Wednesday, March 27, 2019

Wang Kertas RM60 Dan RM600 Baharu Sempena Ulang Tahun ke-60 Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu


Wang kertas RM600 dan RM60 baharu yang dikeluarkan oleh Bank Negara Malaysia adalah bagi memperingati Ulang Tahun ke-60 upacara menandatangani Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada tahun 1957.

Wang kertas peringatan ini merupakan tanda penghormatan terhadap sumbangan Majlis (kemudiannya dikenali sebagai Persidangan) Raja-Raja yang merintis jalan ke arah merealisasikan kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957.

Perjanjian bertarikh 5 Ogos 1957 yang mengisytiharkan Yang di-Pertuan Agong sebagai Ketua Tertinggi Persekutuan Tanah Melayu telah ditandatangani antara pihak Majlis Raja-Raja yang terdiri daripada Raja-raja Melayu dari Johor, Kedah, Kelantan, Negeri Sembilan, Pahang, Perak, Perlis, Selangor dan Terengganu dengan Sir Donald MacGillivray, Pesuruhjaya Tinggi Persekutuan Tanah Melayu, yang mewakili Queen Elizabeth II.

Perjanjian ini menjadi bukti perlembagaan yang bersejarah bagi kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu.

RM60

Spesifikasi RM60 RM600

Wang kertas sekeping RM60 tidak akan menggantikan wang kertas RM50 kerana ia hanya dikeluarkan dalam kuantiti yang terhad iaitu sebanyak 60,000 keping sahaja.

Wang kertas RM60 ini adalah seperti yang diumumkan oleh Bank Negara Malaysia (BNM) pada Disember 2017 lalu untuk mengeluarkan wang kertas peringatan bersempena Ulang Tahun ke-60 Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu.

Wang kertas sekeping RM60 sah digunakan (legal tender) tetapi lebih baik sekiranya ia disimpan mungkin kerana nilainya akan menjadi lebih tinggi di masa hadapan.

RM600

Spesifikasi RM60 RM600

Dimensi wang kertas RM600 secara rasminya adalah 22 cm X 37 cm (8.6 in X 14.5 in) dan hanya 6,000 keping sahaja yang dikeluarkan oleh BNM.

Wang Kertas RM600 Malaysia secara rasminya adalah pemegang rekod Guinness untuk Wang Kertas Terbesar di Dunia pada 27 Disember 2017 dan saiznya direkodkan oleh Buku Guinness sebesar 814 cm² atau 126.17 in².

Jika melihat kepada sejarah jualan lelongan wang kertas BNM yang di adakan pada 10 Mac 2018, harga lelongan tertinggi adalah pada harga RM78,000 untuk wang kertas RM600 bernombor prefix MRR0000088.

Namun, itu bukanlah ukuran sebenar untuk wang kertas yang dilelong oleh Heritage Auction kerana nombor yang ada hanyalah nombor biasa.

Cuma, set wang kertas tersebut mendapat gred Gem Uncirculated 70 EPQ* daripada Paper Money Grading (PMG), gred tertinggi untuk wang kertas.

SPESIFIKASI WANG KERTAS PERINGATAN INI:

1. Wang Kertas Sekeping RM600

Nilai muka wang kertas bersaiz besar ini ialah RM600 dan harga jualannya RM1,700 sekeping dan sebanyak 6,000 keping sahaja dicetak.

2. Wang Kertas Bercantum 3 dalam 1 RM60

Nilai muka wang kertas bercantum ini ialah RM180 dan harga jualannya RM500 sekeping dan sebanyak 6,000 keping sahaja dicetak.

3. Wang Kertas Sekeping RM60

Nilai muka wang kertas sekeping ini ialah RM60 dan harga jualannya RM120 sekeping dan hanya sebanyak 60,000 keping sahaja dicetak.

Butiran terperinci berkenaan spesifikasi dan ciri-ciri keselamatan utama:

Spesifikasi RM60 RM600

REKA BENTUK WANG KERTAS

Reka bentuk wang kertas peringatan ini berdasarkan tema “Raja Payung Kedaulatan Negara”.

Wang kertas peringatan ini adalah yang pertama dicetak oleh Bank Negara Malaysia menggunakan bahan substrat komposit, iaitu gabungan substrat polimer dan kertas yang mempunyai ciri-ciri keselamatan yang lebih tinggi dan jangka hayat yang lebih panjang.

Wang kertas peringatan ini dicetak lebih besar, mengikut nilai muka wang tersebut.

Reka Bentuk Hadapan

Singgahsana di-Raja dikelilingi potret 15 Yang di-Pertuan Agong yang bertakhta dari tahun 1957 sehingga kini tertera pada bahagian tengah wang kertas, melambangkan Malaysia sebagai sebuah negara Raja Berperlembagaan.

Reka bentuk hadapan diilhamkan daripada lambang bulan sabit dan bintang pecah 14 Persekutuan yang tersemat pada Tengkolok Diraja.

Reka Bentuk Belakang

Reka bentuk bahagian belakang wang kertas peringatan ini memaparkan potret sembilan Raja-raja Melayu yang menandatangani Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu pada 5 Ogos 1957.

Kesemua wang kertas peringatan ini dihiasi dengan gambar tokoh-tokoh dan ciri-ciri penting yang berkaitan dengan kemerdekaan.

Pada bahagian kanan wang kertas ini terdapat bayangan laungan kemerdekaan oleh Tunku Abdul Rahman Putra Al-Haj yang merupakan arkitek Kemerdekaan Tanah Melayu dan Perdana Menteri Malaysia yang pertama.

Terdapat empat mercu tanda penting yang dicetak pada latar belakang wang kertas ini: Istana Negara, Perdana Putra, bangunan Parlimen dan Istana Kehakiman, yang masing-masing mencerminkan empat tonggak negara: Institusi Pemerintahan Beraja, Badan Eksekutif, Badan Perundangan dan Badan Kehakiman.

Reka bentuk terperinci wang kertas peringatan ini:

Spesifikasi RM60 RM600

Bagi memastikan peluang yang sama rata untuk semua orang membeli wang kertas edisi terhad ini, pembelian akan dihadkan (setiap pembeli boleh membeli sekeping wang kertas RM600, satu set wang kertas bercantum 3 dalam 1 RM60 dan lima keping wang kertas RM60).

Untuk memudahkan pembelian, orang ramai boleh membuat tempahan secara dalam talian mulai 5 Januari 2018 yang lalu.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

-SENTIASAPANAS.COM

2 comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon