Ahad, September 23, 2018

Peniaga Burger Kongsi 12 Tips Masak Burger Luarbiasa Sedap!


Perasan tak, biasanya kalau beli burger di gerai tepi jalan, luar biasa sedapnya, berbanding yang kita buat sendiri di rumah. Rasanya berbeza daripada segi rasa sosnya, keenakan dagingnya mahupun rotinya yang garing. Dan sebenarnya nak buat burger sendiri yang luar biasa sedapnya ada tipsnya tersendiri.

Tips Masak Burger Sedap

Berikut 12 Tip masak burger yang dikongsikan oleh peniaga burger Adie Redzuan namun asasnya, menurut penjual burger ini adalah, jika hendak buat berniaga, jual burger sebagaimana kita suka makan, baru orang lain pun suka dan jangan kedekut bahan, buat bagi sedap baru boleh kekal lama dalam berniaga.

1. Berat Daging

Wajib guna daging 70g. Tak payah la nak save sangat.Tak untung mana pun. Meniaga kena jujur, harga nak letak mahal, daging pula nipis.

2. Jangan Tekan

Masak daging, jangan tekan, bila tekan jus daging akan keluar, pasal tu daging jadi kering. Alih-alihkan saja, letak planta sikit-sikit ja.

Jangan sampai banjir sebab dalam daging tu sendiri dah ada minyak.

3. Letak Perasa

Daging tu lubang-lubangkan saja. Tak belah tengah pun tak apa. Pastu letak la seasoning. Aku suka Lea and peirin, betul ka eja ni? Maggi pun ok. Letak la lada sikit, terangkat la.

4. Letak Air Bawang Putih

Air bawang putih ni untuk menggantikan jus daging yang hilang. So, daging akan jadi juicy. Curah sikit masa daging dah masak.

Nak buat dia, potong bawang putih, letak dalam air kosong ja. Simpan dalam botol dan buat lubang-lubang sikit.

5. Api Sederhana

Guna api sederhana. Api yang kuat akan keringkan daging.

6. Roti Sapu Planta

Roti tu letak la planta bagi penuh. Tak payah nak save budget sangat. Roti letak ja atas kuali. Jangan tekan, geng lama-lama pakai kayu untuk pressure roti saja. Bukan meleperkan roti, lagi cantik gitu.

7. Lettuce Iceburg Ganti Kobis

Sayur tu ikut suka korang la, selalu orang pakai kobis la kan. Tapi masa aku niaga, aku pakai lettuce iceburg, lebih sedap tapi kot payah nak dapat hari-hari la. Mahal sikit.

8. Jenis Sos

Sos jangan pakai yang murah. Kebanyakan peniaga burger di KL yang top-top tu pakai longson. Payah nak jumpa kot.

Kalau kat Perlis ni, peniaga kebab yang banyak pakai longson. Pasal tu kebab diorang sedap.

9. Jenis Mayonis

Mayonis pula paling best pakai Nelly. Mahal, tapi sapu sikit ja, jangan creettt macam ladys choice tu. Sikit pun dah ok.

10. Jenis Keju

Untuk cheese, aku pakai smoke BBQ. Apa-apa brand pun takpa. Rona dia oren. Mahal sikit, tapi memang terasa cheese dia.

Pernah beli cheese burger, tapi tak rasa pun cheese dia, pasal guna cheese murah.

11. Sos Lada Hitam

Blackpaper sos kalau boleh masak la sendiri. Jangan harap yang dah siap ja. Tak berapa syahdu.

Mudah ja, masak butter dengan tepung gandum, sampai naik bau sedap, bubuh la oyster, lada hitam kasar, kicap cair, chicken stock, garam dan gaul la sampai sedap di mulut. Celup daging dalam kuah blackpepper.

12. Susunan Lapisan Burger

Last sekali aturan bubuh sayur, sos, mayonis. Yang ni kajian sendiri la. Sos dengan mayonis kalau boleh asingkan. Mayonis bawah, sos atas, bila makan, baru terasa dua-dua rasa yang berbeza.

Kalau cheese tu, letak atas daging yang panas. Bagi dia cair melekat kat daging.

Senang cerita, kalau buat burger, cubalah try makan sendiri. Kita jual macam mana kita suka makan, baru orang lain pun suka.

Jangan kedekut bahan, buat bagi sedap. Untung by volume, baru boleh kekal lama meniaga.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: mingguanwanita

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon