Sunday, May 30, 2021

COVID-19: Virus Baharu Gabungan Varian India dan UK Lebih Berbahaya!


Pihak berkuasa Vietnam mengesan varian baharu virus COVID-19 yang merupakan gabungan varian India dan UK serta tersebar melalui udara dengan pantas, dengan Menteri Kesihatan Vietnam, Nguyen Thanh Long menggambarkan varian baharu itu sebagai kacukan daripada dua varian yang diketahui sebelum ini.

Covid-19

Jelasnya, varian baharu itu merupakan varian India dengan mutasi yang asalnya daripada varian UK serta lebih berbahaya.

Selepas berjaya membendung virus tersebut hampir sepanjang tahun 2020 lalu, Vietnam menghadapi peningkatan jangkitan sejak akhir April 2021.

Negara Asia Tenggara sebelum ini telah mengesan tujuh varian COVID-19 antaranya B.1222, B.1.619, D614G, B.1.1.7, B.1.351, A.23.1 dan B.1.617.2.

Long berkata, Vietnam akan segera menerbitkan data penjujukan genom varian baharu dikenal pasti itu yang menurutnya lebih mudah tersebar daripada jenis yang diketahui sebelum ini.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah mengenal pasti empat varian SARS-CoV-2 yang menjadi kebimbangan global. Ini termasuk varian yang muncul pertama kali di India, Britain, Afrika Selatan dan Brazil.

Ketua Teknikal WHO untuk COVID-19, Dr. Maria Van Kerkove berkata, setakat ini pihaknya masih belum membuat penilaian mengenai varian virus yang dilaporkan di Vietnam.

"Pejabat kami bekerjasama dengan Kementerian Kesihatan di Vietnam dan kami mengharapkan lebih banyak maklumat tidak lama lagi," katanya.

Dari pemahaman WHO ketika ini, varian yang dikesan di Vietnam adalah varian B.1.617.2 atau lebih dikenali sebagai varian India dengan kemungkinan mempunyai mutasi tambahan.

Long menyatakan varian baharu menunjukkan virus itu mereplikasi dirinya dengan sangat pantas, mungkin menjelaskan mengapa begitu banyak kes baru muncul di pelbagai tempat di negara itu dalam jangka waktu yang singkat.

KKM, KPT perlu buat penyelidikan segera varian baharu

Kementerian Kesihatan (KKM) dan Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) perlu menjalankan penyelidikan terhadap varian baharu yang disifatkan semakin mengganas.

Menurut Pakar Kesihatan Awam, Prof Datuk Dr Syed Mohamed Aljunid Syed Junid, sehingga kini belum terdapat bukti menunjukkan varian baharu COVID-19 menyebabkan tahap keparahan tinggi terhadap pesakit.

"Sehingga hari ini walaupun varian ini tahap berjangkit lebih tinggi, tetapi pada masa kini belum ada bukti varian ini menyebabkan penyakit (gejala) lebih serius dan berbahaya.

"Tahap keparahan pesakit pada masa sekarang, belum lagi terbukti ia lebih tinggi kadar kematiannya.

"Kita masih ada ruang perbaiki keadaan walaupun berlaku varian baharu," katanya.

Tambahnya, penyelidikan lebih mendalam perlu dilakukan segera bagi mendapatkan data mengenai varian baharu itu.

"Saya cadangkan KKM bersama KPT melakukan penyelidikan apakah varian baharu ini menyebabkan tahap keparahan tinggi dan hasil daripada penyelidikan mendapati infeksi varian baharu ini.

"Tiga pihak harus terlibat, doktor daripada KKM; kedua, makmal yang berkapasiti melakukan ujian genetik; ketiga, mereka yang berada di lapangan seperti pakar kesihatan awam yang mempunyai data pesakit yang mereka telah kesan.

"Ketiga-tiga data ini harus dikumpulkan untuk penyelidikan bagi melihat adakah varian baharu ini menyebabkan berlaku peningkatan tahap kematian," katanya lagi.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:
sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon