Friday, July 31, 2020

8 Penemuan Harta Karun Paling Bernilai Di Dunia


Sepanjang sejarah, pelbagai objek seperti barang kemas, duit syiling, wang kertas, permata, senjata, patung, perak dan dokumen telah ditemui secara tidak sengaja dan kadang-kala dengan cara misteri.

Terdapat pelbagai sebab mengapa khazanah-khazanah ini telah hilang dan dilupakan dan selalunya ia disebabkan oleh pemiliknya mengalami nasib tragis sama ada disebabkan oleh perang, penjajahan dan bencana alam. Selain itu, ia disembunyikan secara sengaja untuk mengelakkan kecurian dan kerosakan.

Kali ini kami ingin kongsikan 8 penemuan khazanah purba paling bernilai pernah ditemui di dunia.

1. Skrol Laut Mati - Jordan/Palestin

Skrol Laut Mati

Penemuan Skrol Laut Mati telah terbukti menjadi artifak yang tidak ternilai kerana nilai yang sangat luar biasa terhadap agama, linguistik dan kerahsiaan.

Skrol ini yang ditemui antara tahun 1945 hingga 1956, mengandungi serpihan dari setiap kitab Perjanjian Lama, melainkan Kitab Ester.

Salah satu manuskrip paling menarik dari koleksi ini ialah Skrol Tembaga, yang merupakan peta harta karun purba yang mengandungi maklumat mengenai berpuluh-puluh lokasi emas dan perak.

Tiada tempat persembunyian bawah tanah yang telah dikenal pasti namun dianggarkan nilai harta khazanah tersebut mencecah RM4.8 bilion.

2. Projek Black Swan - Portugal

Projek Black Swan

Pada tahun 2007, syarikat Odyssey Marine Exploration telah menjumpai syiling emas dan perak bernilai lebih daripada RM2 bilion di luar pantai Portugal.

Duit syiling ini ditemui semula dari bangkai kapal frigat Sepanyol, yang karam pada tahun 1804, membawa lebih daripada 17 tan kargo emas dan perak.

Projek yang diberi nama "Black Swan" ini adalah penemuan harta karun kapal terbesar dan paling bernilai di dunia sehingga kini.

Selepas pertikaian undang-undang untuk tempoh yang lama di antara kerajaan Sepanyol dan Odyssey, akhirnya kerajaan Sepanyol mendapat kawalan ke atas artifak-artifak itu dan kini dipamerkan di pelbagai muzium awam di seluruh negara itu.

3. Kapal Whydah Gally - Amerika Syarikat

Kapal Whydah Gally

Ditemui pada tahun 1983, Whydah Gally adalah satu-satunya kapal lanun yang pernah dijumpai dalam sejarah.

Kapal ini yang ditemui di pinggir pantai Cape Cod, Massachusetts, Amerika Syarikat, merupakan bekas kapal hamba yang dimiliki oleh ketua lanun yang kaya iaitu Kapten "Black Sam" Bellamy.

Black Sam, yang dinamakan sebagai "Robin Hood di lautan" dikatakan lanun paling kaya sepanjang zaman.

Kapal ini karam pada tahun 1717 dan mempunyai lebih daripada 200,00 artifak termasuklah loceng kapal, perhiasan emas, syiling emas dan juga meriam dengan nilainya dianggarkan mencecah RM2 bilion.

4. Kubur Raja Tutankhamun - Mesir

Kubur Raja Tutankhamun

Pada 26 November 1922, pintu masuk ke kubur Raja Tutankhamun ditemui di Lembah Raja-Raja. Penemuan kubur Raja Tut dan khazanah berkilauan di dalamnya telah menyerlahkan minat global terhadap Mesir purba.

Ia juga mencetuskan pelbagai spekulasi mengenai sumpahan Mesir purba, selepas salah seorang daripada penemu, Howard Carter, meninggal dunia beberapa bulan selepas membuka kubur tersebut, dipercayai terkena "sumpah mumia".

Antara khazanah purba yang ditemui dalam kubur tersebut adalah topeng pengebumiaan Tut, patung Anubis, kipas emas Tut, kepala harimau emas dan kereta kuda kerajaan dan nilai khazanah ini dianggarkan mencecah RM3.4 bilion.

5. Lombong Merkers - Jerman

Lombong Merkers

Dianggarkan sebanyak RM2.8 bilion kekayaan Nazi telah "hilang" ketika Perang Dunia Kedua.

Apabila Jerman tewas dalam perang ini, kerajaan Nazi telah memutuskan untuk menyimpan kekayaan mereka di tempat yang dikenali sebagai Lombong Merkers di Thuringia, Jerman.

Pada tahun yang sama, tentera Amerika Syarikat menemui wang kertas, emas dan karya seni yang dimiliki oleh Nazi.

Kerajaan Jerman juga cuba untuk mendapatkan semula kekayaan itu setelah Amerika Syarikat menyita semuanya pada tahun 1945.

Dipercayai masih berbilion-bilion wang milik Nazi tersembunyi di seluruh Eropah.

6. Venus de Milo - Greece

Venus de Milo Greece

Pada tahun 1820, seorang petani dari Pulau Milos telah menggali runtuhan purba di ladangnya untuk mendapatkan beberapa batu yang diperlukannya, yang mana akhirnya membawa kepada penemuan salah satu patung paling terkenal di dunia, Venus de Milo atau Aphrodite Milos.

Kini dipamerkan di Muzium Louvre di Paris, Venus de Milo dikatakan berasal dari tahun 150 SM.

Patung ini dikatakan sebagai contoh patung dari zaman Klasik dan kini, Venus de Milo menjadi salah satu daripada ukiran Yunani purba paling terkenal dan nilainya dianggarkan bernilai RM4 bilion.

7. Harta Kuil Hindu Trivandrum - India

Harta Kuil Hindu Trivandrum

Dalam peti besi bawah tanah abad ke-15, di Kuil Hindu di Trivandrum, India, terdapat khazanah bernilai lebih dari RM88 bilion yang ditemui pada tahun 2011.

Harta yang berusia lebih dari 500 tahun itu terdiri daripada syiling emas, permata, patung-patung dewa yang diperbuat daripada emas dan juga berlian.

Selepas penemuan ini berlaku, kerajaan India telah menghantar pasukan keselamatan menjaga kuil ini setiap masa.

Harta-harta tersebut masih belum diputuskan sama ada akan kekal sebagai harta kuil atau diambil oleh kerajaan.

Sudah menjadi perkara biasa untuk kuil-kuil di India mempunyai khazanah dan kekayaan purba.

8. Kapal layar San José - Colombia

Kapal layar San José

San José adalah kapal Sepanyol yang mempunyai 62 meriam dan 3 tiang, membawa emas, perak dan zamrud dari lombong Potosi, Peru.

Kapal ini karam ketika berlayar dari Panama menuju ke Colombia pada tahun 1708 selepas tewas dalam Pertempuran dengan kapal-kapal British.

Khazanah tersebut telah ditemui semula di pantai Cartegena, Colombia pada tahun 2015.

Sejak penemuan itu, berlaku pertikaian undang-undang yang lama dan membosankan, di antara syarikat-syarikat swasta dan pelbagai kerajaan.

Selain daripada wang, penemuan San Jose juga termasuk menampilkan artifak sejarah dan budaya yang menggambarkan suasana ekonomi, budaya, politik dan sosial di Eropah pada abad ke-18.

Nilai harta karun kapal San Jose dianggarkan bernilai $USD17 bilion.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

1 comment

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon