Thursday, June 08, 2017

Sambutan Hari Lautan Sedunia, World Oceans Day


Sambutan Hari Lautan Sedunia, World Oceans Day disambut pada 8 Jun setiap tahun, bermula pada 5 Disember 2008 di seluruh dunia seperti ketetapan yang telah dibuat dalam Mesyuarat Agung PBB, sebagai aktiviti kesedaran mengenai laut peringkat global.

Sambutan Hari Lautan Sedunia

Konsep World Oceans Day pada mulanya dicadangkan semasa Earth Summit di Rio de Janeiro pada 1992 sebagai salah satu cara untuk menghargai lautan yang dikongsi bersama oleh negara-negara sedunia serta hubungkait kita secara langsung dengan laut.

Hari Lautan Sedunia adalah hasil dari usul negara Kanada dalam Earth Summit 1992 di Rio de Janeiro, Brazil. Ia diletakkan di bawah kelolaan The Ocean Project dan The World Ocean Network.

Di samping itu, konsep Hari Lautan Sedunia juga disarankan sebagai satu mekanisme untuk mewujudkan kesedaran tentang peranan penting yang dimainkan oleh laut di dalam kehidupan ­manusia.

Hari Lautan Sedunia adalah salah satu inisiatif seluruh masyarakat dunia bagi menghargai serta merancakkan usaha bagi melindungi planet bumi.

Lautan sebagai jantung bumi

Metafora lautan boleh diibaratkan sebagai jantung kepada bumi; dan seperti peranan utama jantung yang mengepam darah ke setiap bahagian tubuh badan kita, lautan bertindak sebagai penghubung antara manusia dan daratan serta seluruh dunia tanpa mengira di mana kita berada.

Selain menstabilkan iklim bumi, menyediakan sumber makanan kepada jutaan manusia setiap tahun dan mengeluarkan oksigen, lautan adalah habitat utama kepada pelbagai hidupan marin, yang banyak membiak di terumbu karang juga sumber kepada ubat-ubatan yang menghasilkan pelbagai manfaat.

Walaupun ramai menyedari kepentingan laut kepada kehidupan manusia, lautan di seluruh dunia masih lagi menghadapi tekanan besar.

Pelbagai aktiviti perikanan termasuk eksploitasi berlebihan, penangkapan ikan secara haram, tidak dilaporkan dan tanpa peraturan (illegal, unreported and unregulated fishing), penggunaan kaedah tangkapan yang memusnahkan serta amalan akuakultur yang tidak mapan dan merosakkan persekitaran marin, telah memberi kesan buruk ke atas laut.

Keadaan ini menjadi bertambah buruk dengan wujudnya pencemaran laut, kemusnahan habitat marin, spesis asing, perubahan iklim dan asidifikasi laut.

Lautan tidak mampu 'merawat diri sendiri'

Ramai yang menganggap bahawa lautan adalah luas dan seluas lautan itulah keupayaannya untuk meneutralkan toksin, menyerap minyak, mengurai karbon dioksida, membersihkan sisa buangan, mengedarkan protein serta air tawar dan dalam erti kata lain, menyembuhkan diri sendiri.

Itu adalah mitos semata-mata! Sepertimana alam semula jadi lain, lautan mempunyai keupayaan penyembuhan kendiri tetapi hanya jika tidak diganggu gugat dengan aktiviti manusia yang melampau.

Pembuangan sisa buangan, tum­pahan minyak dan pelbagai bentuk pencemaran lain yang dialirkan ke laut tanpa dirawat terlebih dahulu telah mengubah struktur biologi dan keupayaan semulajadi laut untuk sembuh dengan sendiri.

Akibatnya berlakulah kerosakan habitat hidupan marin seperti terumbu karang dan rumput laut yang akhirnya membawa kepada kemerosotan bekalan ikan.

Aktiviti perikanan yang tidak mapan juga turut menjejaskan bekalan ikan dunia di mana jumlah dan saiz tangkapan menjadi semakin merosot setiap tahun.

Amalan pelancongan, hatta yang bertema eko-marin sekalipun, juga boleh menjejaskan habitat marin.

Dengan tiada kawalan ke atas had jumlah pengunjung ke kawasan perlindungan marin pada satu-satu masa dan tiada pemantauan ketat ke atas penggunaan krim sunblock dan fins atau kaki itik, kemusnahan terumbu karang di kawasan tersebut mungkin tidak dapat dielakkan.

Men­yedari kepentingan lautan sebagai nadi kehidupan di muka bumi ini, masyarakat kini perlu sedar bumi dan lautan akan terus berkhidmat kepada kita, hanya jika kita bersedia untuk berkhidmat kepada bumi dan lautan dengan lebih baik.

Selamat menyambut Hari Lautan Sedunia.

BACA INI JUGA:

sumber: utusan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon