Friday, April 12, 2019

Hukuman Mati Jika Selfie Di Pantai Mai Khao Thailand


Gelagat orang ramai yang suka berselfie di mana saja bukanlah asing. Ada kalanya tindakan yang dilakukan agak menjengkelkan dan berbahaya, namun mereka berdegil dan tetap melakukannya.

Mai Khao Thailand

Disebabkan kedegilan sesetengah pihaklah, pihak berkuasa terpaksa mengenakan peraturan dan undang-undang ketat bagi menghalang tindakan mementingkan diri sendiri ini daripada terus berleluasa.

Di Thailand, pelancong boleh berdepan hukuman mati jika didapati mengambil gambar atau selfie di pantai Mai Khao yang terletak berdekatan Lapangan Terbang Antarabangsa Phuket.

Pantai tersebut sangat popular dengan gelagat pelancong yang tidak mahu melepaskan peluang mengambil gambar dengan berlatarbelakangkan pesawat sedang berlepas, namun tindakan itu didakwa boleh mengganggu fokus juruterbang.

"Kami sedang merangka zon keselamatan yang dikategorikan sebagai kawasan larangan dan tidak dibenarkan mengambil gambar.

"Selain daripada kawasan itu, penduduk dan pelancong boleh mengambil gambar seperti biasa," kata Timbalan Pengurus Besar Lapangan Terbang, Wichit Kaewsaithiam.

Kaewsaithiam berkata jika terdapat individu melanggar peraturan itu, penalti maksimum adalah hukuman mati.

"Kami mahu kawasan itu bebas dari kemalangan dan mengutamakan keselamatan pelancong," katanya lagi.

Penalti itu mengikut Akta Penerbangan Udara 1978 dengan membawa hukuman mati atau hukuman penjara antara lima hingga 20 tahun.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: astroawani

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon