Friday, September 20, 2019

Teknologi MANPADS Dan SAM Menggantikan Jet Pejuang


MANPADS (man portable air defence system) biasanya digunakan untuk menghadapi ancaman pesawat udara yang terbang rendah dengan menggunakan pelancar yang digalas dibahu penembak dengan jarak serangan sekitar kurang 10 km.

Teknologi MANPADS Dan SAM
MANPADS.

Mengikuti sejarah kejayaan besar Manpads adalah di Afghanistan, apabila Amerika membekalkan 500 pelancar dan 1,000 misil kepada Mujahideen dan hasilnya, pada tahun 1986 hingga 1989 sebanyak 270 pesawat udara Rusia telah ditembak jatuh. Impressive!

Kita berbual lebih sikit pasal SAM (surface to air missile) sebab kita nak cerita pasal penggunaan meriam dan misil pertahanan udara bagi menggantikan jet pejuang.

SAM sebenarnya adalah cheap solution untuk negara yang tidak mampu membeli jet pejuang generasi 4.5 seperti Rafale, Typhoon atau generasi 5 seperti F-22 Raptor atau F-35.

Penggunaan misil (peluru berpandu) SAM bukanlah baru di rantau ini. Vietnam Utara dan Indonesia telah menggunakan SA-2 sejak tahun 60an, begitu juga Singapura dengan misil Bloodhound pada tahun 70-80an.

Perang Vietnam

Penggunaan SA-2 oleh Vietnam telah berjaya menembak jatuh 15 pesawat pengebom B52D/G yg telah melakukan 729 sorties dalam Op Linebacker II.

Kejayaan ini merupakan peratusan kecil iaitu 7.52% sahaja mengenai sasaran.

Soviet telah membekalkan 95 sistem pelancar SA-2 dengan 7,658 misil dimana lebih 6,000 telah dilancarkan tetapi hanya 1,046 pesawat udara dijatuhkan iaitu 31% dari jumlah keseluruhan dengan nisbah 1 kill: 6 misil.

Perang Yom Kippur

Kita lihat pula Perang Yom Kippur 1973 yang menyaksikan penggunaan 40 x bateri SA-2, 85 x bateri SA-3 dan 40 x bateri SA-6 yang diletakkan disepanjang Terusan Suez dengan kelebaran kawasan 23 km.

Untuk makluman, satu bateri (pasukan) biasanya memiliki 6 unit pelancar misil. Payung pertahanan udara ini disokong 50 pusat kawalan, 180 tapak radar, 800 x meriam 23mm, 500 x meriam 57 mm dan beratus-ratus Manpads jenis SA-7.

Lapisan pertahanan udara ini telah berjaya menjatuhkan lebih 50 pesawat udara Israel pada hari pertama peperangan sehinggakan komander tentera udara Israel terpaksa mengarahkan jet tempur mereka dari mengelak zon ini buat seketika.

Kelebihan Buat Negara Kecil

Kedua contoh di atas menunjukkan keberkesanan misil SAM tetapi ia hendaklah digunakan dalam jumlah yang besar dan tidak ekonomik untuk sebuah negara yang luas seperti Indonesia tetapi satu kelebihan kepada Brunei atau Singapura.

Dalam kes Perang Yom Kippur juga ia digunakan disepanjang Terusan Suez sahaja secara tepu.

Tapak pelancar SAM dan radar juga menjadi sasaran serangan udara dan darat jika zon pertahanannya terpisah atau tidak bertindihan antara satu sama lain.

Walaupun begitu, ia masih menawarkan kebaikan kerana mudah disembunyikan dan kos yang murah untuk latihan dan operasi, berbanding satu skuadron jet pejuang.

Skuadron jet pejuang memerlukan landasan dan pembinaan aircraft shelter yang mampu melindungi pesawat dari bom atau serpihannya.

Penggunaan SAM atau Manpads juga terbatas untuk pertahanan sahaja sedangkan jet boleh melakukan rondaan, tinjauan, serangan darat, pemintasan dan lain-lain tugasan yang diperlukan dengan pantas.

SAM Russian Buk-M2
SAM Russian Buk-M2.

Bateri misil SAM juga perlu sering mengubah posisi tembakan, melakukan serang hendap ke atas pesawat yang hampir, menggunakan tapak pelancar dummy dan melakukan pancaran dengan berdisiplin supaya tidak dikesan dengan mudah.

Kegagalan menggunakan kesemua cara diatas telah mendedahkan bateri-bateri pertahanan udara Syria kepada serangan dan dimusnahkan oleh Israel dalam Perang Yom Kippur. Syria kurang cerdik berbanding Mesir.

Kembali kepada rantau ini, contoh terbaik lapisan pertahanan udara adalah seperti Singapura yang meliputi jarak dekat, sederhana dan jauh:
  • RBS70 – 5 km
  • Spyder – 20 km hingga 50 km
  • Hawk – 50 km
  • Aster 30 – sehingga 120 km

Lapisan pertahanan udara Malaysia:
  • Rapier – 8 km
  • Starstreak – 7 km
  • Igla – 5 km
  • Starburst – 7 km
  • Anza – 5 km
  • Pantsir S1M – 30 km

Sekianlah sedikit penjelasan sama ada pasukan pertahanan udara boleh menggantikan peranan jet atau tidak.

Kesimpulannya, Malaysia perlu banyak lagi pelancar misil pelbagai jarak jika mahu merangkumi pertahanan udara di seluruh negara.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon