Thursday, June 27, 2019

Gambar Bapa Dan Anak Mati Lemas Di Sempadan AS-Mexico Yang Sangat Menyayat Hati


Gambar seorang bapa bersama anaknya, warga Salvador yang lemas ketika menyeberangi Rio Grande di sepanjang sempadan Amerika Syarikat (AS)-Mexico "amat mengejutkan dan mencetuskan kemarahan", lapor agensi berita Anadolu.

Pelarian Mati Lemas

Ketua Tabung Kanak-Kanak Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNICEF) Henrietta Fore dalam satu kenyataan berkata, "imej itu sangat menyayat hati" dan sebagai "peringatan mengenai bahaya yang perlu diharungi migran untuk sampai ke AS."

Gambar memilukan itu menunjukkan anak perempuan Oscar Alberto Martinez Ramirez, Valeria, memeluk erat bapanya ketika mayat mereka ditemui di sungai berkenaan.

Presiden Donald Trump menyalahkan pihak Demokrat di atas apa yang berlaku, menggesa undang-undang pengampunan AS dipinda bagi mengelakkan bencana di masa depan.

"Andai undang-undang diperbaharui, tragedi itu tidak akan berlaku. Mereka menyeberangi Rio Grande, sungai yang beraliran deras dan berbahaya," kata Donald Trump kepada wartawan di Rumah Putih sebelum berlepas ke Jepun untuk menghadiri sidang kemuncak G-20.

Ramirez memutuskan untuk menyeberangi sungai Rio Grande selepas permohonan suakanya ditolak pegawai sempadan AS, menurut laporan akhbar Mexico, La Jornada yang pertama kali menerbitkan gambar itu.

BACA INI JUGA:

sumber: utusanborneo

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon