Sunday, March 12, 2017

10 Aksi Dan Kekuatan Bruce Lee Yang Paling Luar Biasa


Nama Bruce Lee cukup popular dalam seni mempertahankan diri dengan gaya berkung fu yang bersahaja tetapi pukulan yang cukup padu telah menarik ramai peminat. Keaslian kung fu beliau juga di akui dengan beberapa ciptaan gerakan baru.

Namun, kematian mengejut Bruce Lee pada usia yang masih muda telah mengejutkan dunia dan sehingga ke hari ini masih ramai lagi yang 'terpukul' dengan kehebatan luar biasanya dalam dunia kung fu.

Dibawah ini dikatakan 10 sebab kenapa Bruce Lee bukan biasa-biasa. Kalau tak tahu, boleh baca 10 sebab keupayaan luar biasa Bruce Lee.

1. Dragon Flag

Dragon Flag

Bruce Lee memang seorang yang fanatik untuk mendapatkan kekuatan yang luar biasa dan di akui sendiri oleh isterinya, Linda Lee.

Keutamaan Bruce Lee adalah membina tubuh sasa dengan otot berketul-ketul. Dia percaya tubuh yang kuat akan membantunya meningkatkan kebolehan berkung fu.

Bruce Lee selalu melakukan aksi Dragon Flag seperti gambar hiasan di atas dan latihan ini merupakan antara aksi paling sukar untuk di lakukan oleh sesiapa pun.

Sylvester Stallone melalui filem Rocky 4 pernah melakukan aksi ini tapi itu dalam filem, betul ke? Kalau betul, Sylvester Stallone pun nampaknya bukan aktor biasa-biasa.

2. Tangkap nasi dengan chopstick

Tangkap nasi dengan chopstick

Jangan salah faham, bukan makan nasi dengan chopstick tapi tangkap nasi. Kalau makan nasi dengan chopstick tu biasa saja.

Dilaporkan Bruce Lee suka berlatih menangkap nasi dengan chopstick. Dia akan melambungkan nasi ke udara dan cuba menangkap nasi itu dengan chopstick.

Untuk meningkatkan tidak balas refleks, supaya pantas mengelak pukulan lawan semasa berkung fu.

Walaupun latihan ini nampak macam remeh je, anda cubalah buat kalau boleh. Bukan senang ni.

3. Karung tinju biasa tak cukup kuat untuk Bruce Lee

Karung tinju

Bruce Lee suka menggunakan pelbagai peralatan dan mesin bina badan mengikut cerita rakannya, James Lee. Sebahagian peralatan ini di cipta atas permintaan Bruce Lee sendiri.

Walaupun cerita ini tidak dapat di pastikan, tetapi karung tinju biasa tidak cukup kuat untuk Bruce Lee berlatih. Karung guni biasa terlalu "ringan". Berat karung tinju normal adalah sekitar 70 pounds.

4. Tekan tubi sebelah tangan

Tekan tubi

Semasa di usia muda lagi Bruce Lee suka menunjukkan kebolehan tekan tubi sebelah tangan dalam latihan dan merupakan latihan kegemarannya.

Menurut sumber, dia mampu melakukan tekan tubi sebelah tangan sehingga 50 kiraan.

5. Sekali pukul, 1 inci mundur

Ini salah satu cerita popular tentang Bruce Lee. Sekali kena pukulan tangannya, mangsa akan mundur 1 inci ke belakang.

Bruce mampu mengumpulkan kekuatan tenaga di badan menuju terus ke tangannya. Macam dalam filem je. Tapi itulah kekuatan pukulan tangan Bruce Lee.

6. Susah nak pukul Bruce Lee

pukul Bruce Lee

Bruce Lee merupakan bintang besar dalam industri filem. Kebolehannya berkungfu telah membuatkan ramai orang mencabarnya untuk bertarung.

Di tahun 70an, budaya tunjuk samseng, cabar mencabar untuk bergaduh adalah perkara biasa.

Dalam hidupnya, dia pernah beberapa kali di cabar bertarung. Apa yang berlaku ialah pencabarnya gagal memukul Bruce Lee walaupun sekali. Pergerakan Bruce Lee terlalu pantas yang menyukarkan lawan memukulnya.

Semasa di set pengambaran filem Enter the Dragon, dia di cabar berlawan. Bruce Lee mampu mengelak setiap pukulan lawan dan berjaya 'mengunci' lawannya ke dinding.

Satu pengajaran berguna bagi sesiapa yang cuba menguji kebolehan kungfu Bruce Lee.

Tapi Bruce Lee pernah di pukul dengan lagenda karate dunia Chuck Norris. Tapi akhirnya Bruce Lee dapat mengalahkan Chuck Norris. Itu dalam Filem!

7. Dia sepantas kilat

Dia sepantas kilat

Kepantasan Bruce Lee memang sesuatu yang menjadi lagenda. Salah satunya ialah keupayaannya mengambil syiling dari tangan sesiapa pun.

Secara praktikalnya, seseorang perlu meletakkan duit syiling di tangan dengan jarak beberapa kaki dari Bruce Lee.

Orang itu boleh mengengam syiling dalam tangan jika melihat sebarang pergerakan Bruce Lee yang cuba mengambil duit syiling itu.

Apa yang berlaku cukup menakjubkan, belum sempat tangan di genggam, syiling itu sudah berjaya 'di curi' oleh Bruce Lee. Kepantasan yang menakjubkan.

8. Lebih pantas dari kamera

Lebih pantas dari kamera

Memang susah untuk merakam adegan pertarungan jika melibatkan Bruce Lee. Ini terjadi semasa pengambaran filem Green Hornet. Pergerakan pantas Bruce Lee telah menyukarkan jurukamera merakam aksinya.

Bruce Lee terpaksa memperlahankan pergerakannya supaya dapat di rakam oleh kamera. Ini sesuatu yang tidak pernah berlaku dalam pengambaran filem pada masa itu. Orang lebih pantas dari kamera!

9. Bahu terseliuh bila kena penampar di muka Bruce Lee

Bahu terseliuh

Jika ada yang mengatakan penamparnya boleh menyebabkan bahu orang terseliuh, itu memang luar biasa. Tapi bagi atlet terlatih yang mendapat latihan keras seperti Bruce Lee, mungkin cerita ini benar.

Semasa satu latihan kungfu, Bruce Lee telah membuat satu pukulan seperti menampar ke muka seorang pelatih. Tapi yang mengejutkan, bahu pelatih itu pula yang terseliuh. Memang power pukulan Bruce Lee ni.

10. Melambung ke udara

Melambung ke udara

Dalam banyak-banyak sebab, ini mungkin sebab yang paling popular. Dengan segala kekuatan dan latihan yang cukup rumit, tendangan Bruce Lee buat orang melambung?

Inilah "pranks" yang banyak di tonjolkan tentang Bruce Lee. Namun hakikat sebenarnya ini hanya berlaku dalam filem.

BACA INI JUGA: Kisah Bruce Lee Mati Di Tangan Silat Melayu

Sumber: 4infomasi

3 comments

 1. Kena dgn dato Meor mati terus hehehe...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Memang idol Bruce Lee ni.. Betul ke cerita Dato Meor tu? Macam khabar angin je

   Delete
 2. Bruce lee mmg taraf bintang dunia.. legend

  ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon