Friday, March 06, 2020

Covid-19 Mampu Lumpuhkan Sistem Imun Tubuh, Virus Bermutasi Menjadi Lebih Berbahaya!


Sejak wabak Coronavirus atau COVID-19 melanda seluruh dunia, penduduk global mula mengambil pelbagai langkah untuk mencegahnya namun begitu, tahukah anda bagaimana virus berbahaya ini menyerang manusia sehingga menyebabkan nyawa melayang?

COVID-19 berbahaya

Menurut laporan, COVID-19 boleh merosakkan buah pinggang dan menyerang sistem imunisasi dalam badan manusia selain kemampuannya merosakkan paru-paru, kerana kematian yang berlaku setakat ini akibat adalah disebabkan radang paru-paru.

COVID-19 ini juga melumpuhkan sistem imunisasi badan yang cuba menghalang jangkitan dan menimbulkan bengkak seterusnya menyebabkan seseorang itu sukar bernafas.

Sekiranya jangkitan berterusan, ia boleh menyebabkan kerosakan sistem perut, usus, jantung, hati dan buah pinggang, sehingga organ gagal berfungsi.

Pada masa yang sama, saintis memberi amaran bahawa Covid-19 boleh menjadi satu penyakit jangkitan yang tidak akan hilang dan menyebabkan ia seperti penyakit bermusim, seperti selsema dan sekumpulan saintis kini sedang mengkaji jenis-jenis sel yang diserang virus Covid-19.

Sistem imunisasi badan boleh menjadi teruk disebabkan Covid-19 sehingga mengganggu dan merosakkan kesihatan ketika cuba menghentikan virus ini.

Cegah Covid-19 dirumah

COVID-19 boleh menyerang secara terlampau sehingga menjadi hyperimmune dan bersedia untuk melakukan serangan besar yang sekali gus merosakkan tisu-tisu dalaman badan.

Malah, ia juga boleh merosakkan organ-organ dalaman sebaik sahaja virus ini tersebar dalam badan.

Kumpulan pengkaji juga menemui tanda-tanda pesakit Covid-19 mengalami kerosakan buah pinggang, namun ia masih di peringkat kajian.

Coronavirus Telah Bermutasi!

Coronavirus telah bermutasi kepada dua jenis, jenis pertama jauh lebih agresif, kata saintis pada penemuan terbaharu yang boleh menghalang kerja-kerja untuk membuat vaksin.

Penyelidik di Pusat Sains Kehidupan Universiti Peking dan Institut Pasteur dari Shanghai, mendapati virus itu telah berkembang menjadi dua keturunan – yang digelar jenis ‘L’ dan ‘S’.

Yang lebih tua jenis ‘S’ kelihatan lebih ringan dan kurang merebak, manakala jenis ‘L’ tersebar dengan cepat dan kini menyumbang sekitar 70 peratus kes, lapor Fortune.

Wabak jenis L diuji dengan kebanyakkannya ditemui di sekitar Wuhan – tempat di mana wabak ini bermula – tetapi para saintis mencatatkan bahawa kekerapan jangkitan bagi jenis L telah menurun sejak langkah-langkah pencegahan bermula awal tahun ini.

Mereka juga memberi amaran bahawa data yang mereka ada adalah ‘sangat terhad’ dan kajian lanjut yang lebih mendalam diperlukan bagi memahami evolusi COVID-19.

"Jenis L lebih lazim di peringkat awal wabak di Wuhan, kekerapan jenis L menurun selepas awal Januari 2020.

"Campur tangan manusia mungkin akan meletakkan lebih banyak tekanan kepada jenis L, yang mungkin akan jadi lebih agresif dan tersebar dengan lebih cepat."

Penyelidik menyatakan bahawa dua jenis yang berbeza ini akan menyerang dengan lebih banyak pada masa akan datang. Mereka menggesa komuniti saintis untuk bersatu bagi memerangi wabak tersebut.

"Penemuan ini amat menyokong keperluan untuk kajian segera, yang menggabungkan data genomik, data epidemiologi dan rekod simptom pesakit dengan penyakit coronavirus."

Dr Stephen Griffin, Profesor Madya di Universiti Leeds, berkata, "sukar untuk mengesahkan kajian seperti ini tanpa perbandingan secara langsung."

Beliau menambah, "apa yang dikatakan adalah bahawa selepas SARS-CoV2 menyerang manusia, wabak tersebut kemudian berkembang menjadi wabak yang lain."

Profesor Virologi Jonathan Ball juga memberi amaran bahawa evolusi wabak ini boleh menjejaskan pengeluaran vaksin, namun meminta kajian yang lebih terperinci dilakukan.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon