Friday, October 11, 2019

Maksud Pada Rekaan Setiap Bahagian Baju Melayu


Biarpun dibanjiri dengan rekaan baru yang telah banyak diubah suai, namun hakikatnya masih ramai yang berpegang teguh dengan rekaan baju Melayu tradisional kerana lebih segak serta menyerlahkan ciri-ciri pemakainya.

Maksud Rekaan Baju Melayu

Namun, dalam pada kita berbangga dengan baju Melayu tradisional ini, pasti ramai yang tidak tahu baju melayu yang direka sebenarnya mempunyai maksud tersendiri.

Malah, anda mungkin tidak percaya setiap bahagian pada baju melayu mempunyai maksud tersirat. Ini antara maksud di setiap rekaan baju Melayu.

1. 5 Butang Baju Melayu Melambangkan Rukun Islam

Lima butang pada baju melayu melambangkan kesemua rukun islam termasuklah mengucapkan dua kalimah syahadah, menunaikan solat fardu lima waktu, berpuasa pada bulan Ramadhan, membayar zakat dan mengerjakan haji bagi mereka yang mampu.

2. 3 Saku Baju

Kebanyakan baju Melayu mempunyai tiga saku di hadapan. Ketiga-tiga saku ini melambangkan akidah atau kepercayaan, Islam dan Ihsan.

3. Sampin

Melambangkan kesungguhan menjaga syahwat, aurat dan maruah, manakala memakai sampin dibawah lutut bermaksud anda telah berkahwin dan di atasnya bermaksud anda masih bujang.

Jika anda sudah berkahwin tetapi masih memakai sampin di atas lutut, maka mungkin anda sedang mencari isteri kedua.

4. Baju Melayu Butang Satu

Melambangkan tauhid yang mempercayai bahawa Tuhan itu hanya satu. Anda boleh lihat rekaan ini dalam baju Melayu teluk belanga.

5. Asal Usul Baju Melayu

Rekaan ini bermula 700 tahun yang lalu apabila Sultan Muhammad Shah, Sultan Melaka kedua mahukan satu pakaian diraja.

Baju Melayu kemudian dikatakan banyak dipengaruhi daripada pakaian Arab iaitu jubah manakala seluar pula membawa pengaruh daripada Turki.

Secara ringkasnya, baju Melayu banyak membawa pengaruh Islam yang sangat kuat dan sehingga kini menjadi kebanggaan umat Islam di Malaysia.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: astroawani

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon