Sunday, August 11, 2019

Panduan Mudah Menanam Kacang Tanah


Kacang Tanah (Arachis hypogea) atau Groundnuts merupakan sejenis tanaman kontan yang semakin kurang popular ditanam, walaupun Malaysia kini merupakan pengimport tegar kacang tanah dari luar negara untuk pelbagai kegunaan domestik.

Menanam Kacang Tanah

Hanya beberapa negara di dunia yang menanam kacang tanah secara meluas untuk dijadikan produk pertanian utama negara tersebut.

Keluasan tanaman kacang tanah di Malaysia semakin menurun semenjak 20 tahun lalu kerana kurang menarik minat petani.

Hanya beberapa negeri sahaja yang masih menanam kacang tanah iaitu di Perak, Kelantan, Johor, Terengganu, Sabah dan Sarawak.

Hampir sebahagian besar kacang tanah yang ditanam di Malaysia adalah untuk kegunaan segar sahaja iaitu dibuat kacang rebus dan sebahagian kecil pula diproses menjadi Kacang Goreng.

Di pasaran dunia, bijirin kacang tanah banyak digunakan sebagai minyak, marjerin, sabun, kacang goreng dan sebagainya.

Minyak Masak (cooking oil) yang dibuat daripada kacang tanah merupakan salah satu produk global yang didagangkan.

Kacang tanah juga mengandungi banyak nutrien seperti niacin, folate, serat, magnesium, vitamin E dan sebagainya.

Kacang tanah merupakan sumber niacin yang baik untuk kesihatan otak dan perjalanan darah di samping kandungan unsur antioksidan.

Kesesuaian Tanah

Secara ummumnya, antara keperluan bentuk muka bumi dan keadaan tanah bagi tanaman ini sebaiknya dari jenis tanah rata hingga sedikit bercerun atau tanah berpasir seperti tanah bekas lombong.

Tanah dipilih untuk tanaman kacang tanah mestilah tiada berlaku kejadian air bertakung dengan saliran air yang baik kerana tanaman ini akan rosak jika ada masalah takungan air.

Sebaiknya kedalaman tanah melebihi 50 cm dengan tekstur tanah yang longgar dan pH tanah sekitar pH5.5 - 7.0.

Persediaan Awal

Lazimnya, proses penyediaan tanah sebelum menanam dibajak dengan bajak piring untuk membalik-balikkan tanah untuk menghapuskan rumpai dan pada waktu yang sama semestinya dilakukan aktiviti menambah bahan organik atau baja tahi ayam atau kompos dengan kadar disyorkan.

Ia kemudian diikuti dengan kerja membajak putar untuk menghancurkan tanah untuk mendapatkan tekstur yang sesuai.

Pemasangan sistem pengairan sangat digalakkan dengan jenis sistem pengairan renjis (sprinkler system) terutama untuk peringkat awal pertumbuhan kacang tanah.

Jika kawasan menpunyai kelembapan mencukupi seperti tanah tepi sungai maka keperluan sistem pengairan boleh disesuaikan.

Penanaman kacang tanah menggunakan biji benih berkualitii yang boleh di beli daripada Jabatan Pertanian atau kedai swasta atau benih sendiri simpanan petani yang dibuat pada musim sebelumnya.

Cara Penanaman

Keperluan dan kadar biji benih serta jarak tanaman perlu dilkira awal sebelum menanam.

Kadar biji benih kacang tanah yang disyorkan adalah 60kg sehektar.

Biji benih perlu dirawat dengan racun kulat sebelum ditanam bagi tujuan mengelakkan serangan kulat.

Jarak tanaman yang sesuai adalah 50 cm x 10 cm dimana sebaiknya bubuh sebiji selubang dengan kepadatan 200,000 pokok sehektar.

Cara penanaman kacang tanah dikawasan tradisional adalah dengan menggunakan tugal atau menggunakan jentera bagi kawasan tanaman luas.

Apa yang penting dalam penanaman kacang tanah adalah bagaimana menguruskan amalan agronomi.

Pembajaan

Pembajaan perlu dilakukan mengikut jadual dimana kadar pembajaan yang biasa adalah menggunakan baja NPK dengan kadar iaitu 34:56:56 kg sehektar, bergantung kepada kesuburan tanah.

Kacang tanah memerlukan unsur kalsium yang lebih tinggi terutama pada peringkat pembentukan lengai dimana jika berlaku kekurangan unsur ini akan menyebabkan lengai tidak berisi.

Sumber kalsium ini boleh didapati dari baja kapur dimana adalah disyorkan ditabur pada peringkat pokok mula berbunga.

Penggunaan kapur seperti GML dan sebagainya akan membantu meningkatkan kutipan hasil.

Kawalan Rumpai

Pengawalan rumpai dikawasan tanaman kacang tanah amat penting dilakukan yang lazimnya kacang tanah akan kalah dengan pertumbuhan rumpai yang lebih dominan jika tidak dikawal dari peringkat awal penanaman.

Penggunaan racun rumpai pracambah seperti Lasso boleh digunakan sebelum menanam.

Aktiviti merumpai pusingan pertama boleh dijalankan antara 14 dan 21 hari selepas menanam dan pusingan kedua dia antara 30 dan 35 hari selepas menanam dan kebun yang bebas dari rumpai akan menjamin hasil yang bakal dituai.

Serangga Perosak

Kacang tanah adalah tanaman yang mempunyai ancaman serangan serangga perosak dan penyakit.

Diantara serangga perosak yang sering menyerang kacang tanah adalah seperti Ulat Makan daun.

Ulat daun seperti Spodotera litura dan Heliothis arnigera lazimnya akan memakan daun, menyebabkan daun berkurangan dan pokok lambat naik dan boleh dikawal dengan racun serangga yang bersesuaian.

Jenis perosak lain adalah seperti Ulat Perosak Lengai seperti Etella zinckenella yang masuk dalam lengai kacang tanah dan merosakannya.

Cara kawalan adalah dengan racun serangga Diazinon yan disembur mengikut aturan.

Perosak lain yang boleh merendahkan penghasilan adalah serangan haiwan iaitu Tikus.

Ini kerana tikus merupakan perosak utama yang boleh menyebabkan kerugian besar penanaman kacang tanah seperti mana didakwa oleh petani.

Amalan kultura yang baik dan kebersihan kawasan didapati mampu mengurangkan serangan tikus.

Ada juga petani yang menggunakan racun dan umpan untuk mengawal serangan tikus dari berlaku.

Bagi serangan penyakit seperti serangan oleh Penyakit Layu Bakteria disebabkan oleh Pseudomonas solanacearum boleh menyebabkan pokok kacang tanah layu dan mati.

Penyakit lain iaitu Mozek Kacang Tanah pula yang disebarkan oleh kutu daun (aphid) menyebabkan daun bertompok-tompok berwarna hijau tua.

Selalunya penyakit kacang tanah dapat dikawal dengan amalan kultura yang baik termasuk penggiliran tanaman.

Hasil

Kajian mendapati aktiviti pemungutan hasil kacang tanah boleh dikutip antara 90 dan 110 hari selepas ditanam bergantung kepada varieti yang ditanam, dengan purata anggaran hasil adalah 3-3.7 tan sehektar.

Harga pasaran bagi kacang tanah mentah adalah sekitar RM5-7 sekilogram.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: animhosnan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon