Friday, December 05, 2014

Bagaimana Mengenal Penganut Syiah?


Bagaimanakah caranya untuk kita mengenal orang yang berpegang dengan ajaran Syiah?

Syiah Sesat

Jawapan: Mula-mula sekali sebelum kita hendak mengenali orang yang menganut fahaman syiah, kita perlu mengenali apa itu Syiah.

Syiah di atas dunia mempunyai tiga kecenderungan yang besar. Mereka terpecah kepada banyak kelompok tetapi majoritinya adalah tiga kelompok besar seperti berikut.

Kelompok pertama dipanggil Syiah Mufaddholah (puji kelebihan), iaitu yang cenderung memuliakan ahlul bait (kaum keluarga Nabi).

Mereka akan banyak bercakap tentang kemuliaan ahli keluarga Nabi; Ali, Fathimah, Hasan, Husain, dan lain-lain tetapi mereka tidak mengkafirkan sahabat Nabi.

Mereka mengiktiraf Abu Bakar, Umar, Utsman sebagai khalifah, tetapi bagi mereka Ali tetap lebih mulia dengan tema atau slogan mereka, Jawaazu-imaamatil-faadhil-ma’a-wujuudil-afdhal (harus menjadi imam orang yang baik dengan kebersamaan wujudnya orang yang lebih baik).

Bererti Abu Bakar, Umar dan Utsman diharuskan menjadi khalifah walaupun (menurut pegangan mereka) Ali lebih baik daripada mereka semua.

Mereka terkenal dengan nama Syiah Zaidiyyah, kebanyakannya di Yaman.

Kelompok kedua merupakan kelompok Syiah majoriti di dunia iaitu Syiah Rafidhah. Rafidhah berasal daripada perkataan Ar-Rafdhu (tolak).

Mereka digelar sebagai Rafdhu atau Rafidhah kerana mereka tidak mengiktiraf bahkan mengkafir dan melaknat sahabat dan isteri Nabi SAW seperti Abu Bakar, Umar, Utsman, Abu Hurairah, Muawiyah ibn Abi Sufyan, Aisyah, keturunan Muawiyah dan keturunan Umar keseluruhannya.

Apa sahaja yang datang daripada kesemua sahabat yang mereka laknati tidak boleh diterima dan harus ditolak menurut mereka.

Mereka adalah majoriti yang datang dengan pelbagai nama pada hari ini, antaranya; Imamiyah Itsna Asyariyah (Imam 12), Ja’fariyah (ada di Gombak, Kedah, Perak, juga berakar dalam parti politik tertentu). Ini bahaya dan tidak boleh dianggap remeh kerana mereka mempunyai agenda.

Akidah mereka berbeza dengan akidah Ahlus sunnah. Kalau kita setakat berbeza fahaman parti politik, tetapi perbezaan dengan syiah ini.

Mereka mengkafirkan sahabat Nabi bertujuan untuk meragukan sumber agama kita. Idea mengumpul Al Quran datangnya dari Umar, dan Abu Bakar mengarah Umar mencari penulis wahyu lalu Umar memilih Zaid ibn Tsabit dan mereka menulis Al Quran.

Apabila Syiah mengkafirkan sahabat maka Al Quran yang ada pada hari ini dianggap tidak boleh dipakai.

Mereka memiliki akidah Taqiyyah (berbohong, berpura-pura). Menurut Imam mereka, tidak ada agama bagi sesiapa yang tidak bertaqiyyah.

Mereka dituntut untuk menzahirkan sesuatu yang bersesuaian dengan masyarakat setempat dan menyembunyikan kepercayaan mereka.

Syiah Sesat - Ritual Syiah

Lihatlah sambutan Hari Asyura yang mereka raikan setiap tahun. Mereka melaknat Abu Bakar, Umar, dan sahabat Nabi yang lain.

Ketika saya ke Oman bersama sahabat saya, kami memasuki sebuah masjid Syiah. Di Oman ada 10-15% penganut Syiah Imam 12.

Saya masuk ke dalam masjid mereka dan di situ ada batu-batu karbala iaitu tanah yang dimampatkan menjadi batu dan mereka sujud di atas tanah itu ketika solat kerana menganggap suci tanah tersebut.

Kemudian saya masuk ke dalam lagi dan pergi ke rak buku, saya mengambil satu buku kecil bertajuk Ziarah Asyura (Lawatan Hari Asyura).

Saya membuka dan membacanya, di dalamnya terdapat doa-doa laknat ke atas sahabat Nabi beserta tatacara dan kaedah membaca doa-doa tersebut.

Adapun tuntutan Nabi SAW ke atas kita pada hari asyura adalah dengan berpuasa, sedangkan mereka pada hari itu mencederakan diri dan mendoakan laknat ke atas sahabat Nabi kerana bagi mereka hari tersebut adalah hari kematian Husain.

Syiah Sesat-batu-karbala

Kepercayaan mereka berbeza dengan Ahlus Sunnah. Imam Mahdi mereka tidak sama dengan Imam Mahdi Ahlus Sunnah. Imam Mahdi menurut mereka adalah Imam mereka yang terakhir dan menunggu di dalam Gua Sardab. Imam Mahdi kita yang Nabi SAW beritakan ada ciri-cirinya berdasarkan hadis-hadis Nabi SAW, tetapi mereka menolak kesemua hadis-hadis tersebut kerana diriwayatkan oleh para sahabat.

Mereka menolak Sahih Bukhari, Sahih Muslim. Imam Bukhari mati di dalam buangan kerana dituduh oleh puak Syiah sebagai Nashibi (pembenci ahli keluarga Nabi).

Jadi perkara ini tidak boleh dibuat main, mereka menimbulkan syubhat dalam pemikiran kita. Ini adalah majoriti Syiah yang sedang bertebaran di atas muka bumi pada hari ini.

Syiah yang ketiga, dan yang paling pelik. Mereka minoriti tetapi bergerak aktif di Syria, sempadan Jordan. Mereka juga terdapat di Lubnan. Syiah yang cenderung kepada Bathiniyah (simbolik dan tiada amalan).

Mereka menganggap ibadah seperti solat, haji, dan lain-lain hanya simbolik semata-mata. Bahkan pelampau mereka beriktikad malaikat Jibril tersalah menyampaikan wahyu kepada Nabi Muhammad, kononnya wahyu sepatutnya disampaikan kepada Ali bin Abi Thalib.

Akidah begini merupakan akidah yang membatalkan keislaman seseorang. Mereka datang dengan banyak nama, antaranya; Syiah Nushairiyah seperti Bashar Al-Asad di Syria – mereka menyembah gambarnya kerana telah mengangkat imam mereka setaraf Tuhan, Syiah Duruz, Syiah Isma’iliyah di Pakistan, Aghakhaniyah di Afghanistan, Pakistan dan Malaysia (dalam kelompok kecil).

Ini adalah tiga golongan utama syiah, cuma majoritinya adalah kelompok yang kedua.

Cara mengenali penganut Syiah

Syiah boleh dikenali melalui modus operandi atau cara mereka menarik kita.

Langkah Pertama: Mereka memulakan dengan memuji Ahlul Bait (ahli keluarga Nabi). Mereka akan kerap bercerita tentang kebaikan dan kemuliaan kaum keluarga Nabi; Ali, Fathimah, Hasan, dan lain-lain.

Mereka menyeru untuk fokus dan bercakap tentang ahli keluarga Nabi sahaja, mengapa perlu bercakap tentang yang lain, kerana Nabi sangat mencintai kaum keluarganya.

Oleh itu menurut mereka, memadai mengambil kebaikan daripada kaum keluarga Nabi.

Mereka membawa dalil-dalil daripada Al-Quran dan hadis akan kelebihan-kelebihan kaum keluarga Nabi.

Kita perlu ingat bahawa Ahlus Sunnah wal Jamaah adalah orang yang paling cinta kepada Ahlul Bait. Paling cinta bererti mencintai sesuatu sesuai dengan tahap dan statusnya.

Ini adalah ciri wasathiyah (kesederhanaan) yakni tidak berlebihan dan tidak berkurangan.

Kita perlu sayang dan kasih kepada Ahlul Bait. Tetapi kalau pada hari ini ada di kalangan yang mengaku keturunan Nabi tetapi melakukan maksiat, kejahatan dan kesalahan, maka kesalahannya tidak boleh dibiarkan.

Hadis Nabi SAW, maksudnya: “Kalau Fathimah binti Muhammad mencuri aku akan potong tangannya.”

Sayang ada hadnya. Adapun Syiah menyayangi Ahlul Bait dengan menganggap mereka bebas dosa, kerana syiah bertujuan hendak pergi ke peringkat kedua iaitu menceritakan kepada kita tentang imam-imam mereka dan seterusnya memaksumkan mereka.

Langkah kedua: Mereka mempopularkan imam-imam mereka; Khomeini. Antara slogan mereka, “Saya tidak bercakap tentang akidah Khomeini, saya bercakap tentang revolusi yang dibawanya yang perlu kita contohi, perjuangan Hasan Nasrullah, Hizbullah. Hasan Nasrallah pejuang Islam, penentang Israel.”

Mereka bertujuan membangkitkan semangat. Berapa kali Syiah menyerang Amerika? Berapa kali mereka berperang dengan Israel sampai hancur.

Ketika Amerika memburu Anwar Al Aulaki, menghantar kapal terbang tanpa pemandu, menembak menggunakan satelit, memburu Osama bin Laden sehingga berjaya dibunuh, mencari Saddam Hussein dan dihukum mati, mengganyang Muammar Ghaddhafi sehingga dijumpai, sedangkan Muammar Ghaddafi dengan berbillion kekayaan, membina tempat keselamatannya dengan kekayaannya tetapi Amerika boleh mencarinya juga.

Kenapa negara Syiah seperti Iran, Lubnan dengan Amerika tidak berperang juga hingga ke hari ini? Tiba-tiba menghantar peluru berpandu dan terkena berhampiran Palestin, kononnya tidak sengaja. Mereka ada agenda, inilah dia Taqiyyah Syiah.

Sebab itulah ulama, apabila membahaskan hadis Nabi yang menceritakan tentang Dajjal di akhir zaman, yang akan menjadi tentera Dajjal adalah 70 ribu orang dari Asfahan, di Parsi. Ulama terdahulu sudah mengulas kemungkinan besar mereka ini adalah Syiah Rafidhah Imam 12.

Syiah sering bercerita tentang imam mereka, memuji Khomeini sebagai penulis buku hebat dan pelbagai pujian lagi.

Bayangkan orang seperti P. Kalimuthu, kemungkinan dia pernah membantu orang kampungnya, kemudian orang memuji-muji P. Kalimuthu seorang yang baik, telah membantu ramai orang miskin.

Adakah boleh diterima cerita seperti itu? Tidak boleh kerana orang tahu dia jahat, melakukan banyak pembunuhan, jenayah dan sebagainya.

Begitu juga Khomeini, dia menulis dalam bukunya sendiri cercaannya ke atas sahabat Nabi SAW.

Andaikan saya mencerca dan mengkafirkan bapa kepada salah seorang kalian, adakah anda mahu mendengar ceramah saya?

Jadi bagaimana kita boleh memuji memuja dan mengangkat nama-nama orang yang mengkafirkan sahabat Nabi?

Abu Bakar RA adalah sahabat Nabi yang menemani baginda di dalam gua, orang yang dilantik oleh Nabi sebagai imam sewaktu Nabi pergi keluar ke mana-mana, yang Nabi kasih dan Nabi sayang, yang mana ketika semua orang tidak percaya kepada Nabi SAW, beliau menyatakan kepercayaannya kepada Nabi tanpa berbelah bahagi sehingga digelar sebagai As-Shiddiq.

Bagaimana kita boleh mendiamkan diri dengan orang yang mengkafirkan Umar Al Khatthab RA dan mengatakan perselisihan ini kecil. Anak Umar, Abdullah ibn Umar RA merupakan antara yang paling banyak meriwayatkan hadis.

Umar yang tegas, pantang orang cuit sedikit sahaja beliau akan mengeluarkan pedang demi Islam. Bahkan Nabi SAW menyebut di dalam hadis bahawa syaitan tidak berani lalu tempat yang dilalui oleh Umar (lihat Sunan Tirmidzi).

Utsman RA yang Nabi memujinya seperti dalam riwayat Imam Ahmad “Tidakkah kamu malu kepada orang yang malaikat pun malu kepadanya?” tiba-tiba kita boleh mendiamkan diri terhadap orang yang mengkafirkan sahabat-sahabat Nabi ini.

Aisyah RA wanita yang paling banyak meriwayatkan hadis, lantas dikafirkan oleh Syiah. Apabila beliau dikafirkan bererti semua hadis yang diriwayatkannya tidak boleh diguna pakai.

Abu Hurairah sahabat Nabi yang paling banyak menghafal hadis pun turut dikafirkan, maka hadis Abu Hurairah tidak boleh diterima.

Jadi apa tinggal dengan agama kita? Mereka meragukan sumber agama kita, begitulah cara mereka merosakkan Islam.

Mereka mengambil kitab mereka dan memuliakan imam mereka. Oleh itu berhati-hatilah dengan orang yang mengangkat nama Khomeini, mengangkat negara Iran.

Menyebarkan syiah melalui perkahwinan

Syiah Sesat - Kecantikan Gadis Parsi

Orang Iran sangat cantik paras rupanya. Antara modus operandi mereka juga adalah melalui wanita dan lelaki Iran, seks dan perkahwinan.

Mereka hantar lelaki-lelaki Iran belajar di negara kita, hidung mancung bak seludang, janggut elok, rambut cantik, setakat Sami Yusuf dan Maher Zain tidak setanding.

Siapa tidak bangga kalau dapat menantu paling handsome di kampung. Padahal mereka membawa ideologi syiah.

Di sebelah Afrika mereka menghantar wanita-wanita Parsi. Wanita Parsi sangat cantik. Allah memberikan keindahan dan kecantikan kepada mereka sebagaimana kata Umar ketika menghantar seorang lelaki di zamannya ke sana, di mana lelaki tersebut sangat kacak sampai semua lelaki dan wanita terpegun melihatnya.

Kemudian Umar menyuruhnya mencukur rambut, dan apabila dicukur semua rambutnya bertambah kacak, kemudian Umar menyuruhnya berhijrah ke negeri di belakang 2 sungai (Tigris dan Furat) iaitu Parsi kerana orang Parsi semuanya cantik-cantik belaka.

Itu sedikit sebanyak cara mereka menyebarkan Syiah. Yang paling jelas adalah mereka banyak mempopularkan ilmuan-ilmuan mereka seperti Khomeini, Hasan Nasrallah, dan serba sedikit akan merujuk kepada Iran, mengangkat Iran sebagai negara Islam. Sedangkan negara Islam diiktiraf berdasarkan apa, nama atau akidah?

Perkara ini bukanlah hal yang kecil, malah sangat serius. Dulu, ada usaha tokoh-tokoh Ikhwanul Muslimin, antaranya nama-nama seperti Mustafa as-Siba’i, beliau antara tokoh terawal yang hendak mendekatkan (Taqrib) Ahlus sunnah dengan Syiah. Beliau telah berhijrah ke Lubnan untuk beberapa tempoh, akhirnya mengaku usaha Taqrib ini tidak boleh diteruskan kerana sumber agama Syiah dan Ahlus Sunnah amat berlainan.

Fatwa Syiah Sesat

Syiah memiliki kitab hadis mereka sendiri, Ahlus Sunnah ada hadis kita sendiri. Syiah mengkafirkan sahabat Nabi, sedangkan kita membawa hadis dari para sahabat yang mereka kafirkan.

Al Quran mereka mengandungi 17 ribu ayat, Al-Quran kita didakwa tidak cukup, ada surah-surah tertinggal. Hal ini disebut dalam kitab-kitab hadis mereka; Usulul Kaafi al-Kulaini.

Al-Quran kita mengandungi 6236 ayat sedangkan Al-Quran mereka 17,000 ayat bererti Al Quran kita baru suku daripada Al Quran mereka.

Syiah Agama Politik

Pada hari ini mereka turut datang dengan nama Ja’fari dan masuk ke dalam politik tanah air. Kita perlu ingat bahawa Syiah adalah agama politik. Sebab itu salah satu rukun Islam mereka adalah Al-Wilayah (Kenegaraan). Setelah mendapat negara maka barulah sah rukun Islam wilayah mereka.

Maka sebab itulah mereka seringkali memberontak dan cuba menjatuhkan pemerintah Islam yang sah, kerana mereka ada agenda untuk menguasai negara. Tidak kiralah mereka berada dalam parti mana. Jangan sekali-kali memberi ruang untuk Syiah masuk ke dalam parti.

Wallahu-A’lam.
Ustaz Fathul Bari Mat Jahya

Teks disediakan berdasarkan rakaman kuliah berikut:
https://www.youtube.com/watch?v=cHtKnU7iicY

BACA INI JUGA: Menanti Penyelamat Akhir Zaman, Imam Mahdi

Sumber: Ustazfathulbari

3 comments

  1. Semoga kita & seluruh keluarga sentiasa dilindungi dari dakyah Syiah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul KK. Syiah adalah penyelewangan akidah yang benar-benar terpesong daripada ajaran Islam. Moga dijauhkan..

      Delete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon