Thursday, June 04, 2020

Kenali Wasabi, Ramuan Sushi Yang Sangat Rare Dan Mahal


Jika anda seorang penggemar makanan Jepun tentunya kenal dengan wasabi, sejenis makanan berwarna hijau yang selalunya dijadikan sos pencicah dan dimakan bersama sushi. Tetapi, tahukah anda wasabi diperbuat daripada apa? Sebenarnya wasabi dihasilkan daripada bahagian akar pokok dan pokok wasabi ialah sejenis herba Jepun.

Wasabi sangat mahal
Wasabi.

Ada yang kurang menggemari wasabi kerana rasanya yang pedas, tajam dan kuat, tetapi tidak kurang juga yang menyukainya untuk menyeimbangkan rasa hanyir sushi.

Wasabi adalah antara tumbuhan yang sangat sukar untuk ditanam, kerana selain mengambil masa setahun 3 bulan untuk matang, wasabi sangat sensitif dengan cuaca dan memerlukan air yang banyak untuk terus hidup.

Dan tahukah anda bahawa pes hijau yang anda makan selama ini bersama-sama sushi bukanlah wasabi yang sebenar?

Cuba semak bahan-bahan pada paket tersebut dan anda akan dapat lihat ia merupakan gabungan sorbitol (pemanis), lobak pedas dan mungkin peratusan kecil wasabi sebenar.

Wasabi sebenar sangat sukar ditemui dan harganya boleh mencecah RM1,000 sekilogram.

Jadi, apa sebenarnya yang dimaksudkan dengan wasabi dan mengapa ia sangat mahal?

Wasabi adalah tumbuhan hijau kecil dalam keluarga Brassica yang bermakna ia mempunyai kaitan dengan banyak tumbuhan murah dan mudah didapati seperti lobak pedas, kubis dan brokoli.

Namun, tidak seperti tumbuhan-tumbuhan lain, wasabi tersangat mahal dan boleh mencapai harga 25 kali ganda berbanding lobak pedas segar.

Dan sebab utama bagi harga yang sangat mahal ini adalah kerana proses penanamannya yang terkenal sebagai tanaman paling sukar ditanam secara komersial di dunia.

Satu-satunya tempat di dunia di mana ia boleh ditemui tumbuh secara semula jadi adalah di sepanjang sungai pergunungan di Jepun yang mana kawasan ini mempunyai keadaan yang sangat spesifik untuk wahabi tumbuh.

Wasabi memerlukan bekalan mata air yang berterusan, sukakan kawasan yang rendang dan tanah berbatu serta hanya boleh tumbuh dengan suhu sekitar 8 hingga 20 darjah celcius sepanjang tahun.

Kelembapan yang terlalu tinggi atau mineral yang tidak bersesuaian juga boleh menyebabkan masalah untuk tumbuhan ini dan ia mudah terdedah kepada haiwan perosak serta penyakit.

Walapun wasabi kebanyakannya tumbuh dan ditanam di Jepun, The Wasabi Company adalah syarikat pertama yang menanam tumbuhan ini secara komersial di Eropah.

Apabila kesemua syarat-syarat untuk menanam wasabi dipenuhi, ia masih memerlukan masa yang lama iaitu 18 bulan sebelum boleh dituai.

Malah, proses ini memakan masa yang sangat lama kerana semuanya harus dilakukan menggunakan tangan. Tiada mesin yang boleh digunakan untuk menuainya.

Rasa Wasabi

Sushi Wasabi

Mesti anda tertanya-tanya apakah rasa wasabi yang sebenar dan adakah ia berbeza dengan pes yang biasa kita makan?

Menurut mereka yang pernah merasa wasabi sebenar, ia mempunyai rasa yang lembut, manis dan semulajadi serta sangat berbeza dengan pes wasabi.

Terdapat satu lagi sebab mengapa anda jarang menjumpai produk wasabi di pasar raya atau restoran.

Rempah wasabi berasal daripada tindak balas kimia yang berlaku apabila anda memecahkan sel-selnya tetapi tindak balas ini adalah sangat singkat.

5 minit selepas anda memarus wasabi, rasa pedas wasabi akan memuncak dan jika ia dibiarkan selama 30 minit, hampir kesemua rasanya akan hilang.

Sebaik sahaja anda dapat merasa wasabi sebenar, baru anda akan memahami perbezaannya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon