Wednesday, June 03, 2020

Kartel Sinaloa, Organisasi Dadah Terbesar Dan Paling Ganas Di Dunia


Perang dadah di antara kartel dan kerajaan Mexico telah melalui suatu masa yang sangat panjang dan isu ini tidak pernah diselesaikan, malah beribu orang telah menjadi korban termasuk ahli politik, pelajar, wartawan dan orang awam.

Sinaloa Cartel

Lebih 300,000 orang telah menjadi korban sejak perang anti dadah dimulakan pada 2006 dan budaya ini terus-menerus menguasai Mexico dan semakin ramai telah menjadi korban nyawa dalam usaha untuk membanteras kartel yang semakin hari, semakin berkuasa.

Negara jiran, Amerika Syarikat telah menghabiskan berbilion dolar untuk membantu Mexico memerangi perang, tetapi sehingga sekarang kartel dadah terus menjadi kuat dan semakin berkembang.

Salah satu usaha Donald Trump untuk memerangi dadah adalah membina tembok tinggi untuk menghalang dadah masuk ke Amerika Syarikat, walaupun kebanyakan orang melihat tembok ini hanya berfungsi sebagai diskriminasi kepada negara jiran.

Amerika Syarikat bertungkus lumus mahu memerangi dadah disebabkan negara uncle sam adalah lubuk paling besar untuk pasaran dadah.

Drug Enforcement Administration (DEA) dalam laporan yang dikeluarkan menyatakan bahawa dadah seperti heroin, methamphetamine, dan cocaine banyak diimport masuk secara haram ke AS.

Tapi sebenarnya, kartel Mexico memegang pasaran heroin dan methamphetamine, manakala untuk kokaine, kebanyakannya datang dari Bolivia, Colombia dan Peru.

Sinaloa Kartel, Organisasi yang sukar dijatuhkan

Joaquín 'El Chapo' Guzmán

Amerika Syarikat menyatakan bahawa Kartel Sinaloa adalah sebuah organisasi terbesar dunia dalam aktiviti pengedaran dadah.

Ditubuhkan pada 1980-an dan selama penubuhan mereka, Kartel Sinaloa telah dipimpin oleh seorang 'tokoh' dadah terkenal, Joaquín 'El Chapo' Guzmán.

Untuk pengetahuan anda, El Chapo itu bermaksud pendek, pernah dianggap sebagai lelaki terkaya di dunia.

Kehidupan El Chapo adalah berkisarkan pengedaran dadah dan dia juga telah menjadi subjek dalam pelbagai siri buku dan juga drama televisyen.

Selama dipimpin oleh El Chapo, Kartel Sinaloa mendapat reputasi yang tinggi dan dianggap sebagai kartel paling ganas di Mexico.

Mereka telah menjalinkan hubungan yang kuat untuk mendapat akses kepada senjata-senjata berbahaya, seperti peluru berpandu dan senjata api AK-47.

Mereka telah menculik, menyeksa dan menyembelih ahli-ahli kumpulan lain yang tidak bersefahaman dengan mereka.

Pantang sahaja bertemu, kartel di Mexico akan berperang bagi menuntut kawasan jajahan mereka.

CNN pernah menulis bahawa pada tahun 2014 sahaja, El Chapo telah membunuh kira-kira 2,000 ke 3,000 orang yang tidak bersefahaman dengan kumpulan ini.

El Chapo pernah ditangkap pada pada Mei 1993 dan dijatuhkan hukuman penjara 20 tahun di atas kesalahan mengedar dadah, menculik dan membunuh.

Tetapi dia berjaya meloloskan diri dengan merasuah pegawai-pegawai di penjara dan menurut Malcolm Beith, El Chapo menghabiskan $2.5 juta untuk merasuah semua orang yang terlibat.

Tidak berpuas hati dengan cara kerajaan Mexico menangani isu El Chapo, Amerika Syarikat pada tahun 2004 mengumumkan wang sebanyak $5 juta akan diberikan kepada sesiapa sahaja yang mempunyai maklumat ke atas El Chapo.

AS juga telah membekukan semua aset sesiapa sahaja yang mempunyai hubungan dengan El Chapo, termasuk isteri beliau yang melahirkan anak kembar mereka di Los Angelas pada 2011.

Salah seorang anak El Chapo, Edgar meninggal dunia pada Mei 2008 selepas di tembak di kawasan parkir kereta.

El Chapo sekali lagi berjaya ditangkap dan ditempatkan di penjara dengan sekuriti paling ketat di Toluca, Mexico.

Seperti biasa, dia sekali lagi berjaya meloloskan diri dengan cara paling terkenal, dengan menggunakan terowong bawah tanah yang dikorek di sebuah rumah berhampiran penjara.

Selepas berjaya melarikan diri dengan cara paling licik di dunia, El Chapo sempat berjumpa dengan Sean Penn dan telah ditemuramah oleh majalah popular, Rolling Stone, di mana dia mengakui mempunyai kapal terbang, kapal selam dan berjuta harta.

Dalam temuramah tersebut, El Chapo mengakui bahawa dia telah menjadi lelaki paling berkuasa apabila menguasai pasaran dadah dan menjadi antara orang yang paling ditakuti.

Tetapi pada tahun 2016, El Chapo ditangkap sekali lagi oleh pihak berkuasa Mexico dalam satu kejadian tembak menembak yang telah membunuh lima orang yang paling rapat dengan El Chopa.

Dia dihantar terus ke Amerika Syarikat pada 2017 selepas kerajaan AS memohon kepada kerajaan Mexico untuk mengadili El Chapo di mahkamah Amerika Syarikat.

Dalam keterangan mahkamah, El Chapo mengakui bahawa dia pernah merasuah bekas Perdana Menteri Mexico, Peña Nieto sebanyak $100 juta tetapi dinafikan oleh pihak Nieto.

Guzmán telah disabitkan dengan 10 tuduhan, termasuk terlibat dalam usaha jenayah yang berterusan, konspirasi narkotik, pengedaran dadah antarabangsa jenis kokain, heroin, ganja dan ubat-ubatan haram. Dia juga disabitkan dengan kesalahan penggunaan senjata api.

Pada Julai 2019, El Chapo dijatuhkan hukuman penjara seumur hidup, keputusan yang telah mengakibatkan keganasan berterusan di Mexico apabila beberapa kumpulan mengambil kesempatan untuk menguasai Sinaloa.

Tetapi, Kartel Sinaloa menjadi semakin kuat dan terus menguasai barat laut Mexico dan sekarang diketuai oleh anaknya, Ovidio Guzmán Lopez.

Ovidio Guzmán Lopez

Apabila anaknya ditangkap oleh pasukan keselamatan Mexico pada Oktober 2019, tentera yang mewakili Kartel Sinaloa telah bertindak ganas dengan mengisytiharkan perang ke atas pasukan tentera kerajaan.

Anggota-anggota Kartel Sinaloa dikerahkan ke seluruh bandar tersebut yang dilengkapi dengan senjata-senjata gred tentera.

Mereka berperang dengan tentera, membakar kenderaan, bahkan cuba menyerang penjara sebelum pemimpin mereka akhirnya terpaksa dibebaskan oleh kerajaan Mexico.

Pihak berkuasa Mexico memutuskan untuk membebaskan Ovidio berikutan tindak balas dahsyat daripada kartel yang menjadikan bandar itu seperti 'medan peperangan'.

Ia merupakan bukti bahawa Kartel Sinaloa akan terus berkembang dan menjadi lebih kuat, biarpun dengan ketiadaan El Chapo.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon