Rabu, November 30, 2016

Rizab Malaysia Susut AS$97 Bilion Dari AS$170 Bilion!

Malaysia tidak mempunyai pilihan selain perlu menghadapi keadaan turun naik ringgit sekarang di samping menumpukan untuk meningkatkan asas-asas ekonomi, kata Menteri Kewangan Kedua, Datuk Johari Abdul Ghani.

Rizab Malaysia Jatuh

Beliau berkata, walaupun Malaysia sebelum ini menambat mata wangnya semasa krisis ekonomi 1997, langkah yang diambil oleh bekas Perdana Menteri, Tun Mahathir Mohamad, itu tidak praktikal dilakukan sekarang dalam keadaan ekonomi global terbuka kerana negara akan kehilangan pertumbuhan ekonominya.

Menurutnya, kerajaan tidak akan menambat mata wang tempatan atau mengenakan kawalan modal meskipun keadaan turun naik sekarang dan sudah tentunya tidak akan menaikkan kadar faedah bagi menarik pelaburan asing.

“Tambatan bukan satu pilihan dalam ekonomi terbuka hari ini kerana dunia kini menjadi semakin terbuka.

Malah China, negara yang menutup ekonominya 20 hingga 30 tahun lepas kini telah membukakannya kepada dunia.

“Jika kita mahu menjadi sebuah negara maju kita tidak boleh menambat mata wang kita, kita tidak boleh mengenakan kawalan modal kerana jika kita melakukannya sekarang kita akan ketinggalan jauh dan tidak ada orang yang akan melabur di sini,” katanya dalam ucapan beliau semasa program Women Power Talk, Effective Networking the Way Forward, di Kuala Lumpur.

Johari berkata, menaikkan kadar faedah untuk menarik pelabur asing juga bukan satu pilihan kerana kerana langkah itu akan meningkatkan hutang isi rumah di negara ini.

“(Jika kita menaikkan kadar faedah) rakyat akan terjejas kerana bayaran ansuran akan meningkat, jadi kita tidak ada sebarang pilihan kecuali terpaksa melalui peralihan ini,” katanya.

Menjelas lebih lanjut, beliau berkata sebab utama yang membawa kepada penurunan nilai ringgit adalah pemilihan Donald Trump sebagai Presiden Amerika Syarikat (AS).

Beliau berkata semasa kempen pilihan raya presidennya, Trump banyak mengeluarkan kenyataan politik retorik dan berjanji untuk menumpukan kepada ekonomi didorong domestik.

“Jadi, untuk berbuat demikian (ekonomi dipacu domestik) mereka perlukan wang, mereka perlukan tunai, mereka perlukan dana.

"Selama ini, pelabur Amerika melabur di luar negeri dan dianggarkan kira-kira AS$2 hingga AS$3 trilion daripada pelaburan mereka berada di negara-negara ASEAN.

“Untuk membawa balik wang ini, mereka akan menaikkan kadar faedah di AS, dan apabila ini berlaku, kadar faedah kita akan menjadi tidak begitu menarik,” kata Johari.

Katanya, penurunan ringgit diburukkan lagi dengan aktiviti spekulatif dalam pasaran luar pesisir.

“Kini ringgit berada di bawah tekanan, menyebabkan penurunan nilainya dan itulah sebabnya mengapa rizab kita turun daripada AS$170 bilion kepada AS$97 bilion sekarang kerana ramai pelabur menarik diri,” katanya.

BACA INI JUGA: RM14 Bilion Wang 1MDB 'Ditipu' Syarikat Palsu!

Sumber: BH

Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon