Apr 8, 2016

6 Jenis Riak Tanpa Sedar Di Laman Sosial

Jom lihat dan kenali antara riak zaman moden di laman sosial yang ramai orang buat tanpa disedari dan mungkin memang berniat nak bersikap riak.

BAHAYA SIFAT RIAK

Sifat-sifat dibawah ini bukan sahaja riak, malah memualkan rakan, follower malah pembaca.

Check In

RIAK - Check In

Check in hospital lepas tu siap ambil gambar dengan caption berbunga-bunga kononnya sedih mengalahkan drama kat TV.

Padahal motif utama nak bagitahu check in dekat hospital swasta yang gah dan nak tunjuk bilik hospital yang macam hotel.

Kongsi Gambar

RIAK - Kongsi Gambar

Snap gambar dalam rumah untuk tunjuk perabot dan segala perhiasan dalam rumah. Caption yang tidak berapa sesuai dengan gambar.

Gambar tunjuk tangga, cermin besar ala-ala dalam TV tetapi caption ‘letihnya balik kerja’ bla bla bla…

Sentiasa Bersyukur

RIAK - Sentiasa Bersyukur

Bersyukur tak henti-henti di media sosial. “Syukur rezeki masuk tak henti-henti”, terus nak ucap Alhamdulillah untuk segala benda yang terjadi. Padahal macam menunjuk betapa kaya dan mewahnya.

Kalau betul nak bersyukur, bukanlah dekat media sosial, direct terus dengan Pencipta, tak perlu guna facebook sebagai orang tengah.

Mengeluh Tapi Menayang

RIAK - Mengeluh Tapi Menayang

Tangkap gambar dalam kereta dan tak boleh tertinggal, mesti nampak stereng sekali. Caption macam biasa, jalan jem, ucap selamat pagi, luahkan rasa letih dan seangkatan dengannya.

Tetapi, memang sengaja nak tayang stereng tu. Mahal kononya…

Gambar Shopping

RIAK - Gambar Shopping

Perkara biasa untuk yang suka pusing shopping mall. Mula-mula mesti kena check in dengan status nak canang bahawasanya saya sedang membeli belah.

Lepas tu mulalah nak tayang gambar barangan yang dibeli, nak bergambar pun kena pastikan beg barangan tu interframe sekali.

Keluarga Bahagia

RIAK - Keluarga Bahagia

Sifat nak berlagak anak dan suami sebab nak tunjuk suami dan anak dia yang paling bagus. Anak dia paling comel, paling pandai, paling buat itu ini macam dia seorang sahaja yang ada anak dalam dunia.

Kalau suami pun sama, suami dia the best, suami orang lain semua tak best.

Memanglah itu akaun sosial sendiri dan siapa tak suka boleh block, tetapi beragak lah sikit jangan sampai ada yang menyampah.

Bukan semua yang berada di laman sosial mempunyai sikap seperti ini dan secara mudah untuk dihadam, riak adalah satu perbuatan yang dilakukan semata-mata untuk mengharapkan pujian, penghormatan dan sanjungan dari orang lain.

BACA INI JUGA: 'Maafkan Saya Bro' Kisah Lelaki Bohong Demi Keluarga

Sumber: Mynewshub.cc

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

2 comments

Semoga dijauhkanlah dari sifat2 riak spt ini dan segala sifat2 riak dan melalaikan... nauzubillah

Nauzubillah... semoga dijauhkan.

Bersangka baik ajelah.

Dalam setiap tindakan, ada niat baik.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon