Thursday, April 18, 2019

4 Perkara Ajaib Akan Berlaku Apabila 5G Dilancarkan


Keterujaan 5G semakin terasa di Malaysia tatkala ujian mengenai spektrum Internet berkelajuan tinggi berkenaan bakal dilancarkan, bagaimanapun ramai beranggapan ia hanyalah talian Internet berkelajuan tinggi, seperti mana yang sudah kita nikmati.

Fakta 5G

Akan tetapi pada hakikatnya, spektrum 5G ini apabila dilaksanakan kelak, membolehkan kita melakukan apa yang kita kini sifatkan sebagai keajaiban.

Ini adalah empat perkara yang bukan lagi 'ajaib' apabila 5G dilancarkan.

1. Pembedahan secara 'remote'

Doktor yang melakukan pembedahan boleh menggunakan peralatan yang boleh dihubung capai menggunakan 5G untuk melakukan pembedahan kepada pesakit tanpa perlu berada di bilik pembedahan.

Doktor yang membedah pesakit juga boleh merasai tindak balas dari tubuh pesakit, jika ada.

2. Kenderaan tanpa pemandu

Kenderaan tanpa pemandu sudah lama diimiginasikan oleh pengeluar-pengeluar kereta seluruh dunia, tetapi masih belum dapat dilaksanakan.

Tetapi, dengan kelajuan Internet yang bakal dibawakan oleh 5G, setiap kenderaan kini mampu berkomunikasi antara satu sama lain untuk memastikan ia tidak saling berlanggar serta faham tanda lampu lampu isyarat.

3. Dron

Lebih banyak potensi dron akan dibongkar menerusi teknologi 5G. Antara yang paling ditunggu-tunggu ialah kemampuan pemandu dron untuk mengawalnya secara tepat terutama sekali ketika ia menghantar visual secara langsung.

4. Realiti maya ( virtual reality )

Jika ketika ini kita sudah boleh berbangga kerana mampu berhubung secara video secara langsung dengan sesiapa sahaja, teknologi 5G membolehkan panggilan video dibuat secara realiti maya.

Ini akan menjelmakan pelbagai lagi kemungkinan dalam cara kita berkomunikasi pada masa hadapan.

Korea Selatan Lancar 5G, Negara Pertama Perkenal Sambungan Internet Terpantas

Tiga penyedia telekom utama, SK Telecom, KT dan LG Uplus di Korea Selatan, memulakan perkhidmatan 5G mereka pada jam 11 malam (3 April 2019), waktu tempatan walaupun ia mengumumkan tarikh pelancaran itu adalah pada keesokkannya.

Difahamkan, tarikh pelancaran itu terpaksa dilakukan lebih awal selepas pengendali rangkaian mudah alih Amerika Syarikat (AS), Verizon didakwa mahu memulakan perkhidmatan 5G mereka.

Verizon dikatakan telah melancarkan perkhidmatan 5G di Chicago dan Minneapolis, seminggu lebih awal dari tarikh yang dijadualkan.

Tetapi, Seoul mendakwa mereka membuat pelancaran itu dua jam lebih awal dari AS.

Seoul yang mempunyai reputasi baik dalam kehebatan teknikal melancarkan perkhidmatan 5G itu untuk merangsang pertumbuhan ekonomi.

Menurut pakar, 5G akan membawa sambungan telefon pintar 20 kali lebih laju berbanding 4G yang membolehkan pengguna memuat turun filem dalam tempoh kurang sesaat.

Teknologi itu penting untuk pembangunan peranti masa depan seperti kenderaan pandu sendiri dan dijangka membawa manfaat ekonomi global kira-kira AS$565 bilion (RM2.3 trilion) menjelang 2034.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: astroawani | sinarharian


Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon