Saturday, May 23, 2020

Masjid Di Turki Siar Lagu 'Bella Ciao' Ketika Waktu Azan


Bella Ciao adalah lagu protes rakyat Itali yang berasal dari kesulitan hidup para wanita Mondina, pekerja sawah pada akhir abad ke-19 yang menyanyikan lagu ini bagi menyatakan protes ke atas suasana kerja di sawah sekitar Itali Utara pada zaman tersebut.

Masjid Turki Siar Lagu Bella Ciao

Terbaharu, beredar satu video lagu Bella Ciao dipasang di beberapa menara masjid di Kota Izmir, Turki, yang dipasang secara serentak pada hari Rabu, 20 Mei 2020.

Memetik media Turki, Pengarah Agama Kota Izmir mengeluarkan kenyataan mengenai kejadian 'luar biasa' ini.

Mereka mendakwa bahawa wujud sabotaj oleh penggodam yang tidak dikenali, mengejutkan orang ramai ketika mendengar lagu itu dikumandangkan dari menara masjid dan bukannya azan.

Ada juga yang sempat merakam kejadian tersebut dan berkongsi di media sosial.

Satu laman web juga telah dibina untuk kejadian ini dengan nama "Siar Bella Ciao di masjid-masjid di Izmir pada 20 Mei 2020."

Pengarah Agama Kota Izmir sendiri pada awalnya menolak laporan tersebut di laman media sosialnya, tetapi kenyataan tersebut telah dipadam.

Mereka mengeluarkan kenyataan kedua yang mengatakan, "Menurut analisis awal kami, orang yang tidak dikenali telah menggodam pusat sistem panggilan azan."

Mereka juga menyatakan bahawa siasatan telah dilakukan oleh pihak polis berkaitan kejadian tersebut.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon