Monday, August 08, 2022

Trak Pikap 4X4 'Pembunuh' Di Jalan Raya!


Setiap kemalangan dan kematian di jalan raya adalah tragedi. Malangnya, kemalangan membabitkan trak pikap semakin menjadi-jadi. Puluhan nyawa terkorban dalam kemalangan membabitkan jentera 4X4 yang semakin kerap berlaku.

4x4 Bertembung
Kenderaan 4x4 bertembung dijalan Kimanis, Sabah.

Apabila ia membabitkan lima sekeluarga atau pemanduan yang tidak cermat, ia lebih merungsingkan terutama apabila melibatkan trak pikap ini.

Justeru, terdapat permintaan bahawa mereka yang memandu trak pikap menjalani latihan khas atau lesen baharu bagi menangani masalah kemalangan yang 'kejam' ini.

Memang kalau ada kemalangan membabitkan kereta dan trak pikap, ia seperti menghempas bongkah batu ke atas telur.

Mangsa dalam kereta kalau memakai tali pinggang sekali pun tidak akan terselamat jika dirempuh gergasi ini. Ini kerana, trak pikap bukan kenderaan persendirian biasa.

Berat setiap pikap boleh mencecah sehingga 3.6 tan berbanding purata berat kereta biasa adalah 1.5 tan. Kereta kecil lebih ringan daripada satu tan. Lori satu tan tanpa muatan hanya dianggarkan seberat 2.7 tan tanpa muatan.

Kalau yang pernah membuat perkiraan fizik mengenai daya dan momentum akan mengetahui kesan impak, jisim dan kelajuan, mereka akan tahu betapa mengerikan pelanggaran membabitkan trak pikap.

Trak pikap seberat 3.5 tan (tidak termasuk muatan) bergerak pada kelajuan 130kmj menghempas sebuah kereta kecil seperti Alza, kadar momentum menerusi rempuhan itu adalah sangat dahsyat. Tidak mungkin pemandu dan penumpang kenderaan persendirian itu akan selamat.

Ini kerana, saiz dan kelajuan trak pikap itu terlalu kuat untuk ditahan oleh mana-mana jenis kenderaan kecuali mungkin kereta kebal.

Mengikut satu kajian, seorang pemandu kereta kecil 412 kali berkemungkinan akan maut atau cedera parah jika dilanggar kenderaan 4×4 seperti trak pikap. Data kematian membabitkan pikap hanya mengesahkan kajian ini.

Trak pikap juga mempunyai dimensi sangat berbeza berbanding kereta biasa. Ia lebih panjang dan lebar. Trak pikap boleh mencapai 21 kaki panjang dan 6 kaki 10 inci lebar.

Bayangkan, momentum dijana oleh sesuatu yang mempunyai saiz sebesar itu.

Penggunaan trak juga semakin berkembang kerana ia pilihan mudah dan murah berbanding mendapatkan lesen komersial contohnya untuk lori satu tan.

Memandu lori juga memerlukan lesen berlainan iaitu kelas E dan bukan D seperti kereta persendirian. Dan kebanyakan trak pikap digunakan untuk tujuan komersial dan bukan seperti kereta persendirian.

Laporan terbaru daripada lebih 50 negara menunjukkan jalan raya Malaysia negara kelapan paling tidak selamat.

Ia adalah masalah yang perlu diselesaikan kerana gergasi ini di jalan raya tanpa latihan pemanduan yang betul, seperti memberi kanak-kanak sepucuk pistol penuh dengan peluru hidup.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: (1)

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon