Friday, October 02, 2015

Jakim Sahkan Minyak Yu Yee HALAL

Bahagian Hab Halal, Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menerusi satu kenyataannya mengesahkan minyak Yu Yee adalah halal.

Minyak Yu Yee

“Ya, telah disahkan halal. Rujuk maklumat di direktori Halal Malaysia melalui laman sesawang www.halal.gov.my,” tulis Jakim menerusi laman Facebooknya.

Kenyataan itu dikeluarkan susulan tersebarnya khabar angin yang mendakwa minyak Yu Yee tidak halal kerana mengandungi bahan berunsur babi sejak beberapa tahun lalu.

Minyak Yu Yee Minyak Babi

Minyak yang dikeluarkan oleh Weng Seng Heng Medical Factory Sdn. Bhd. ini biasanya digunakan untuk bayi bagi mengelakkan kembung perut.

Dalam pada itu, Jakim turut memaklumkan menerusi laman Facebooknya bahawa dakwaan mengatakan produk Kopiko LA Coffee dan Kopiko 3 in 1 mengandungi gelatin dan lemak babi adalah tidak benar.

Yu Yee Oil

“Produk berkenaan mempunyai pengesahan halal Malaysia dan juga Majelis Ulama Indonesia (MUI) yang sah,” tulis kenyataan itu lagi.

BACA INI JUGA: Jijik! Cacing Hidup Dalam Badan Babi!

Sumber: Mynewshub.cc

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

1 comments so far

luar biasa ..mereka ada yang tak makan tu sda bei..banyak makanan mereka kita makan..terbaik..

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.

#senarai bloglist hilang secara misteri. rakan blogger yang ada memasukkan blog ini dalam senarai bloglist, sila 'remove' blog ni ye. maaf diatas segala kesulitan.
EmoticonEmoticon