Friday, August 16, 2013

9 Rahsia Carian Google Yang Anda Tidak Pernah Tahu


Enjin Carian Google banyak rahsianya. Pada mulanya ia adalah Rahsia Peribadi pembina sistem carian itu sendiri, namun akhirnya rahsia enjin carian itu mulai diketahui ramai.

Rahsia Carian Google Yang Anda Tidak Pernah Tahu

Apakah Rahsia disebalik enjin carian Google ini. Jom kenali Google search Engine dan Rahsia Carian Disebalik Search Enjin tersebut.

1. Do A Barrel Roll

Ingin merasakan putaran pesawat tempur? Cuba anda lakukan carian Do A Barrel Roll di bar carian Google dan saksikan seluruh laman akan berputaran.

2. What Is The Loneliest Number

Jangan takut menanyakan pertanyaan pelik pada Google. Lakukan carian what is the loneliest number dan Google akan menjawab '1'.

Kalkulator akan memberi jawaban sama ketika anda mencari the answer to life, the universe, and everything dan the number of horns on a unicorn.

3. Askew

Saat membuat carian askew ini, anda perlu ingat, kepala anda tidak senget. Tetapi Google akan mejadi sedikit mabuk dengan carian anda ini.

4. Google Gravity

Google sememangnya tiada graviti. Segala data terapung diserver google. Ingin melihat kesan graviti pada Google?

Sila lawat ke Google Earth dan masuki 'Google gravity' dan search I'm feeling lucky.

Ketika bar pencarian, tombol dan logo jatuh ke bawah, anda juga boleh melempar-lemparkannya di sekitar laman cukup dengan click, drag dan lepasnya.

5. Recursion

Apabila melihat cermin, setiap image pantulan adalah terbalik, melihat pantulan diri seolah tak terbatas? Ini disebut recursion.

Menurut Merriam-Webster, kata ini bererti 'prosedur yang boleh diulang-ulang'.

Pada Google, ketika anda mencari kata recursion ini, anda akan dibawa kembali dan kembali ke laman baru di mana hal ini seolah tidak ada hentinya.

6. Where Is Chuck Norris

Ketika membuat carian where Is Chuck Norris, Google akan memberi anda laman kosong ketika anda mencari dengan 'I’m Feeling Lucky' untuk mencari query where Is Chuck Norris tersebut.

Pengguna akan diarahkan pada laman Chuck Norris - Google Search yang menampilkan teks dengan tulisan 'Google tak akan mencarikan Chuck Norris kerana Google tahu anda bukannya mencari Chuck Norris, ia yang mencari Anda'.

Laman ini juga memberi pengguna pilihan untuk mencari 'laman dari janggut Chuck'.

7. Once In A Blue Moon

Bila lakukan carian once in a blue moon, Google Calculator juga mengembalikan pertanyaan anda.

Lakukan carian query baker's dozen dan kalkulator Google akan menjawabnya dengan '13'. Mencari once in a blue moon akan memberi anda sejumlah angka komik kecil.

8. Google dan Pig Latin

Anda boleh meng'custom' pencarian Google untuk menampilkan teks dalam sejumlah bahasa, seperti France, German, dan Jepun serta Latin.

9. Bermain 'Snake' di YouTube

Jika anda sedang menonton video di YouTube, tekan atas +kiri secara terus menerus untuk menikmati game 'snake' di video. Trik ini tidak berfungsi untuk video yang memiliki iklan.

BACA INI JUGA: 10 Domain Name Paling Mahal Di Dunia

-SENTIASAPANAS.COM

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon