Friday, January 18, 2019

Benarkah Dakwaan Minum Darah Nabi Muhammad SAW?


Tular satu rakaman video bahawa seorang individu mendakwa dia dan beberapa orang lain meminum darah Nabi Muhammad SAW. Adakah dakwaan ini benar? Dan apa hukumnya amalan sebegini?

Darah Nabi

Jawapan:

1. Sukar untuk memastikan kesahihan video ini. Besar kemungkinan rakaman tersebut adalah benar atau juga palsu.

2. Jika benar rakaman video tersebut, maka apakah maksud ayat minum darah Nabi. Adakah ia secara zahir dan hakikat atau sekadar kiasan sahaja. Setelah merenung dalam, nampaknya ia bermaksud secara zahir dan hakikat.

3. Tiada dinyatakan satu hadis menyuruh agar meminum darah Nabi. Mengikut sirah yang berlaku ialah perbuatan seorang sahabat yang meminum darah baginda. Perbuatan itu bukanlah arahan daripada Nabi, maka tidak menjadi keperluan, kewajipan atau sunah untuk meminum darah Nabi.

Maka dalam isu ini, tidak wajar dan seharusnya perkataan sebegini tidak diucapkan.

Ini hanya akan menimbulkan keresahan dan kekeliruan dalam masyarakat Islam serta menimbulkan kelucuan dikalangan masyarakat bukan Muslim. Umat Islam tidak seharusnya percaya kepada cerita pelik sebegini.

Apabila kita meneliti kisah orang soleh dan wali Allah, golongan soleh terdahulu tidak membuat dakwaan sedemikian.

Apa yang berlaku ialah penceritaan orang lain menyaksikan perkara aneh berlaku.

Seorang wali, Tok Kenali contohnya, tidak pernah mendakwa bahawa beliau dapat ke mana sahaja dengan segera, tetapi masyarakat menceritakan keajaiban yang berlaku.

Tok Kenali tidak pernah berkata bahawa hatinya sentiasa berzikir, namun diceritakan bahawa Tok Kenali adalah insan yang banyak zikirnya.

Maka tradisi orang soleh tidak akan mendakwa perkara pelik dengan begitu mudah.

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA:

sumber: utusan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon