Friday, February 07, 2020

Bagaimana Mahu Berniaga Tudung Sehingga Berjaya?


Wanita tidak akan berhenti membeli tudung atau shawl, walaupun mereka sebenarnya sudah mempunyai berpuluh atau beratus helai kerana setiap satunya mempunyai nilainya yang tersendiri dan sesuai dipadankan untuk pakaian yang tertentu sahaja.

Bisnes tudung

Jadi, tidak hairanlah jika wanita mempunyai pelbagai jenis tudung mengikut saiz, warna dan kualiti yang berbeza-beza kerana tarikan tudung itu sendiri yang membuatkan wanita untuk terus membeli.

Jika dilihat dari dasarnya, memang nampak seperti satu pembaziran, tapi jika dilihat dari sudut kita sebagai penjual, niche ini sangat bagus dan membantu kerana kita bakal mempunyai sasaran pelanggan yang tidak putus-putus!

Trend menjual tudung, shawl secara online juga semakin meningkat naik dan mendapat permintaan yang sangat tinggi di kalangan wanita terutamanya remaja.

Jika kita melakukan carian di Google, terdapat banyak perniagaan online yang menjual pelbagai jenis tudung, shawl dengan harga yang berpatutan. Hasil daripada carian ini membuktikan bahawa permintaan terhadap tudung, shawl secara online adalah sangat tinggi dan anda sepatutnya mengambil peluang keemasan ini untuk menjana pendapatan sampingan mulai dari sekarang.

Jangan risau tentang saingan sedia ada yang terdapat di pasaran, kerana tudung, shawl merupakan sesuatu keperluan yang dekat di hati wanita berhijab.

Bagaimana mahu bermula?

Perkara paling penting untuk memulakan apa sahaja perkara tentulah minat dan kesungguhan. Tanpa minat, mungkin anda boleh lupakan sahaja impian untuk memiliki perniagaan sendiri kerana apabila kita bertemu dengan kegagalan, hanya individu yang mempunyai minat yang mendalam sahaja akan bangkit semula untuk mencipta kejayaan.

Perkara lain yang perlu diambil kira tentulah produk yang ingin dijual. Persoalan yang biasa timbul tentulah sama ada untuk membeli secara borong dan jual semula dengan harga yang murah atau menghasilkan sendiri tudung tersebut.

Untuk peringkat permulaan, mungkin kita boleh menghasilkan sendiri kerana kekangan modal yang kecil. Tetapi, masalah akan mula timbul jika kita tidak mempunyai kemahiran menjahit.

Oleh itu, cara yang terbaik adalah dengan memilih dan membeli sendiri kain yang kita ingin jadikan tudung dan menghantarnya kepada tukang jahit.

Kita boleh memotong sendiri kain tersebut mengikut rekaan yang kita kehendaki dan menghantar kepada tukang jahit untuk dijahit tepi. Kos yang terlibat juga adalah sedikit berbanding jika kita membeli terus secara borong.

Bagaimana hendak mengiklankan produk?

Setelah mempunyai produk, langkah seterusnya yang perlu kita fikirkan adalah cara untuk mengiklankan produk tersebut.

Disebabkan kita menjalankan perniagaan tudung/shawl secara online, terdapat beberapa medium sesuai yang boleh kita gunakan untuk mengiklankan produk.

Facebook

Jika selama ini anda menggunakan Facebook hanya untuk berkongsi status atau gambar terbaru, apa kata kali ini anda gunakan Facebook untuk membuat promosi tentang produk tudung, shawl yang anda ingin jual.

Hal ini lebih mudah kerana anda sudah mempunyai rakan yang sedia ada di Facebook dan tidak perlu susah-susah lagi untuk mencari pelanggan.

Instagram/Twitter

Sama seperti Facebook, gunakan media sosial ini untuk mempromosikan perniagaan anda. Tapi, harus diingat, jangan melakukan promosi secara berlebihan seperti ‘tag’ atau komen tentang perniagaan anda di gambar atau page yang tidak sepatutnya hingga mengganggu privasi rakan-rakan anda.

Iklan di web pengiklanan

Anda boleh mengiklankan perniagaan anda di website iklan sedia ada seperti mudah.my atau majalah.com.

Bukan sahaja tidak melibatkan kos, malah jaringan pelanggan juga lebih luas dan ini merupakan peluang terbaik untuk memulakan perniagaan anda!

Blog

Jika anda menggunakan blog untuk mempromosikan produk tudung/shawl, anda mempunyai kawalan terhadap blog anda sendiri.

Namun, anda perlu memastikan yang blog anda menarik dan mempunyai nama yang senang untuk diingat.

Kemudian, jangan lupa untuk sertakan ‘link’ ke blog anda di semua media sosial yang anda ada untuk tujuan promosi. Pastinya sangat membantu!

Senarai perniagaan tudung, shawl online popular di Malaysia

TudungSiComel merupakan antara Pembekal Utama Tudung Kanak-kanak di Malaysia dengan hasrat untuk memudahkan terutamanya rakyat Malaysia bagi mendapatkan tudung kanak-kanak yang berkualiti dengan nilai hebat.

Apa yang menarik adalah, anda hanya perlu mendaftar akaun affiliate secara percuma, copy link jualan dan share kepada rakan-rakan atau pautkan di blog dan terima komisen!

Lawat laman web untuk join affiliate; TudungSiComel.

Tip mudah

Bagi menarik perhatian pelanggan, anda perlu ‘upload’ gambar yang cantik dan menarik beserta dengan maklumat yang berkaitan tentang tudung, shawl anda. Hal ini akan membantu pelanggan untuk terus membuat pembelian.

Jika tiada maklumat yang disertakan bersama gambar yang dimuat naik, pelanggan akan menghadapi masalah dalam membuat pilihan dan seterusnya membantutkan niat mereka untuk membeli tudung, shawl anda.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: usahawan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon