Tuesday, May 26, 2020

Ganja Mampu Merawat Pesakit Covid-19!


Ganja dilaporkan mampu untuk menyembuhkan penyakit wabak COVID-19 kerana dikatakan mempunyai kekebalan terhadap wabak yang telah membunuh lebih 300,000 diseluruh dunia, namun jangan salah faham, mengambil ganja dengan cara menghisapnya seperti rokok tidak akan membuatkan anda kebal dari COVID-19.

Ganja Merawat Covid-19
Gambar hiasan.

Menurut kajian yang dilakukan oleh penyelidik dari Kanada, dalam satu kertas kajian yang bertajuk 'In Search of Preventative Strategies: Novel Anti-Inflammatory High-CBD Cannabis Sativa Extracts Modulate ACE2 Expression in COVID-19 Gateway Tissues' di University of Lethbridge, telah mendapati bahawa beberapa strain ganja dapat membantu mencegah wabak COVID-19.

Penyelidik telah terlibat secara meluas dengan mengkaji lebih dari 400 jenis ganja sebelum melakukan 400 ekstrak ganja yang baharu.

Mereka memastikan bahawa strain akhir bersifat tinggi dalam anti-radang cannabinoid cannabidiol (CBD), di mana mempunyai sifat-sifat anti-barah.

Dr. Igor Kovalchuk yang bertanggungjawab melakukan kajian ini menambah bahawa beberapa strain menunjukkan hasil yang positif.

Mereka menggunakan model tisu buatan manusia bagi merangsang dan memetakan bagaimana setiap strain ganja dapat mempengaruhi jangkitan COVID-19 pada tisu mulut, saluran udara dan usus manusia.

"Sebilangannya telah mengurangkan jumlah reseptor (virus) ini sebanyak 73%, kemungkinan ia lebih rendah.

"Sekiranya mereka dapat mengurangkan bilangan reseptor, ada kemungkinan lebih rendah untuk dijangkiti," kata Dr. Kovalchuk.

Namun, hasil ini tidak dapat diambil sebagai bukti konklusif bagi merawat wabak COVID-19 kerana pelbagai faktor lain.

Tetapi bagi Dr. Kovalchuk, beliau yakin ganja dapat membantu mencegah Covid-19 jika lebih banyak tinjauan dan kajian dilakukan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon