Monday, March 02, 2020

'Sakitnya Dijangkiti COVID-19 Rasa Macam Paru-paru Nak Meletup'


Sejak awal Disember tahun 2019 lalu, kes jangkitan wabak COVID-19 semakin meningkat sehingga menyebabkan ribuan kes kematian namun, pasti ramai yang tertanya-tanya bagaimana wabak ini boleh meragut nyawa mangsa.

Sakitnya COVID-19

Menurut seorang pesakit warga Palestin yang dijangkiti virus itu, apa yang boleh digambarkan ialah, penyakit ini sama seperti selesema namun gejalanya lebih buruk.

Muhammad Abu Namus yang menuntut bidang perubatan di Wuhan, China berkata, pesakit yang dijangkiti wabak ini akan menderita kesakitan.

"Gejala-gejala ini sangat menyakitkan.

"Pesakit akan rasa seolah-olah paru-paru akan meletup keluar dari badan," katanya dalam temu bual dengan Sky News.

Dia turut menjelaskan bahawa wabak ini boleh memusnahkan paru-paru.

Abu Namus telah dirawat di Hospital dengan antivirals, ubat-ubatan untuk menguatkan sistem imunnya selain menjalani ujian X-ray sekali setiap tiga hari.

Bagi seorang lagi mangsa wabak COVID-19, David Abel berkata jangkitan virus ini agak berbahaya bagi mereka yang berusia.

"Jika dijangkiti wabak ini, orang yang lebih berusia menghadapi risiko yang tinggi kerana sistem imun sudah mula lemah," katanya.

David merupakan salah seorang mangsa yang dijangkiti dalam kapal pelayaran Diamond Princess yang berlabuh di Jepun.

Bekas Pesakit Covid-19 Kongsi Pengalaman Dirawat Hospital Kerajaan Malaysia

"Pengalaman kali ini telah membuktikan bahawa hospital kerajaan mampu memberikan perkhidmatan yang berkualiti dan bertaraf tinggi. Rakyat Malaysia patut berbangga dengan pencapaian tersebut."

Itulah luahan pesakit ke-13 positif Covid-19 di Malaysia, yang telah keluar dari wad isolasi Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar, Kedah selepas disahkan pulih daripada jangkitan itu.

Menerusi temu bual beliau dengan Kementerian Kesihatan, wanita berusia 40 tahun itu berkata, sebelum kejadian itu dia tidak pernah dimasukkan ke wad hospital kerajaan, dan pernah mempunyai persepsi yang kurang tepat, terhadap perkhidmatan hospital kerajaan.

Menceritakan pengalamannya ketika disahkan dijangkiti Covid-19, adik perempuan kepada kes kesembilan dan kes pertama jangkitan tempatan itu berkata, beliau tidak dapat menerima berita tersebut dan tidak pernah menjangka Covid-19 akan melibatkan keluarga dan dirinya.

"Saya bimbang kepada ahli keluarga terutamanya anak-anak saya, nasib baik semua orang sihat sekarang.

"Saya dikesan membawa jangkitan Covid-19 atas 'pengesanan kontak' dan diasingkan daripada ahli keluarga, rakan-rakan lain pada waktu yang awal.

"Saya berterima kasih kepada kerajaan kerana melindungi rakyat Malaysia, daripada jangkitan Covid-19. Saya menghargai segala usaha yang dilakukan. Terima kasih," katanya yang dikesan positif Covid-19 pada 4 Feb 2020.

Katanya, selepas dimaklumkan pulih sepenuhnya daripada jangkitan Covid-19, beliau sangat gembira kerana akhirnya dapat bertemu dengan ahli keluarga dan kembali ke persekitaran luar, selepas ditahan di wad isolasi selama lebih dua minggu.

Beliau turut mengucapkan terima kasih kepada kakitangan hospital tersebut kerana memberi layanan yang baik, sepanjang menjalani rawatan.

Wanita itu turut menyeru orang ramai supaya bertenang dan saling membantu antara satu sama lain, selain tidak perlu risau untuk mendapatkan pertolongan atau pun bantuan perubatan, jika mempunyai gejala jangkitan.

"(Juga) Elakkan keluar ke tempat ramai orang dan rajin cuci tangan," katanya.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon