Tuesday, May 12, 2020

Siapa Pencipta Roti Gardenia?


Berbeza dengan roti lain, jenama Gardenia telah mempopularkan rasa roti yang unik dikenali sebagai 'resipi Pakcik Slocum' atau 'Uncle Slocum recipe', yang dikatakan enak dimakan begitu saja, kerap kali ditonjolkan sebagai kekuatan jenamanya.

Sejarah Roti Gardenia

Jika selama ini anda tertanya-tanya siapa sebenarnya Uncle Slocum yang dimaksudkan, kali ini kami ingin berkongsi beberapa persoalan tentang jenama Gardenia selain beberapa misteri tentang jenama tersebut.

Kedatangan Pakcik Slocum ke Sabah

Sejarah bagaimana bermulanya roti Gardenia di Malaysia sebenarnya bermula sejak tahun 1969 di negeri Sabah, namun hanya mula popular sekitar tahun 1986 di Semenanjung Malaysia. Ada sebabnya kenapa itu berlaku, yang akan diceritakan kemudian.

Untuk menceritakan tentang sejarah Gardenia, kita perlu mengetahui tentang IESC terlebih dahulu.

IESC Milik Keluarga Rockefeller

International Executive Service Corporations atau IESC merupakan sebuah badan pembangunan ekonomi yang berpusat di Amerika Syarikat dan diasaskan oleh salah seorang ahli keluarga Rockefeller iaitu David Rockefeller.

Penubuhan IESC adalah bertujuan untuk membangunkan firma-firma perniagaan milikan persendirian di seluruh dunia bagi membantu meningkatkan kualiti hidup masyarakat dunia.

Salah satu idea yang diajukan adalah untuk membangunkan cabang perniagaan roti di Malaysia pada tahun 1969, yang pada ketika itu baru saja beberapa tahun tertubuh.

Bagi merealisasikan hasrat itu, Horatio Sye Slocum, seorang tukang roti berpengalaman yang telah bergiat lama dalam bidang pembuatan roti serta pasteri sebelum bekerja sebagai salah eksekutif bersama IESC, dihantar ke Malaysia bagi memulakan perniagaan roti.

Untuk memulakan perniagaan, Slocum yang hadir dengan bantuan dana IESC telah menjalinkan kerjasama dengan warga tempatan dan seorang ahli perniagaan terkenal Sabah bernama Wong Tze Fatt, sebagai rakan kongsi.

Mereka berdua bersama seorang lagi kenalan Slocum, pakar pembuat krim pasteri bernama Jim Humphries, menjadi 3 orang pengasas utama jenama yang kita kenali sebagai Gardenia sekarang.

Resepi roti yang merupakan salah satu kemahiran utama Slocumm menjadi kekuatan utama produk makanan hasil kerjasama itu.

Syarikat mereka iaitu Gardenia Food Industries terus berkembang dari Sabah ke Singapura dengan pembukaan Gardenia International Pty. Ltd. (Singapura), yang diharapkan dapat membantu mengembangkan pasaran mereka ke seluruh Asia Tenggara.

Tiba di Semenanjung Malaysia

Satu perkara yang perlu anda tahu, tidak jelas apa sebenarnya yang menghalang Gardenia Food Industries daripada melebarkan perniagaan mereka ke Semenanjung Malaysia.

Apa yang diketahui, jenama Gardenia yang ada di Semenanjung Malaysia dimulakan bermula daripada pembukaan sebuah kedai roti kecil di Plaza Bukit Timah, Singapura, pada tahun 1978, berasaskan kepada resepi sama yang dibawa oleh Sloccum.

Apa yang berlaku antara Gardenia International Pty. Ltd. (Singapura) dengan Gardenia Food Industries dalam perjanjian mereka, menjadi misteri yang sukar untuk dijelaskan.

Berikutan permintaan yang tinggi, keperluan untuk membesarkan perniagaan mula dilakukan sekitar tahun 1983 dan pada ketika inilah konsep mahu menjadikan roti putih sandwich sebagai identiti utama diperkemaskan Gardenia.

Kaedah pemasaran dengan pemfokusan kepada resipi Slocum mula digunakan, juga ditambah baik melalui kaedah pembuatan yang mampu menghasilkan produk lebih lembut dengan rasa lebih enak.

Dalam masa 2 tahun dibangunkan, jenama Gardenia berjaya mengambil alih pasaran, seterusnya menjadi pilihan utama warga Singapura.

Pada tahun 1986, sebuah syarikat baharu yang tiada hubung kait dengan Gardenia Food Industries di Sabah, selain daripada hanya berkongsi jenama yang sama, dibuka atas nama Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd sebagai cabang kepada pecahan perniagaan yang bermula di Singapura bagi memasuki pasaran Semenanjung Malaysia pula.

Mungkin atas faktor pelesenan atau perjanjian di antara kedua-dua syarikat, kedua-dua entiti yang beroperasi atas nama Gardenia ini sehingga kini beroperasi dalam pasaran yang berbeza.

Gardenia Food Industries terus menjalankan perniagaan di Sabah dan Sarawak, Brunei dan Indonesia, sementara Gardenia Bakeries pula menjalankan operasi di Semenanjung Malaysia dan Singapura. Pelik kan?

Dalam tahun yang sama, Gardenia di Singapura berjaya membuka kilang pertama mereka di republik itu sebelum memecah masuk pasaran Thailand setahun kemudian.

Pada tahun 1991, kilang roti Gardenia pertama dibuka di Kuala Lumpur bagi memenuhi permintaan yang semakin bertambah.

Sejarah Yang Mengelirukan

Roti Gardenia Uncle Slocum

Oleh kerana jenama Gardenia berpecah dua dan kedua-dua syarikat tidak mempunyai hubung kait antara satu sama lain, kisah tentang syarikat roti ini pasti akan menyebabkan kekeliruan.

Apatah lagi apabila wujud perbezaan di antara produk di Semenanjung Malaysia dan Sabah, khasnya.

Namun, ramai mengatakan roti Gardenia di Semenanjung Malaysia lebih sedap dan lembut berbanding roti Gardenia di tempat asalnya, selain rangkaian produk kedua-dua syarikat juga berbeza.

Gardenia di Semenanjung Malaysia memfokuskan kepada penghasilan produk roti serta mee sebagai produk mereka, sementara di Sabah, Gardenia memasarkan produk roti dan pastri serta produk unik seperti minuman dalam tin.

Perkara ini menimbulkan kekeliruan besar apabila pada tahun 2015, Gardenia Bakeries (KL) Sdn Bhd terpaksa mengeluarkan kenyataan untuk menjelaskan bagaimana hubungkait kedua-dua syarikat ini hanyalah pada jenama semata-mata.

Ini berlaku apabila kilang Gardenia Food Industries di Sabah diarahkan menutup premis selama 2 minggu akibat masalah kebersihan.

Apa yang jelas daripada sejarah jenama Gardenia ini adalah, kedua-duanya berkongsi resipi Slocum tetapi dijalankan oleh dua entiti atau syarikat yang langsung tiada kaitan. Bagaimana ini berlaku?

Kemungkinan ada pihak menjual lesen resipi Slocum kepada pihak ketiga untuk digunakan bagi penghasilan produk yang serupa, tetapi kenapa jenama dan logo yang sama dikekalkan? Entahlah.

Legasi Slocum

Slocum meninggal dunia pada 30 September 1982 ketika berusia 78 tahun dan namanya sehingga kini terus kekal menjadi rujukan resepi roti putih yang berkualiti tinggi.

Mendiang selamat dikebumikan di Forest Hill Cemetery yang terletak di Alabama, Amerika Syarikat.

Nasib seorang lagi pengasas jenama Gardenia iaitu Wong Tze Fatt pula agak kurang baik.

Selepas kejayaan demi kejayaan yang ditempa meletakkannya sebagai seorang 'taikun' perniagaan yang sangat disegani, Datuk Wong Tze Fatt dan isterinya, Datin Lee Bee Hee, ditemui mati dibunuh di kediaman mereka yang terletak di Kota Kinabalu, pada 10 Disember 2004.

Tze Fatt yang berjaya membangunkan kumpulan perniagaan Tong Hing selain menjadi pemilik utama Gardenia Food Industries, ditemui mati dengan kesan hentakan di kepala dengan objek tumpul.

Pembunuh pasangan itu kemudiannya membakar bilik yang didiami kedua pasangan itu dan ketiga-tiganya, termasuklah pembunuh mereka mati dalam kebakaran itu.

Jenama Gardenia terus berkembang di seluruh Asia, menjadi pilihan utama mereka yang gemarkan roti putih sebagai santapan harian.

Namun, jenama hebat ini akan terus dihantui kisah sedih nasib yang menimpa pengasasnya, serta kekeliruan terhadap penggunaan jenamanya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: iluminasi

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon