Wednesday, June 24, 2020

Sejarah Fahaman Duruzi, Pecahan Dari Syiah Ismailiyah


Duruzi (Druze) merupakan salah satu cabang fahaman atau pecahan dari Syiah Ismailiyah pada zaman era Kerajaan Fatimiyyah pada abad ke-10, yang diasaskan oleh Tariq al-Hakīm dan bukanlah fahaman Islam (non-Muslim religion) akan tetapi ajaran yang dibawa adalah agak mirip dengan ajaran Islam Syiah dan Kristian.

Agama sesat

Kebanyakan mereka berbangsa Arab dan mengaku berbangsa Arab, tetapi rakyat Israel yang berfahaman Duruzi ini pula menafikan dari bangsa Arab. Mereka ini terdapat di negara-negara Arab khususnya di Lubnan (Beirut), Palestin, Israel, Syria dan Turki serta sebilangan kecil darinya berada di negara-negara lain sebagai pekerja mahir.

Sempena Muhammad A-Darazi

Druze (juga turut dikenali sebagai Druse, darazī, durūz) adalah sebuah komuniti keagamaan yang umumnya berasal dari Timur Tengah. Kelompok ini muncul dari Islam dan Kristian serta dipengaruhi oleh agama-agama dan falsafah-falsafah lain, termasuk falsafah Yunani.

Kaum Duruzi menganggap diri mereka sebagai "sebuah fahaman (sakte) Islam Uniat, pembaharuan, meskipun mereka tidak dianggap Muslim oleh kebanyakan umat Islam di wilayah tersebut.

Kaum Duruzi menganggap mereka adalah umat Monoteisme atau Muwahhidūn (Monoteis) dan asal-usul nama Duruzi ini dapat ditelusuri sehingga kepada Muhammad ad-Darazī, yang terkenal sebagai pengasas kepada fahaman ini.

Lokasi

Gigi_Hadid_Duruzi
Gigi Hadid, Selebriti Hollywood, penganut Duruzi.

Kaum Duruzi kebanyakannya tinggal di Lubnan, meskipun ada juga komuniti kecil yang tinggal di Israel, Syria dan Jordan.

Komuniti-komuniti besar yang terdiri dari kaum ekspatriat terdapat di Amerika Syarikat, Kanada, Amerika Latin, Afrika Barat, Australia dan Eropah.

Mereka menggunakan bahasa Arab dan mengikuti pola sosial yang sangat mirip dengan masyarakat berbangsa Arab akan tetapi ada kelainan dari wilayah penduduk Arab itu. Kebanyakan penganut fahaman Druze menganggap diri mereka Arab.

Dianggarkan terdapat sekitar 2.3 juta penganut fahaman Duruzi di seluruh dunia dan kebanyakan daripadanya berada di Levant atau Mediteranian Timur.

Namun, sejumlah orang menganggarkan keseluruhan populasi Duruzi hanyalah sekitar 450,000 orang sahaja.

Sejarah kaum Duruzi

Agamawan Duruzi
Agamawan Duruzi.

Agama ini berkembang dari Islam Ismailiyah, sebuah gerakan falsafah yang didasarkan pada Bani Fatimiyah, pada abad ke-10, suatu masa yang kaya kebudayaannya.

Agama ini tidak berusaha mengubah Islam dari arus utama melainkan menciptakan suatu agama yang sama sekali baharu, yang dipengaruhi antara lain oleh falsafah Yunani, Gnostisisme dan Kristian.

Ada dua tokoh utama pada tahun-tahun permulaan kebangkitan ajaran fahaman Duruzi: Penguasa Fātimiyah, Tariqu l-Ḥakīm (985–1021), juga dikenali sebagai Al-hakim atau al-Ḥakīm bi-Amrul-Lāh, adalah seorang khalifah Ismaili dari Mesir yang dipercayai oleh sebahagian masyarakat sebagai benar-benar penjelmaan Allah.

Kedua, imigran Parsi, Hamza ibn Alī ibn Aḥmad, perancang utama gerakan ini, individu pertama secara terbuka mengumumkan bahawa Al-hakim lebih daripada seorang manusia biasa.

Aliran Syiah

Simbol Duruzi
Simbol Duruzi.

Aliran Syiah berpecah kepada cabang-cabang kecil. Tiga cabang yang utama pada masa kini mempunyai bilangan pengikut yang besar.

Yang paling terkenal dan terbesar ialah golongan Syiah Imam Dua Belas atau Imamiyyah/Ja'fariyyah, yang merangkumi 90% penduduk di Iran dan sebahagian besar penduduk Iraq.

Golongan Syiah yang lain termasuklah al-Kaisaniyyah, al-Zaidiyah, Imamiyyah, al-Ghulat, Ismailiyah dan Syiah Imam Bertujuh.

Walaupun Alawiyyah dan Duruzi juga menganggap mereka juga dari golongan Syiah, namun mereka tidak diiktiraf oleh fahaman Syiah lain.

Tarikat-tarikat Sufi beraliran Syiah termasuklah Tarikat Alevi, Bektashi Hamadani dan Fatimiyyah.

Dua puluh peratus dari penduduk Turki adalah pengikut Tarikat Alevi, sementara Lubnan dan Syria pula mempunyai bilangan besar golongan Duruzi dan Alawi.

Aliran Syiah mempercayai bahawa Nabi SAW telah mewasiatkan keturunannya menjadi pemimpin umat Islam dan hendaklah bersatu di bawah Imam.

Pergerakan Hizbullah di Lubnan adalah dari golongan Syiah Imam Dua Belas.

Di Malaysia, aliran ini tidak dibenarkan melakukan ritual harian dan ditolak fahaman mereka oleh Majlis Fatwa Malaysia.

Golongan Syiah telah melakukan beberapa dialog dengan pihak Ahlul Sunnah di seluruh dunia termasuk Malaysia namun tiada sebarang pindaan undang-undang yang dilakukan bagi menghalalkan pergerakan atau penyebaran fahaman mereka.

p/s: artikel ini adalah sebagai pengetahuan am semata-mata.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: wikipedia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon