Thursday, February 07, 2013

Kisah Tentang Bruce Lee Yang Tidak Semua Orang Tahu


Bruce Lee merupakan lagenda dan hampir seluruh dunia mengenali beliau dan walaupun beliau sudah meninggal, namanya masih lagi disebut-sebut hingga ke hari ini. Ada desas-desus yang mengatakan Bruce Lee mati selepas tewas dengan Silat Melayu.

Bruce Lee

1. Bruce Lee mempunyai kecacatan semulajadi iaitu kaki yang panjang sebelah dan testis yang besar sebelah.

2. Bruce Lee sebenarnya rabun teruk dan memakai cermin mata tebal, dan dia menggunakan soft lens. Terbukti di Amerika, soft lens sudah wujud pada zaman itu.

3. Bruce Lee bukan 100% Chinese, ibunya Grace Lee adalah campuran Chinese dan Jerman, dan ini menjadikan Bruce Lee memiliki 1/4 darah Jerman.

Bruce Lee

4. Bruce Lee pertama kali muncul dalam filem ialah pada umur 3 bulan. Dia dibawa ayahnya, seorang yang cukup terkenal dalam Chinese Opera untuk tampil pada filem pertamanya.

5. Dalam suatu majlis lelong, sebuah surat tulisan tangan Bruce Lee untuk memotivasi dirinya sendiri dgn tajuk “My Definite Chief Aim” dijual dengan harga US$29,500.

6. Kelajuan pukulan Bruce Lee adalah 1/500 saat dari jarak sekitar 1 meter ke sasarannya.

7. Bruce Lee seorang yang sangat kuat untuk saiznya, dia dapat melakukan push ups 50 kali dgn satu tangan. Bolo Yeung (aka Chong Li) yang begitu besar tidak pernah menang melawan Bruce Lee.

Bruce Lee

8. Bruce Lee dapat melakukan push up dgn satu tangan hanya dengan 2 jari (telunjuk dan ibu jari) dan push ups dengan dua tangan, namun hanya menggunakan ibu jari sahaja.

Bruce Lee

9. Bruce Lee mempopularkan teknik ‘one inch punch’ iaitu tumbukan dari jarak 1 inci. Pada satu pertandingan karate, dia mempraktikannya pada seorang juara judo berasal Jepun yang memiliki berat sekitar 100 kg. Juara judo itu jatuh terduduk dan kakinya terangkat apabila terkena one inch punch dari Bruce Lee.

10. Ketika umur 13 tahun Bruce Lee berguru dengan Yip Man untuk belajar Wing Chun kerana pada ketika itu, Bruce Lee dan gengnya sering bergaduh dengan geng lain. Bruce Lee terfikir jika beliau diserang ketika berseorangan. Jadi beliau pun belajar Wing Chun untuk belajar berlawan dengan ramai orang sekaligus.

11. Ada tiga murid Bruce Lee yang pernah memenangi World Karate Champion iaitu Chuck Norris, Joe Lewis dan Mike Stone.

12. Di Amerika, Bruce Lee mengajar kung fu kepada semua bangsa dengan tidak memilih-milih, dan kerana itu, dia dicabar oleh guru kung fu lain dengan tuduhan membocorkan rahsia Chinese Martial Art kepada bangsa lain. Bruce Lee menerima cabaran itu dan mengalahkan guru tersebut dalam masa 3 minit. Bruce Lee kecewa, kerana menurutnya mencipta konsep “Jeet Kune Do”.

13. Film Dragon The Bruce Lee Story yang diarahkan Jason Scott Lee adalah filem yang sangat tidak tepat dalam menggambarkan cerita sebenar Bruce Lee. Dalam filem tersebut, Bruce Lee ditendang punggungnya, menjadi lumpuh dan terpaksa menggunakan kerusi roda.

Bruce Lee

Dalam kejadian yang sebenar, cedera Bruce Lee disebabkan oleh latihan dengan beban yang terlalu berat dan menyebabkan kecederaan tulang belakang, dan sebenarnya sebenarnya tidak pernah duduk di kerusi roda.

14. Sewaktu berehat dari kecederaan tulang belakangnya selama 6 bulan, Bruce Lee menulis buku “Tao of Jeet Kune Do” yang menjadi best-seller.

Bruce Lee

15.Beberapa saat sebelum kematian Bruce Lee, "Pa Qua" (sejenis azimat yang dipercayai dapat menepis evil spirits) pada rumah Bruce Lee jatuh di tiup angin.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM

4 comments

  1. bursle mati sbb kena tumbukan silat dari d.meor abdul rahman msa kat eaport

    ReplyDelete
  2. cerita ini adalah cerita benar ,cuba fikir logik kenapa anak murid kanan bruce lee memasukan silat dalam jeet kuno do .ini disebabkan sebelum bruce lee mati kerana dipukul datuk meor beliau mewasiatkan anak murid beliau maengkaji silat dan memesukannya dlm jeet kun do ,cuba fikirkan kenapa anak murid kanan bruce memasukan silat dlm jeet kun do/

    ReplyDelete
  3. Mengarut je d.meor kalhkan brucele haha.. Ngak paki otak 😂

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon