Jan 22, 2016

Kuatkan Signal WiFi Dengan Botol Dan Aluminium Foil

Usahawan teknologi dan pemilik Mikhail Game Tech PLT, Lina Maharon telah menyumbang satu idea bijak untuk membantu mereka yang sering menghadapi masalah kelajuan internet.

Wifi

Idea yang dikongsikan ini sangat mudah dilakukan dan tidak memerlukan kos yang tinggi.

1. Eksperimen untuk pastikan sama ada botol plastik minuman dan aluminium boleh menambahkan kekuatan dan kualiti signal WiFi kita.

WiFi [1]

Kualiti signal sebelum eksperimen, adalah sebanyak 3 bintang lebih sikit. Signal strength pun kureng.

Aplikasi untuk menentukan kekuatan WiFi boleh dimuat turun daripada Google Play Store atau iTunes. App ini bernama WiFi Network Analyzer.

2. Bahan:

WiFi [2]

Botol kosong 1.5L
Aluminium foil
Gunting
Marker
Pisau kecil (tiada dalam gambar).

3. Cabut 1 antena daripada router.

WiFi [3]

Jangan takut. Tak akan kena kejutan elektrik, tetapi tangan kena keringlah.

Nak cabut antena cuma perlu putarkan antena sampai ia longgar dan boleh dicabut.

4. Guntingkan botol menjadi corong mengikut panjang antena.

WiFi [4]

5. Pastikan bahagian belakang ‘perisai’ dipotong lebih tinggi sedikit daripada ketinggian antena, tetapi bahagian depan haruslah dipotong rendah.

WiFi [5]

6. Sudah selesai potong botol ikut bentuk seperti yang ditunjukkan, potong kertas aluminium untuk balut bahagian dalam belakang botol.

WiFi [6]

7. Tandakan tutup botol dengan simbol X dan potong dengan pisau mengikut garisan X.

WiFi [7]

8. Masukkan antena seperti ini.

WiFi [8]

9. Sambung antena dan ‘perisai’ pada modem semula. Ini sebelah je, boleh buat perisai untuk kedua-dua antena.

WiFi [9]

10. Jadi, mari uji kualiti signal..

WiFi [10]

Memang ada perubahan. Sebelum ini 3 bintang++, sekarang sudah hampir 5 bintang. Signal strength lebih baik.

Maka, terbukti, cara ini boleh tambahkan kekuatan signal WiFi di rumah.

Selamat mencuba!

BACA INI JUGA: "Maaf Saya Berdosa Guna 'WIFE' Tuan"

Sumber: Mynewshub.cc

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

2 comments

Sempoi juga teknik mcm ni... thanks sharing SP... :)

Lama dah teknik ni.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon