Tuesday, May 14, 2019

5 Kartel Dedak Dalam PAS, Dakwaan Terima Duit Dari Parti Lain


Isu "kartel dedak" mula menjadi panas selepas Zaharudin memuat naik siri hantaran di media sosial menceritakan mengenai isu melibatkan beberapa pemimpin kanan PAS, yang mengaitkan isu penerimaan wang daripada Umno atau orang Umno dengan beberapa tokoh yang tidak dinamakan secara jelas.

5 Kartel Dedak PAS

Menantu Hadi Awang, Zaharuddin Muhammad mendedahkan terdapat lima ahli dalam Pas yang dikategorikannya sebagai “kartel dedak”.

Mereka yang disenaraikannya itu ialah:-
  1. Dr. Hussam II.
  2. Mr. NT.
  3. Mr. KT.
  4. Mr. KH.
  5. “Semua dah tahu.

Zaharuddin seterusnya menambah, “Yang nombor 5, sahabat yang bagus. Cuma terlalu ikut kawan-kawan dan jadi ‘front liner’ (barisan hadapan) bela kawan. Yang dia tahu tak banyak pun.

“Ramai-ramai ni, (individu) nombor 1 tu saja saya fokus. Sebab yang dia buat ‘Mr2’ (individu nombor 2) sampai ‘Mr5’ (individu nombor 5) tak tahu pun.

“Dia maha licik mengalahkan Hussam. Sapu kiri kanan.

“Dengan Azmin (Timbalan Presiden PKR Mohamed Azmin Ali) pun rapat. Pernah cuba mendedak dengan Azmin tapi tak tahu dapat ke tidak,” kata Zaharuddin lagi melalui catatan dalam Facebooknya.

Alamak? Yang semua ingin tahu, siapa 5 “kartel dedak” yang dimaksudkan Zaharuddin itu?

Sediakah mereka tampil mengaku atau Zaharuddin mungkin akan mendedahkan maklumat lebih detail selepas ini?

Yang tak kurang menariknya juga ialah sejak bila “kartel dedak” ini wujud dalam Pas?

Hadi Awang Nafi Bagi Restu Dedah Siapa Kartel Dedak

Presiden PAS Abdul Hadi Awang menegaskan beliau tidak memberi restu kepada menantunya membuat pendedahan mengenai "kartel dedak".

Bercakap kepada media di Ampang, Selangor, Abdul Hadi berkata beliau tidak pernah berbuat demikian dan kenyataan dibuat Zaharudin Muhammad di luar pengetahuannya.

“(Saya) restu itu, tak betul. Saya tak ada restu,” tegasnya.

Hadi juga berkata, pendedahan "kartel dedak" yang dikisahkan secara bersiri oleh menantunya itu boleh diibaratkan sebagai filem lama yang sengaja ditayangkan semula.

"Itu (isu didedahkan Zaharudin) filem lama yang sudah ditayang, ia sudah selesai.

"Kita anggap perkara itu dah selesai, ia melibatkan disiplin," ujar Abdul Hadi.

Langgar disiplin parti

Antara yang disebut secara jelas ialah dua anggota parlimen PAS iaitu Nik Abduh Nik Abdul Aziz dan Dr Khairuddin Aman Razali yang masing-masing mewakilli kawasan Bachok, Kelantan, dan Kuala Nerus, Terengganu.

Turut dilibatkan dalam dakwaan Zaharudin ialah Ketua Penerangan PAS Nasrudin Hassan.

Zaharudin, yang mengaku menjadi "komander" untuk menyingkirkan kumpulan "jebon" sebelum ini - memberitahu pendedahannya mengenai kumpulan terbabit direstui Abdul Hadi.

Nik Abduh pula sebelum ini mendakwa Abdul Hadi merestui beliau agar tidak bercakap benar semasa ditanya mengenai kesahihan audio satu ucapan dalam majlis dihadirinya bersama Zaharudin beberapa tahun lalu.

Zaharuddin menerusi kenyataan di Facebook juga menjelaskan tindakannya mendedahkan gerakan "kartel dedah" itu bertujuan mengelak serangan parti lawan serta menjarakkan pimpinan PAS daripada isu wang Umno.

Sementara itu mengulas isu sama, Takiyuddin berkata Jawatankuasa Disiplin PAS sudah menerima aduan mengenai tindakan yang dipercayai melanggar peraturan parti.

"Kita dimaklumkan, menerima aduan berhubung perlanggaran tatatertib parti.

"Jawatankuasa Disiplin PAS akan membuat keputusan. Aduan itu akan disiasat dan dibuat pendakwaan," katanya.

Takiyuddin yang juga anggota parlimen Kota Bharu menambah, isu tersebut tidak wajar diungkit semula.

Katanya, ada kemungkinan Zaharudin akan dikenakan tindakan disiplin jika jawatankuasa yang menyiasat aduan tersebut berpendapat ia adalah tidak perlu.

Sementara itu Nik Abduh ketika ditemui sebelum bermulanya sidang media dan ditanya isu "kartel dedak" itu enggan mengulas lanjut.

Beliau sebaliknya mengarahkan pemberita bertanya kepada Abdul Hadi secara terus.

"Jangan tanya saya, pergi tanya di dalam (bilik sidang media) di sana ada semua jawapan," katanya ringkas.

MB Terengganu Bukan Ahli Kartel

Menantu presiden PAS Zaharudin Muhammad tampil menafikan dua nama yang dikaitkan dalam senarai ahli 'kartel dedak' yang didedahkannya sebelum ini.

Melalui hantaran Facebook, Zaharudin menafikan “Dr Hussam II” dan “Mr. KT” dalam senarai yang didedahkannya merujuk kepada Menteri Besar Terengganu Dr Ahmad Samsuri Mokhtar dan adik iparnya yang juga Ketua Pemuda PAS, Khalil Abdul Hadi.

Zaharudin juga menuduh Amanah bertanggungjawab dalam mengaitkan nama-nama yang ada dalam senarai itu.

“Ini palsu. Tak sama dengan apa yang saya maksudkan.

"Takkan menteri besar Terengganu terlibat? Takkan adik ipar ana (saya) sendiri terlibat. Jangan percaya (dakwaan) Amanah,” tulisnya.

Pada 10 Mei 2019 lalu, Zaharudin mendedahkan wujudnya "kartel dedak", dipercayai merujuk kepada kumpulan dalam PAS yang didakwa menerima dana daripada pihak tertentu.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2 | 3

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon