Wednesday, July 01, 2020

Umami: Deria Rasa Kelima Manusia!


Sejak dahulu lagi, sering dinyatakan bahawa hanya ada 4 rasa asas yang boleh dikesan oleh lidah, iaitu manis, masin, masam dan pahit, dengan setiap kawasan lidah mempunyai kepekaan tersendiri terhadap rasa asas tersebut.

Umami deria rasa kelima

Namun, pada tahun 1908, seorang Profesor dari Universiti Imperial Tokyo, Profesor Kikunae Ikeda telah mencadangkan satu lagi rasa asas yang baru iaitu UMAMI.

UMAMI?

Profesor Kikunae Ikeda telah menjalankan kajian ke atas rasa yang dihasilkan oleh kesedapan kuah kombu rumpai laut, iaitu sejenis makanan tradisi Jepun.

Beliau telah mendapati bahawa rasa sedap itu datangnya daripada bahan glutamat (sejenis asid amino dan ribonukleotida yang mengandungi inosinat dan guanilat yang terhasil secara semula jadi dalam makanan, termasuk daging, ikan, sayur dan produk tenusu) yang ada pada makanan tersebut.

Rasanya yang tersendiri dan bercampur-campur dengan rasa lain, maka rasa umami ini tidak dapat dikesan oleh kebanyakan manusia sekalipun mereka pernah merasanya!

Oleh kerana rasa sedap itu adalah berbeza daripada rasa manis, masam, pahit dan masin, maka Profesor Ikeda pun menamakan rasa baru itu sebagai rasa umami.

Dalam Bahasa Jepun, perkataan UMAMI membawa maksud "rasa enak yang menyenangkan"!

Seterusnya, pengikut Profesor Ikeda, iaitu Profesor Shintaro Kodama telah memanjangkan lagi kajian tersebut kepada bahan lain.

Ini juga diikuti oleh Akira Kuninaka yang juga menyedari wujudnya rasa umami pada banyak makanan lain, terutamanya bahan yang kaya dengan glutamat.

Peta dunia yang menunjukkan negara dan jenis makanan yang mengandungi rasa umami

Hakikatnya, banyak makanan yang kita makan setiap hari adalah makanan yang kaya dengan rasa umami, terutamanya makanan seperti daging, sayur-sayuran, kerang-kerangan, cendawan, serta makanan yang diperam.

Manakala makanan Malaysia yang ada rasa umami adalah seperti belacan dan tempe.

Dan tentunya rasa umami teristimewa pertama yang semua manusia rasai adalah susu ibu!

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: cikguhailmi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon