Wednesday, March 30, 2016

Bukan Buli Tapi Murid Gunting Lidah Sendiri?!


Memang kecoh apabila seorang pelajar Sekolah Rendah Bukit Tinggi, Klang, yang berusia 8 tahun dipercayai dibuli oleh rakannya sehingga dia dipaksa menggunting lidahnya sendiri.

Kes Murid Gunting Lidah

Malah, kejadian ini telah mendapat perhatian orang ramai sehingga menganggap perbuatan tersebut amat seksa dan kejam.

Namun, guru sekolah berkenaan telah tampil berkenaan isu tersebut dan mengakui bahawa tiada kes buli yang disebut-sebutkan itu.

Ini merupakan penjelasan dari guru sekolah berkenaan yang tersebar di aplikasi WhatsApp. Namun, sumber masih belum dapat dipastikan.

Hari Khamis itu, memang ada dua insiden. Insiden pertama memang berlaku pada waktu rehat, insiden kedua berlaku dekat dengan waktu nak balik.

Yang kes dia ini, berlaku pada waktu nak balik lebih kurang dalam jam 6 petang. Ustazah itu masuk dan selepas budak-budak bagi salam, baca doa pula. Macam biasa.

Selepas baca doa, ustazah itu ada tegur 2, 3 orang budak baca doa tak betul. Ustazah itu pergi dekat dengan budak yang baca doa tak betul itu untuk talaqqi'lah kononnya.

Tak semena-mena budak itu menangis dan ustazah itu pun berasa pelik, kenapa budak lain yang kena tegur, dia pula yang menangis. Masa itu, barulah nampak mulut budak itu berdarah sambil pegang gunting.

Dipendekkan cerita, memang tidak wujud pun pembuli itu dan tidak berlaku sama sekali kes buli itu. Masalahnya, pihak atasan (pihak sekolah) tidak membenarkan kita membuat laporan polis. Selepas itu, polis pula seakan percaya dan masuk on their side.

Masalahnya, budak itu uztazah yang ajar dia dari bulan Januari pun dia tak boleh cam. Sekarang ini, pihak Forensik siap datang ke sekolah untuk periksa tandas.

Pihak Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Jabatan Pendidikan Negeri Selangor (JPNS) tak benarkan kita buat laporan polis. Itu yang membuatkan kita rasa geram.

Tetapi tadi PK petang, ustazah yang terlibat dalam kejadian dan guru kelas murid terbabit pergi juga buat laporan polis bagi pihak diri sendiri.

KPM kata nak tunggu pihak polis selesaikan siasatan dulu, baru akan ambil tindakan seterusnya.
Sekarang ini, pihak Forensik pergi periksa sampai ke tandas konon-kononnya budak itu dibuli di tandas untuk cari bukti.
Kasihan, menyusahkan orang betul. Disebabkan cerita yang direka-reka, banyak pihak yang terlibat. En Hud, pening kepala.

Yang ini, mak dia saja yang pandai reka cerita, dia dok provok anak dia. Budak ini kelas hujung, jadi faham-faham sajalah macam mana budaknya.

Sekarang ini, OCPD Klang sudah 'panas bontot'. Selepas cikgu-cikgu itu buat lapor polis tadi, baru mereka macam okay sikit dengan pihak sekolah.

Kami, cikgu-cikgu sesi petang memang bersatu hati. Tadi pun setengah hari di sekolah sebab nak bincang apa yang patut dibuat. Kalau perlu gunakan khidmat peguam, kami sanggup 'tong²' duit.

Jika betullah pihak sekolah tidak bersalah, hentikanlah mengutuk cikgu-cikgu di Malaysia.

BACA INI JUGA: Murid Bodoh Yang Mengubah Dunia!

Sumber: Sensasi.org

1 comment

  1. Dah banyak dengar kes disekolah-sekolah jika sesuatu terjadi cikgu-cikgi dinasihatkan jangan buat repot polis katanya nanti buruk nama sekolah.

    Pelik! tak pastilah benar atau tidak?

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon