Monday, March 25, 2019

Sambutan Peringatan Hari Polis Di Malaysia


Sambutan Peringatan Hari Polis disambut setiap tahun di seluruh Malaysia dengan penuh rasa bangga dan meriah oleh semua warga Polis Diraja Malaysia (PDRM), yang dijalankan secara serentak di seluruh negara.

Peringatan Hari Polis

Majlis perbarisan akan diadakan di semua kontinjen negeri dan ibu pejabat polis daerah sebagai menghormati dan mengenang tarikh bersejarah 25 Mac, yang merupakan tarikh penubuhan pasukan itu di Malaysia.

Oleh itu, anggota polis adalah digesa agar seluruh Pasukan Polis Diraja Malaysia (PDRM) melakukan anjakan paradigma agar PDRM kekal sebagai institusi penguat kuasa ulung di negara ini dengan menjadikan keselamatan negara dan masyarakat sebagai fokus utama.

PDRM juga perlu akur dengan kehendak rakyat dan harapan kerajaan yang mahukan jenayah dihapuskan.

Malah, ekspektasi rakyat yang tinggi terhadap PDRM merupakan tanggungjawab yang mesti diberikan keutamaan.

PDRM perlu merangka strategi-strategi baru dalam usaha mengurangkan jenayah termasuklah melalui pendekatan strategi Lautan Biru Kebangsaan (NBOS) yang berlandaskan prinsip kepolisan berinovatif dan kreatif.

Dan pastinya, rakan strategik utama pihak polis adalah masyarakat itu sendiri.

Jadi, kerjasama yang erat serta kesepakatan yang padu antara polis dan masyarakat perlu terus diperkasakan demi mewujudkan negara yang aman dan sejahtera.

Anggota PDRM juga digesa agar sentiasa bersikap tegas, adil dan berhemah kerana ianya akan menjadikan anggota PDRM seorang yang berintegriti tinggi dan tidak akan sekali-kali melanggar peraturan yang telah ditetapkan.

Bagi mereka yang telah memilih kerjaya ini sebagai profesion, mereka sepatutnya telah bersedia untuk memikul tangunggjawab yang diamanahkan dengan komitmen dan akauntabiliti serta integriti yang tinggi.

TUGU PERINGATAN POLIS DIRAJA PERSEKUTUAN

Tugu Peringatan Polis Diraja Persekutuan
Tugu Peringatan Polis Diraja Persekutuan.

Pada 11 Mac 1959, Tugu Peringatan Polis Diraja Persekutuan Jalan Gurney, Kuala Lumpur telah dirasmikan oleh DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong.

Turut hadir dalam upacara itu ialah Pemangku Perdana Menteri Pertahanan Dato’ Abdul Razak bin Hussein, Pesuruhjaya Polis C.M. Fenner, bekas Pesuruhjaya Polis W.L.R Carbonnel dan wakil-wakil persatuan penanam getah Malaya, Dewan Perniagaan Lombong Negeri-Negeri Melayu Bersekutu serta wakil dari persatuan bekas pasukan keselamatan Malaya.

Tugu ini dibina untuk memperingati kira-kira 1,345 orang anggota polis tetap dan tambahan yang telah terkorban dalam usaha menentang pengganas-pengganas komunis.

Tugu ini juga adalah untuk mengenang jasa anggota-anggota pasukan pengawal keselamatan dalam negeri yang telah terkorban semasa menjalankan tugas, semenjak pasukan ini ditubuhkan di Pulau Pinang pada tahun 1806.

Tugu Peringatan yang bertempat di pusat Latihan Polis ini adalah sebagai satu peringatan kepada rekrut-rekrut dan anggota-anggota lain di dalam latihan terhadap semangat berkhidmat dan rela mengorbankan jiwa, yang telah menjadi suatu kemegahan dalam sejarah perkhidmatan polis di Malaya.

Tugu ini dibina dengan harga $160,000 iaitu hasil kutipan derma daripada setiap anggota dan kakitangan perkhidmatan polis, Persatuan Penanam-penanam getah Malaya, Dewan Perniagaan Pelombong Negeri-Negeri Melayu Bersekutu dan bantuan kerajaan.

Tugu ini berdiri tegak setinggi 25.9 meter. disebelah atas dinding tugu ini diletakan dengan lencana perak pasukan polis Diraja Persekutuan, sementara disebelah bawahnya terdapat sekeping gangsa yang menunjukkan gambar-gambar enam rupa bangsa iaitu Melayu, Cina, Sikh, Punjabi, India dan Eropah yang berkhidmat dalam pasukan polis.

‘Mereka Yang Terkorban Kerana Negara” dan berbaris dari kiri kekanan lambang-lambang kebesaran 11 buah negeri di Persekutuan Tanah Melayu.

Empat batang tiang bendera dipasangkan disitu untuk digunakan pada tiap-tiap kali diadakan upacara memperingati keperwiraan anggota-anggota polis yang terkorban itu.

CABARAN PDRM

1. Cabaran Dalaman

Dalamannya, yang Pertama, adalah modal insan yang kita tahu elemen paling penting yang menyumbang kepada pembangunan dan kesejahteraan negara.

Dengan penambahan nisbah penduduk di Malaysia, memerlukan penglibatan anggota polis mencukupi agar keseimbangan dapat dipertingkat selaras dengan standard piawaian Interpol - 251 polis : 250 penduduk.

Mengikut statistik sehingga Februari tahun 2015, kekuatan personel PDRM adalah 126,800 orang. Ini termasuk pegawai kanan, pegawai pangkat rendah dan pegawai awam.

Dengan penduduk berjumlah 32 juta sekarang ini, ada sedikit kurang kalau ikut nisbah itu, tapi kita akan melaksankaan tanggungjawab kita mengikut nisbah yang ada sekarang ini. Kerajaan melalui manifestonya akan memberi 4,000 orang tambahan setiap tahun dan perlu merekrut lebih kurang enam hingga tujuh ribu orang setiap tahun bagi menggantikan yang bersara dan juga untuk penuhi 4,000 jawatan yang diluluskan setiap tahun.

Kedua, yang menjadi cabaran adalah permasalahan logistik. Ini satu kekangan utama untuk melaksanakan tanggungjawab pihak polis, tambahan pula dengan perbelanjaan berhemah yang diamalkan semua jabatan kerajaan, yang memaksa untuk menangguh beberapa program pembangunan yang telah dirancang. Juga dalam menggantikan peralatan logistik seperti kenderaan dan sebagainya. Logistik bukan sahaja kenderaan tapi termasuk kediaman pekerja.

2. Cabaran Luaran

Cabaran luaran pula berkenaan keselamatan sempadan khususnya Malaysia-Thailand, Sarawak-Kalimantan, Sabah-Kalimantan.

Keadaan geografi sempadan terdiri daripada sungai, daratan dan bukit bukau dan ini merupakan satu cabaran kepada pasukan keselamatan negara untuk memantau keluar-masuk rakyat di kedua-dua negara di mana ada di antaranya mengambil kesempatan menyeludup dadah, senjata, manusia dan sebagainya.

Jadi kita terpaksa meletak banyak anggota kita di sempadan negara untuk memastikan ia tidak dibolosi. Kita pun tahu ada juga sempadan kita merupakan lautan, contohnya sempadan Sabah dengan selatan Filipina.

Pantainya timur Sabah itu panjangnya 1,700km, merupakan sempadan laut, ini satu kawasan yang bukan sedikit untuk kita kawal dan ini merupakan antara cabaran untuk kita dalam memastikan keselamatan negara.

Seterusnya adalah 'jenayah' yang menjadi ancaman tradisi kita. Di bawah program transformasi kerajaan, PDRM bertanggungjawab mengurangkan kadar jenayah indeks.

Pada hari ini dalam NKRA mengurangkan jenayah kita mensasarkan pengurangan jenayah indeks pada kadar lima peratus setiap tahun sehingaga 2020, bermula 2009.

Pelan tindakan susulan bagi mengurus tadbir pencegahan jenayah termasuklah dalam hal-hal meningkatkan kesedaran dan kefahaman rakyat yang akan menjadi pemangkin kepada sebuah negara yang aman selamat dan sejahtera.

Antara isu-isu utama berkaitan jenayah adalah jenayah bersindiket, jenayah merentasi sempadan, pemerdagangan manusia, jenayah warga asing dan jenayah sosial.

Seterusnya ancaman siber yang menunjukkan peningkatan mendadak dalam satu bulan. Dalam tempoh sembilan bulan pertama 2014, jumlah keseluruhannya adalah 8,140 kes.

Oleh itu ancaman siber berupaya menjejaskan keyakinan masyarakat dan menganggu kestabilan politik, sosio ekonomi semasa jika tak dibendung dan jika tak ditangani dengan serius.

Isu-isu berkait dengan jenayah siber antaranya masalah dalam mengenal pasti ‘origin of offender' kerana dalam siber ia mungkin dilakukan di luar negara, kelemahan undang-undang yang ada dan pendakwaan, termasuklah peningkatan kes cetak rompak dan pencabulan harta intelek.

Jenis kesalahan ini dari segi statistiknya, penipuan siber 3,376, spam 1,710 kes, cubaan ceroboh laman web dan sebagainya 1,744 kes, fitnah melalui siber 645 dan sebagainya.

Seterusnya, ancaman dalam konteks keselamatan negara dan keselamatan rakyat. Ancaman ini telah mengubah landskap tindakan punitif dan pencegahan dalam PDRM.

Fahaman politik dalam agama dan ekstremisme serta radikalisme adalah penyumbang kepada kewujudan ancaman keganasan dari dalam dan luar negara serta mengganggu gugat perpaduan nasional.

Antara isu-isu utama yang perlu dihadapi PDRM dalam hal ini antaranya hasutan melalui media sosial, penyebaran ajaran sesat, ekstremis kaum, kegiatan anti kerajaan, kumpulan pelampau agama, pengganas dan liberalisme.

Selamat menyambut Hari Polis.

BACA INI JUGA:

-Sentiasapanas.com

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon