Mar 14, 2015

Misteri Penyakit ‘Raynaud’ Menukar Tubuh Menjadi Ais!

Seorang kanak-kanak di South Wales, United Kingsom, terpaksa memakai sarung tangan khas ketika musim sejuk bagi mengelakkan badannya ‘membeku’ seperti watak puteri Elsa dalam filem Frozen keluaran Disney.

Raynaud

Kanak-kanak tersebut, Gracie Hughes, 2, yang juga peminat setia filem itu menghidap sejenis penyakit ‘Raynaud’ menyebabkan badannya bertukar menjadi biru apabila terdedah kepada cuaca sejuk.

Ibu kanak-kanak itu, Laurie Hughes, 27, berkata, Gracia didiagnosis menghidapi penyakit itu ketika berusia 16 bulan apabila dia menyedari badan anaknya sering kesejukan dan bertukar menjadi biru sejak dilahirkan.

“Musim sejuk amat mencabar baginya dan suhu akan diambil sebanyak tiga kali sehari bagi memastikan dia tidak berada di bawah 34 darjah Celsius.

“Ketika musim sejuk, Gracia tidak boleh bermain di luar rumah dan tidak boleh makan makanan sejuk seperti aiskrim.

"Dia terpaksa memakai sarung tangan khas yang membantu menyalurkan 95 peratus haba ke badannya,” jelas Hughes.–Agensi

BACA INI JUGA: Misteri Sindrom Tangan Alien

Blogger biasa yang menulis untuk berkongsi berita dan infomasi untuk memberi manfaat dan ilmu pengetahuan.

4 comments

macam macam penyakit ada sekarang ni. penyakit yang rare macam ni pun ada.

Ada juga penyakit spt ini ye.. baru saya tahu. Thanks sharing SP

Malang pesakit yang kena penyakit misteri kan. Nak rawat pun tak tau macamana..

Banyak lagi penyakit misteri yang kita tak tahu. Menakutkan..

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon