Thursday, January 30, 2020

Novel Coronavirus: WHO Akui Ditahap Berbahaya!


Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) telah dikritik dengan cara mereka mengendalikan wabak coronavirus (2019-nCOV) yang melanda China, dengan amaran bahawa risiko jangkitan wabak yang melanda peringkat serantau dan global adalah pada paras tertinggi.

Novel Coronavirus

Sangat tinggi di China, tinggi di peringkat serantau dan tinggi di peringkat global, kata laporan WHO.

Dalam satu laporan lain, WHO menjelaskan bahawa mereka telah menyatakan 'dengan tidak tepat' bahawa risiko pada peringkat global adalah 'sederhana'.

Walau bagaimanapun, penilaian terbaharu tidak akan mengubah apa-apa terutamanya berkenaan dengan pengumuman darurat antarabangsa.

WHO sebelum ini menghentikan pengumuman coronavirus sebagai darurat kesihatan disebabkan bimbang dengan komuniti antarabangsa.

Sebelum ini, Ketua WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus, yang mengunjungi China telah diajukan beberapa soalan mengenai pendirian WHO.

Ini adalah kecemasan di China tetapi ia belum menjadi kecemasan kesihatan global, katanya.

Virus yang dikenal pasti di bandar Wuhan di China pada 31 Disember 2019 lalu telah menjangkiti beribu-ribu orang di seluruh dunia dan menyebabkan kematian – semuanya di China.

ADAKAH 2019-nCoV SENJATA BIOLOGI?

Saintis telah memberi amaran pada tahun 2017 lagi bahawa sesuatu perkara buruk akan terjadi jika terdapat kebocoran di makmal yang dibina bagi mengkaji beberapa patogen berbahaya di dunia.

Mail Online melaporkan bahawa China telah membina satu makmal bagi membuat beberapa kajian pada 2017 dan merancang untuk membina lima ke tujuh makmal lagi.

Tujuan makmal ini dibina adalah untuk mengkaji virus lain termasuk Ebola dan SARS.

Tim Trevan, seorang perunding biokeselamatan Maryland, memberitahu Nature bahawa beliau risau dengan budaya China yang tidak bersifat terbuka, akan memberi kesan buruk kepada makmal tersebut dengan merujuk bahawa 'institusi ini tidak selamat untuk merasa bebas'.

Difahamkan bahawa kerisauan beliau mempunyai asas apabila dilaporkan virus SARS telah berjaya 'melarikan diri' beberapa kali dari makmal di Beijing, menurut Nature.

Dalam masa yang sama makmal Biokeselamatan Kebangsaan Wuhan rupanya terletak kira-kira 20 batu dari Huanan Seafood Market.

Pasar basah ini dilaporkan sebagai punca utama kepada penyebaran virus ini, kerana budaya masyarakat China yang suka memakan semua benda telah dipercayai menjadi akibat kepada virus ini menular.

Para saintis percaya bahawa virus tersebut telah disebarkan melalui haiwan kepada manusia sebelum merebak kepada manusia dan manusia.

Tetapi, 'pada masa ini tidak ada sebab untuk menyatakan syak wasangka' bahawa makmal itu mempunyai kaitan dengan wabak tersebut, lapor ahli mikrobiologi Universiti Rutgers Dr Richard Ebright.

Manakala Dr. Guyan Yi, Pengarah Makmal Utama Penyakit Berjangkit di Universiti Hong Kong menyatakan kebimbangan bahawa situasi di Wuhan sudah 'tidak terkawal' dan berpotensi menjadi 10 kali lebih buruk daripada sebelum ini.

"Saya telah mengalami begitu banyak ketakutan. Kebanyakan virus dikawal, tetapi kali ini saya takut."

Dr. Guan Yi dan pasukannya adalah antara saintis pertama yang berjaya menjejak virus SARS beberapa tahun yang lalu dan telah menggesa kerajaan China untuk menutup semua pasar yang menjual daging haiwan eksotik.

Walau bagaimanapun, disebabkan kelemahan dalam undang-undang penjualan produk hidupan liar, sesetengah pasar masih menjual produk yang dilarang kepada orang ramai.

Semasa temu bual dengan Caixin, salah satu cawangan berita terbesar di China, Guan menyatakan ketakutan beliau bahawa mangsa yang dijangkiti dengan virus ini mungkin akan meningkat.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon