Thursday, January 12, 2017

5 Pemain Bola Sepak Profesional Yang Memakai Pakaian Tradisi Ketika Majlis Anugerah Antarabangsa


Apabila Mohd Faiz Subri berhasrat hendak memakai ‘baju melayu siap bertanjak’ di Anugerah Puskas 2016, banyak reaksi negatif daripada netizen yang tak berpuas hati dengan hasrat Faiz Subri tersebut.

Berikut saya senaraikan beberapa orang pemain bola sepak yang rilek sahaja pakai baju yang mereka nak pakai sewaktu terima anugerah bola sepak.

1. Yaya Toure

Yaya Toure

Gambar pertama ialah gambar Yaya Toure pemain Manchester City ketika menerima The Glo CAF Awards. Nampak tak betapa berwarna-warninya baju dia.

2. Didier Drogba

Didier Drogba

Gambar kedua ialah gambar striker Ivory Coast Didier Drogba posing bersama trofi setelah dianugerahkan ‘African Footballer of the Year’ oleh Konfederasi Bola Sepak African (CAF) pada tahun 2006.

3. Homare Sawa

Homare Sawa

Gambar ketiga ialah gambar Homare Sawa dari Jepun yang memenangi ‘FIFA Women’s World Player Of The Year’ pada tahun 2011.

4. Frederic Kanoute

Frederic Kanoute

Gambar keempat ialah penyerang Mali iaitu Frederic Kanoute yang selamba berjubah ketika dinamakan sebagai ‘African Player of the Year’ pada tahun 2007.

5. Pierre-Emerick Aubameyang

Pierre-Emerick Aubameyang

Dan gambar terakhir ialah gambar Pierre-Emerick Aubameyang yang hanya pakai t-shirt ketika menerima anugerah ‘African Footballer of the Year’ kerana kehilangan begnya.

Ada orang kata yang pemain-pemain bola kat atas ni kebanyakkannya dari Afrika tapi persoalan saya ialah adakah award dari Confederation of African Football (yang bernaung di bawah FIFA) mempunyai dress code yang berbeza dengan award FIFA yang lain?

Dan alangkah menariknya kalau Faiz Subri juga menyarung baju melayu ketika penyampaian hadiah kenenagannya hari tu kan.

BACA INI JUGA: 10 Perubahan Baru Buku Peraturan FIFA Yang Anda Perlu Tahu

Sumber: thevocket

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon