Ahad, Mei 14, 2017

The Big Bad Wolf Book Sale, Pesta Jualan Buku Terbesar Di Malaysia


Loading...

The Big Bad Wolf Book Sale merupakan pesta jualan buku terbesar di dunia yang diadakan di Malaysia, yang diadakan sepanjang tahun.

The Big Bad Wolf Book Sale

Pesta jualan buku Big Bad Wolf menawarkan potongan harga buku dari 75% hingga 95% dan dimulakan pada tahun 2009 oleh pemilik kedai buku BookXcess, Andrew Yap dan pasangannya Jacqueline Ng. Ia kini menjadi acara tahunan dan dikendalikan oleh syarikat Big Bad Wolf Sdn. Bhd.

Pada tahun 2012-2016 ia telah dijalankan di di Pusat Pameran dan Konvosyen Antarabangsa Malaysia (MIECC), Kuala Lumpur dengan 3-3.5 juta buah buku dan majalah untuk dijual dengan kebanyakannya adalah buku bahasa Inggeris.

Big Bad Wolf menggunakan tema di dalam cerita dongeng si kecil pemakai tudung merah (Little Red Riding Hood) dengan menjadikan serigala di dalam kisah itu, iaitu Big Bad Wolf, datang 'menyerang' dan 'menculik' buku-buku di luar negara dan kemudian singgah di Malaysia. Oleh kerana buku-buku itu 'diculik', ia dijual dengan harga murah.

Sejarah

Jualan The Big Bad Wolf Book Sale bermula dengan pembukaan kedai buku BookXcess oleh Andrew Yap. Cetusan idea pesta ini terhasil apabila beliau terfikir untuk menghabiskan stok buku-buku di kedainya.
  • Bermulalah pesta jualan pertama pada Mei 2009, di Dataran Hamodal, Petaling Jaya, Selangor. Atas sambutan yang hangat, pesta jualan kedua berlangsung sekali lagi pada tahun yang sama (26 November-2 Disember) di Amcorp Mall, Petaling Jaya.
  • Pada tahun 2010, ia diadakan pula di South City Plaza di Seri Kembangan bermula pada 12 November hingga 17 November.
  • Pada tahun 2011, pesta jualan ini telah berlangsung di Taman Ekspo Pertanian Malaysia (MAEPS) selama 10 hari (7-16 Oktober) dengan menawarkan sehingga 1.5 juta buah buku dan majalah.
  • Pada tahun 2012, pesta jualan buku Big Bad Wolf diadakan pada 7-23 Disember di Pusat Pameran dan Konvosyen Antarabangsa Malaysia (MIECC), Kuala Lumpur.
  • Pada tahun 2013, pesta jualan buku Big Bad Wolf berlangsung pada 6-15 Disember 2013 di MIECC@The Mines. Di buka 230 jam tanpa henti (24 jam) dan sebanyak 3 juta buku ditawarkan.
  • Pada tahun 2014, pesta jualan buku Big Bad Wolf berlangsung pada 5-16 Disember 2014 di MIECC@The Mines. Sebanyak 3.5 juta buku ditawarkan.
  • Pada tahun 2015, pesta jualan buku Big Bad Wolf berlangsung pada 4-14 Disember 2014 di MIECC@The Mines.
  • Pada tahun 2016, pesta jualan buku Big Bad Wolf berlangsung pada 9-19 Disember 2014 di MIECC@The Mines, selama 254 jam tanpa henti.

Stok buku

Andrew berkata, beliau mendapatkan buku-buku ini dengan harga murah melalui pembelian lebihan stok buku dari gudang-gudang buku pengedar luar negara seperti Amerika Syarikat, United Kingdom, Australia dan Kanada.

Ini kerana buku-buku yang tidak habis dijual di kedai-kedai buku luar negara dalam tempoh tertentu akan disimpan di dalam gudang bagi menggantikan buku-buku keluaran terkini.

Oleh itu, buku-buku yang dijual di jualan Big Bad Wolf adalah buku asli dan baru.

BACA INI JUGA:

sumber: wikipedia

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon