Ahad, Januari 20, 2019

Bagaimana Cara Mengetahui Kita Kena 'Block' Rakan Di WhatsApp, WeChat Dan Viber


Loading...

Sebelum kami menerangkan cara mudah untuk tahu orang blok kita di aplikasi wechat, whatapps atau yang sewaktu dengannya, ada lebih baik kita mengetahui serba sedikit tentang aplikasi yang popular ini.

Kena block di whatsapp

Dengan evolusi dalam aspek teknologi serta internet, kini kita mempunyai e-mel, telefon mudah alih dan panggilan video.

Aplikasi mesej juga semakin bertambah maju dimana kini ianya membolehkan pengguna untuk menghantar atau menerima audio dan fail video, berbual, membuat panggilan dan menghantar emoji.

Walaupun penemuan ini merupakan sesuatu yang praktikal dan berguna, ia juga telah mendedahkan kita kepada ramai orang, pendek kata semua orang boleh menghantar mesej kepada kita.

Atau, mungkin bekas rakan dan juga rakan yang terlalu mengganggu dan kita tidak mahu berada dalam capaian mereka.

Cara terbaik untuk mengelakkan perkara ini adalah dengan menyekat mereka dalam aplikasi mesej.

Kemungkinan besar juga orang lain telah “block” kita atas sebab-sebab tertentu yang hanya diketahui oleh mereka.

Adakah anda menyekat seseorang dari WhatsApp, WeChat atau Viber? Atau adakah anda tertanya-tanya cara untuk mengetahui orang yang telah “block” kita di WeChat, Whatsapp dan Viber?

Berikut merupakan cara mudah untuk mengenalpasti seseorang yang telah menyekat kita dalam aplikasi ini.

WHATSAPP

Jika ingin tahu jika anda telah disekat oleh seseorang, terdapat beberapa petunjuk yang boleh membantu.

Salah satu petunjuk ialah anda tidak boleh melihat status “online“, “typing" atau “last seen” yang tertera dibawah nama pengguna Whatsapp tersebut.

Selain itu, anda tidak lagi melihat maklumat terkini atau “update” mengenai beliau atau gambar profil beliau.

Jika anda cuba untuk membuat panggilan kepada orang itu menggunakan Whatapps Call, panggilan tidak dapat disambungkan.

WhatsApp tidak boleh memberitahu jika seseorang telah menyekat anda atau sebaliknya kerana mahu melindungi keselamatan pengguna mereka.

Sebaliknya, jika anda menyekat seseorang dalam WhatsApp, anda juga tidak dapat menghantar mesej atau menghubungi orang itu melainkan anda “unblock” pengguna tersebut.

VIBER

Tidak seperti WhatsApp, tidak ada petunjuk yang jelas jika seseorang telah disekat dari akaun Viber mereka.

Walau bagaimanapun, akan sentiasa ada cara untuk menyemak atau sekurang-kurangnya, spekulasi di atasnya.

Jika seseorang menyekat, anda masih boleh melihat maklumat orang itu di dalam senarai kenalan, tetapi anda tidak akan dapat melihat atau mengikuti kemaskini (update) daripada pengguna tersebut.

Seolah-olah pengguna Viber tersebut tidak lagi masuk dalam akaun Viber atau mungkin tidak aktif.

Bagi penghantaran mesej, anda masih boleh melakukannya tetapi individu tertentu ini tidak akan dapat membaca mesej anda.

Sebaliknya, jika mahu menyekat seseorang daripada Viber, anda boleh berbuat demikian dengan mencari perkataan “Block“ pada tetapan (setting) Viber.

WECHAT

Mulai dikenali pada tahun 2011, WeChat adalah satu lagi pesanan multi-platform dan aplikasi komunikasi yang membolehkan perbualan secara kumpulan, audio, video dan perkongsian foto serta mesej teks.

Jika seseorang telah menyekat anda di WeChat, anda tidak akan dapat melihat “Moments” mereka walaupun anda menyemak profil orang itu dari kumpulan.

Cara paling mudah untuk mengetahui anda disekat atau tidak ialah dengan kaedah berikut:
  • Buka WeChat.
  • Pergi ke bahagian contacts.
  • Pilih seseorang yang dirasakan telah menyekat anda di WeChat.
  • Tekan butang “message”.
  • Taip apa-apa perkataan sesuai.
  • Tekan butang “send.”

Jika pesanan anda disekat atau “rejected by the receiver”, ianya bermaksud anda telah di “block”.

Selain itu, jika cuba untuk menambahkan orang itu ke dalam kumpulan, anda akan menerima mesej yang mengatakan, pengguna (nama orang) decline group invitation.

Satu lagi kaedah untuk memeriksa jika seseorang yang menyekat anda adalah dengan mewujudkan satu kumpulan sekurang-kurangnya 39 kenalan.

Seterusnya, sila periksa mesej automatik, contohnya “Your name requires friend requests. Send a request first. You two can connect when it is accepted."

Jika anda menerima mesej atau pesanan seperti ini, bermaksud orang tersebut telah “block” kita daripada senarai rakan mereka.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: infosantai

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

4 comments

I am thankful for the article post.Really looking forward to read more.Great.

www.office.com/setup

Hi, I’m Smith warner. I’m a student living in Miami, Florida. I am a fan of technology, design, and software. I’m also interested in web development and Software. You can visit my website with a click on the button Below.

Mcafee.com/activate
Mcafee activate
Mcafee Activate 25 digit code
Mcafee activate
norton.com/setup
norton setup
office setup
office.com/setup
office.com/setup
office setup

Hi, the post which you have provided is fantastic, I really enjoyed reading your post, and hope to read more. thank you so much for sharing this informative blog.
mcafee.com/activate
mcafee.com/activate

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon