Wednesday, June 19, 2019

10 Syarikat Penerbangan Terbaik Di Dunia 2019


World Airline Awards dari Skytrax kembali mengumumkan senarai syarikat penerbangan terbaik dunia 2019 dan tahun ini, ranking pertama diduduki syarikat Qatar Airways yang turut menerima tiga anugerah untuk kategori Kelas Perniagaan Terbaik, Kerusi Kelas Perniagaan Terbaik dan Syarikat Penerbangan Terbaik Timur Tengah.

Syarikat penerbangan terbaik 2019

"Kami sangat gembira dikenali pelanggan secara global sebagai syarikat yang menang empat anugerah berprestij ini.

"Menjadi syarikat penerbangan pertama di dunia yang mendapat gelaran 'Airline of The Year' selama lima tahun berturut-turut adalah pencapaian luar biasa, dan digabungkan dengan tiga anugerah besar lain dari Skytrax, ia adalah hasil perjuangan seluruh pasukan Qatar Airways.

"Ia menjadi momen membanggakan untuk syarikat seiring inovasi serta standard layanan yang sentiasa menjadi tanda aras untuk industri kami," kata Ketua Eksekutif Kumpulan Qatar Airways Akbar Al Baker memetik laman rasmi Skytrax.

Edward Plaisted dari Skytrax mengingatkan bahawa anugerah diberikan berdasarkan hasil survey 100 peratus secara bebas daripada pelanggan syarikat penerbangan dunia.

Berikut adalah 10 Syarikat Penerbangan Terbaik Dunia 2019:
 1. Qatar Airways (Qatar)
 2. Singapore Airlines (Singapura)
 3. ANA All Nippon Airways (Jepun)
 4. Cathay Pacific (Hongkong)
 5. Emirates (UEA)
 6. EVA Air (Taiwan)
 7. Hainan Airlines (China)
 8. Qantas Airways (Australia)
 9. Lufthansa (Jerman)
 10. Thai Airways (Thailand)

Staf Kabin Terbaik Dunia 2019:
 1. Singapore Airlines
 2. Garuda Indonesia
 3. ANA All Nippon Airways
 4. Thai Airways
 5. EVA Air
 6. Cathay Pacific
 7. Hainan Airlines
 8. Japan Airlines
 9. Qatar Airways
 10. China Airlines

Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia 2019:
 1. AirAsia
 2. EasyJet
 3. Norwegian
 4. Southwest Airlines
 5. AirAsiaX
 6. Jetstar Airways
 7. WestJet
 8. Indigo
 9. Ryanair
 10. Eurowings

Penerbangan Paling Bersih Dunia:
 1. EVA Air
 2. Japan Airlines
 3. ANA All Nippon Airways
 4. Singapore Airlines
 5. Asiana Airlines
 6. Hainan Airlines
 7. Swiss Int’l Air Lines
 8. Cathay Pacific
 9. Qatar Airways
 10. Lufthansa

AirAsia Syarikat Tambang Rendah Terbaik Dunia 11 Tahun Berturut-turut

AIRAsia untuk julung kalinya memenangi Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia bagi 11 tahun berturut-turut di Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Skytrax 2019.

Selain itu ia juga dipilih sebagai Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Asia dan Kabin Premium Syarikat Penerbangan Tambang Rendah Terbaik Dunia bagi tempat duduk Premium Flatbed, yang terdapat dalam pesawat jarak jauh AirAsia X.

Pengerusi Eksekutif AirAsia Group Bhd, Datuk Kamarudin Meranun berkata anugerah berkenaan merupakan satu penghormatan atas komitmen AirAsia menawarkan perjalanan mampu milik dan perkhidmatan mengutamakan pelanggan untuk diiktiraf Skytrax bagi 11 tahun berturut-turut.

“Hakikatnya anugerah ini adalah berdasarkan maklum balas langsung dan ia adalah pengiktirafan yang menggembirakan untuk seluruh warga AirAsia yang telah banyak berusaha dan memberikan komitmen kepada kecemerlangan perkhidmatan untuk pelanggan kami,” katanya dalam kenyataan.

Kenyataan tersebut diedarkan semasa majlis anugerah itu yang berlangsung di Pameran Udara Paris Antarabangsa kali ke-53 di Le Bourget, Perancis.

Sementara itu, Pengerusi AirAsia X, Tan Sri Rafidah Aziz berkata anugerah tersebut membuktikan tempoh sembilan tahun menjadi yang terbaik di dunia dalam kategori berkenaan dan ia didedikasikan kepada seluruh warga AirAsia yang berpegang teguh kepada budaya, misi dan visi korporat syarikat.

“Kami sekali lagi diiktiraf atas perkhidmatan menyediakan Kabin Premium Syarikat Tambang Rendah Terbaik Dunia dalam penerbangan jarak jauh kami.

“Tahun ini, kami akan pergi lebih jauh dengan menawarkan keselesaan dalam penerbangan yang terbaik menerusi pesawat Airbus A330neo baharu, pesawat yang akan mengubah pengalaman perjalanan jarak jauh.

“Digabungkan dengan perkhidmatan dalam penerbangan yang cukup terkemuka sebagai syarikat penerbangan tambang rendah jarak jauh, AirAsia X akan terus berusaha menawarkan perkhidmatan yang berbaloi kepada pelanggan ke 30 destinasi di 10 pasaran di seluruh rangkaian jarak jauh AirAsia Group,” katanya dalam kenyataan yang sama.

Anugerah Syarikat Penerbangan Dunia Skytrax, diperkenalkan pada 1999 dan bersifat bebas serta tidak berpihak, merupakan penanda aras kecemerlangan global bagi syarikat penerbangan, juga terkenal sebagai anugerah ‘Oscars’ bagi industri penerbangan.

Keputusan bagi anugerah tahun 2019 ini ditentukan melalui kaji selidik ke atas 21.65 juta pelanggan dengan 100 kewarganeraan yang menilai lebih 300 syarikat penerbangan mulai Ogos 2018 sehingga Mei 2019.

Setakat ini, AirAsia mengendalikan rangkaian lebih 140 destinasi dari 25 hab di 22 pasaran.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon