Tuesday, April 09, 2019

Bateri iPhone Meletup Selepas Dilengkungkan Nyaris Butakan Remaja


Seorang remaja lelaki berumur 15 tahun, Jay Watson, dari Brisbane, Australia, nyaris hilang penglihatan selepas bateri telefon bimbit meletup di mukanya ketika sedang membelek iPhone 6 miliknya apabila bateri telefon tersebut meletup.

iPhone Meletup

Selain menyambar rambutnya, letupan itu turut menyebabkan asid dari bateri terpercik ke dadanya.

"Saya nak tengok ada apa di dalamnya.

"Saya hanya buat ia melengkung dan apabila saya melakukannya ia meletup. Saya hanya dengar bunyi letupan dan kemudian nampak nyalaan api," kata Watson kepada 7News.

Dia dikejarkan ke Royal Brisbane and Woman's Hospital selepas ibunya mendengar jeritannya dan menelefon ambulans. Selepas letupan, peranti yang meletup terus dibawa ke sinki.

Dia kemudian dibenarkan keluar.

Doktor berkata Watson bernasib baik kerana asid itu tidak terkena bahagian lain.

"Asid terkena bahagian dada. Dia mungkin akan hilang penglihatan jika percikan asid terkena matanya," kata ibu Watson, Kari Lashbrook.

Pengeluar telefon dan pihak berkuasa telah memberi amaran berhubung gangguan terhadap bateri lithium ion kerana sifat komponennya tidak menentu.

Pada 2016, Samsung menghentikan pengeluaran telefon Note 7 mereka kerana masalah bateri, yang menyebabkan banyak telefon terlalu panas dan meletup walaupun tidak diganggu.

"Saya mungkin harus Google terlebih dahulu," kata Watson, mengakui dia mengambil pengajaran daripada apa yang berlaku.

2 Pelajar Tipu Syarikat Apple $1 Juta

Tipu Apple

Sementara itu, dua pelajar universiti di Oregon, Amerika Syarikat (AS) yang menipu Apple kira-kira AS$1 juta dalam bentuk penggantian iPhone dibicarakan di mahkamah persekutuan terhadap tuduhan jenayah

Penipuan itu bermula pada 2017 apabila pelajar kejuruteraan dari China, Yangyang Zhou dan Quan Jiang mula menyeludup iPhone palsu dari China ke AS, lapor The Verge.

Kemudian mereka akan menghantar peranti-peranti palsu itu untuk dibaiki atau diganti, dengan alasan ia tidak boleh dihidupkan.

Dalam banyak kes, Apple menggantikan item-item palsu itu dengan iPhone sebenar, yang telah menelan kos sebanyak AS$895,800, menurut laporan itu.

iPhones 'original' yang diperolehi menerusi penggantian itu kemudian akan dihantar ke China untuk dijual kepada pihak di sana.

Wang hasil jualan itu dibayar kepada ibu Jiang yang kemudian akan mendepositkan wang tersebut ke dalam akaun yang digunakan anaknya di AS.

Jiang didakwa telah menghantar 3,069 tuntutan waranti dan hasilnya, Apple telah memberikan 1,493 iPhone gantian dengan kerugian hampir AS$900,000 dari penipuan ini.

Menurut aduan persekutuan, Jiang dan Zhou mendakwa mereka tidak tahu bahawa telefon-telefon itu palsu, tambah laporan itu.

Zhou dituduh mengeksport barangan secara haram manakala Jiang berdepan tuduhan memperdagangkan barangan palsu secara haram dan melakukan penipuan, kata laporan itu.

Walaupun kedua-dua mereka bebas dari tahanan, Jiang, yang dituduh kembali pada 2018 dipantau oleh GPS.

Tahun lepas, seorang warganegara China yang tinggal di New Jersey atas visa pelajar mengaku bersalah menjual iPhone dan iPad palsu, dengan mengumpul AS$ 1.1 juta hasil jualan daripada skim ini.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2


Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon