Friday, February 01, 2019

5 Kitab Sihir Yang Pernah Wujud Di Dunia


Buku ilmu sihir sering disebut pada zaman moden sebagai "Grimoires", istilah yang awalnya hanya mengacu pada semua jenis buku yang ditulis dalam bahasa Latin, berasal dari kata "grammaire" bahasa Perancis Kuno, yang bererti "tata bahasa".

Kitab sihir
Gambar hiasan.

Ia kemudiannya dikaitkan dengan teks magik yang muncul dalam banyak budaya di seluruh dunia dan mencakup beragam topik misteri.

Seseorang dikatakan mampu mendapatkan kekuatan ghaib, mentera, petunjuk untuk membuat barang sakti, azimat atau artifak yang berisi sesuatu yang mistik.

Berikut adalah beberapa kitab atau buku tentang ilmu sihir yang pernah wujud di dunia.

1. Kitab Galdrabok

Kitab Galdrabok

Manuskrip ini menjadi kitab kuno yang ia dikenalpasti mula dicatat dan dikumpulkan sekitar tahun 1550-1650 Masihi.

Kitab ini kononnya berisikan 47 buah jenis mantera sihir yang dikumpulkan dari empat orang penyihir legenda Iceland.

Beberapa pakar yang mengkaji buku ini menyimpulkan bahawa isi Kitab Galdrabok terdiri dari pelbagai mantera sihir seperti mantera yang memberikan kesan positif dalam penyembuhan tubuh badan manusia, namun di sebalik itu, mantera di dalam buku ini juga terisi dengan mantera yang dicipta untuk tujuan jahat seperti membunuh.

Hanya tiga buah mantera sahaja yang dikenalpasti digunakan oleh ahli sihir sebagai resipi untuk membuat ‘potion’ atau untuk tujuan perubatan.

Lapan buah mantera dalam buku ini pula digunakan untuk mendapatkan kekuatan yang mampu mengalahkan manusia atau musuhnya sehingga ianya dikategorikan sebagai mantera yang mematikan.

Buku ini diterbitkan kepada umum buat pertama kali pada tahun 1921 oleh Adolf Natanael Lindqvist yang diterjemahkan ke dalam bahasa Sweden.

Edisi pertama terjemahan bahasa Inggeris pula diterjemahkan oleh Stephen Flower pada tahun 1989.

Pada tahun 1995, Stephen Flower mengeluarkan buku ini ke dalam edisi kedua dengan beberapa pembetulan tatabahasa disertai dengan nota.

Setiap mantera yang ada di dalam kitab ini berisikan pelbagai bait-bait ayat sihir bangsa yang menetap di Iceland sejak zaman dahulu.

2. The Black Pullet (La Poule Noire)

The Black Pullet

Kitab the Black Pullet ini menjadi kitab ilmu sihir yang cukup terkenal di kalangan bangsa Eropah kuno, khususnya di belahan negara Perancis.

Dikisahkan, buku ini mula ditulis oleh salah seorang tentera dari pasukan Napoleon Bonaparte yang ketika itu sedang menakluki Mesir.

Tentera ini tercedera dalam sebuah pertempuran lalu beliau diselamatkan oleh seorang lelaki misteri (berkemungkinan ahli sihir).

Lelaki misteri itu kemudiannya mengajar beliau cara-cara untuk menghasilkan azimat atau tangkal dari bahan seperti sutera dan besi serta seni ilmu hitam Kabbalah melalui sebuah manuskrip sihir Mesir kuno yang diambil dari perpustakaan Alexandria ketika era Ptolemy I.

Ilmu sihir lelaki misteri tersebut dicatatkan kembali oleh tentera ini dan dikumpulkan di dalam buku yang dikenali sebagai La Poule Noire.

Mengikut pelbagai sumber, buku ini mengandungi 22 cara untuk menghasilkan azimat ke dalam bentuk cincin ataupun tangkal yang masing-masing memberi keistimewaan kepada pemakainya.

3. Kitab Picatrix (Ghayat al-Hakim)

Kitab Picatrix

Picatrix yang kebanyakannya menerangkan tentang ilmu astrologi, sebenarnya terkenal sebagai sebuah buku yang menjelaskan teori pembentukan alam semesta atau dikenali sebagai teori kosmologi.

Kitab aslinya dalam bahasa Arab bertajuk Ghayat al-Hakim ini ditulis pada pertengahan abad ke-11.

Jika nama ini diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris ianya berbunyi, ‘The Aim of the Sage’ atau ‘The Goal of the Wise’.

Buku ini awalnya diterjemahkan ke dalam bahasa Sepanyol sebelum diterjemahkan ke dalam bahasa Latin pada tahun 1256 Masihi oleh seseorang untuk dihadiahkan kepada Raja Alfonso the Wise dengan menyandang nama sebagai buku ‘Picatrix’.

Buku ini mengumpulkan koleksi pelbagai manuskrip kuno ilmu sihir yang digunakan secara meluas pada abad ke sembilan dan kesepuluh sebelum Masihi.

Pacitrix dibahagikan kepada empat buah bahagian utama iaitu Book I, Book II, Book III dan Book IV, yang mana setiap bahagiannya mempunyai pelbagai cabang ilmu sihir melalui 55 buah sihir astrologi, 22 buah kebaikan azimat, cara membuat ‘potion’ cinta, mencari harta karun, menyuburkan hasil tanaman dan lain-lain lagi.

Namun, beberapa orang percaya buku Picatrix adalah sebuah kitab ilmu sihir yang mengajar pembacanya untuk mendapatkan kekuatan sihir dengan mengetahui melalui penyelarasan kitaran bulan, waktu dan tata atur tertentu dari beberapa planet yang terdapat di dalam sistem suria.

Salah satu ajaran ataupun ilmu sihir yang didapati di dalam buku ini melalui terjemahan John Michael Greer adalah,

“Ambil empat gram darah anjing hitam, dua gram darah babi beserta otaknya dan satu gram otak keldai. Campurkan kesemua bahan tersebut sehingga hancur. Jadikan ia sebagai minuman dan berikan minuman ini kepada mangsa. Mangsa yang meminum minuman ini akan membenci kamu seumur hidup.”

4. Kitab Abramelin

Kitab Abramelin

Kitab Abramelin atau lebih dikenali dengan nama ‘The Book of Abramelin’ juga diyakini sebagai kitab yang mengajarkan tentang ilmu sihir.

Kitab ini diawali dengan sebuah kisah yang menceritakan seorang ahli sihir Mesir bernama Abra-Melin atau lebih dikenali sebagai Abramelin.

Namanya menyamai dengan nama ahli sihir mitos ‘Merlin’.

Abramelin digambarkan sebagai sosok yang zuhud, tidak terpengaruh kepada harta duniawi. Hanya hidup beribadah kepada Tuhannya.

Sekitar tahun 1362 M – 1458 M.

Abramelin merupakan seorang ahli sihir semi-mitos yang terkenal mengajarkan ilmu sihir Kabbalah ke atas masyarakat Mesir dan segala mantera sihirnya ini dimuatkan ke dalam bukunya yang bertajuk ‘The Book of Abramelin’.

Abramelin dikenal pasti tinggal di padang pasir luar wilayah Arachi (sebuah kota kuno Tamadun Mesir yang berhampiran dengan sungai Nil).

Abramelin mempunyai seorang anak murid bernama Abraham the Worm dan beliau memberikan dua buah manuskrip sihir iaitu ‘Divine Science’ dan ‘True Magic’ kepada anak muridnya ini setelah Abraham mengikat janji setia untuk mengubah hidupnya kepada seorang yang warak dan menyembah ajaran Tuhan Abramelin ‘The Way and Law of the Lord’.

Dua buah manuskrip ini hanya diberikan kepada orang yang dipercayainya sahaja.

Pengamal sihir ajaran Abramelin harus melakukan sebuah ritual misteri seperti bertemu dengan malaikat penjaga untuk mendapatkan ilmu sihir secara langsung dan kuat.

Buku ini dipercayai terisi dengan ajaran-ajaran untuk mengawal kekuatan iblis dan membuatnya menuruti semua perintah ahli sihir, menemui harta karun, terbang di langit, menjadi halimunan dan kemampuan-kemampuan lainnya yang tidak terjangkau akal manusia.

Buku ini akhirnya diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris oleh Samuel Liddell MacGregor Mathers di bawah tajuk ‘The Book of Abramelin the Mage’ pada tahun 1898 yang dibahagikan kepada tiga buah fasa iaitu Book I mengandungi 12 tajuk, Book II pula mengandungi 20 tajuk dan terakhir Book III mengandungi 30 tajuk kesemuanya.

5. Kitab Luratus Honori (Liber Juratus)

Kitab Luratus Honori

Kitab yang ditulis oleh ahli sihir bernama Liber Juratus Honorii ini diyakini sebagai buku petunjuk ilmu sihir yang paling dahsyat pada abad pertengahan.

Ini kerana segala isi di dalam buku ini menjelaskan cara-cara untuk mendapatkan ilmu sihir yang mengerikan.

Menurut sumber, isi kitab yang juga dikenali dengan nama ‘The Sworm Book of Honorius’ ini mengajarkan cara menyeru iblis, malaikat atau roh untuk berdamping dengan ahli sihir bagi mendapatkan kemampuan tertentu seperti meramal masa hadapan seperti tukang tilik (fortune teller).

Buku ini diterjemahkan ke dalam bahasa Inggeris dan Latin dengan pelbagai versi seperti:
  • The Sworn Book of Honorius: Liber Iuratus Honorii oleh Joseph H. Peterson.
  • The Sworn Book of Honourius the Magician oleh Daniel Driscoll.
  • Liber Iuratus Honorii: A Critical Edition of the Latin Version of the Sworn Book of Honorius oleh Gosta Hedegård.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: thepatriots

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon