Monday, April 04, 2022

9 Golongan Yang Amat Rugi Di Sepanjang Bulan Ramadhan


Amat rugilah mereka yang berpeluang bertemu dengan Ramadhan, tetapi tidak mendapat keampunan ilahi. Bagi orang yang beriman, inilah masa yang dinanti-nantikan. Mereka bersedia dengan persiapan yang rapi bagi menyambut Ramadhan.

Puasa ramadhan

Pun begitu, ramai di kalangan umat Islam yang tidak bersedia dalam menyambut Ramadhan. Bahkan ada yang tidak merasakan apa-apa dengan kedatangan bulan keampunan ini.

9 GOLONGAN YANG RUGI DI BULAN RAMADHAN

GOLONGAN PERTAMA

Iaitu mereka yang tidak melaksanakan ibadah puasa dengan penuh keimanan dan ikhlas kepada Allah, sebaliknya berpuasa dengan perasaan riak dan puasa adat sahaja.

GOLONGAN KEDUA

Mereka yang tidak beribadah pada malamnya (dengan solat tarawih dan lain-lain) kerana bermalas-malasan dan sengaja memberatkan diri dan melakukan ketaatan kepada Allah SWT.

GOLONGAN KETIGA

Mereka yang berterusan mengamalkan akhlak yang buruk di mana puasanya tidak sedikit pun menghalangnya dari berkelakuan buruk itu dan dari melakukan perkara haram.

GOLONGAN KEEMPAT

Mereka yang banyak menghabiskan masa dan saat-saat keemasan di bulan Ramadhan dengan tidur, lalai dengan menonton TV, mendengar lagu dan nyanyian, menonton cerita cerita yang dimurkai Allah.

GOLONGAN KELIMA

Mereka yang mensia-siakan solat 5 waktu, tidak berkunjung ke masjid dan surau untuk solat bersama para jemaah (lelaki).

GOLONGAN KEENAM

Mereka yang merosakkan puasa mereka dengan sengaja melakukan perkara-perkara yang membatalkan puasa seperti bersetubuh, makan dan minum, mengeluarkan mani dengan sengaja, mengadu domba, mengumpat, hasad dengki, mengejek-ngejek dan mempermainkan orang lain, menyebut kata-kata kotor dan sebagainya.

GOLONGAN KETUJUH

Mereka yang hanya bersungguh-sungguh dalam beribadah di awal Ramadhan serta berazam untuk bertaubat dan beristiqamah dalam beribadah, tetapi bertukar sebaliknya dengan menjalani kehidupan yang sia-sia dan melalaikan.

GOLONGAN KELAPAN

Mereka yang meninggalkan Al-Quran di bulan Ramadhan di mana Al-Quran tidak dibaca dan ditadabbur.

GOLONGAN KESEMBILAN

Mereka yang bakhil dengan harta yang dianugerahkan oleh Allah SWT kepada mereka dan tidak menafkahkannya ke jalan Allah dengan memberi makan orang yang lapar, tidak memberi makanan berbuka kepada orang yang berpuasa dan tidak memberi pakaian kepada orang yang tiada pakaian.

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA:
sumber: impiana

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon