Friday, January 25, 2019

Tiada Arahan Halang Remaja Dan Kanak-kanak Keluar Malam


Kementerian Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat (KPWKM) menafikan arahan tidak membenarkan golongan remaja keluar rumah selepas pukul 10 malam dan meminta agar semua pihak tidak menyebarkan maklumat palsu tersebut.

Larangan keluar malam

KPWKM tidak mengeluarkan apa-apa arahan berkaitan maklumat berkaitan perkara tersebut.

Maklumat palsu yang tersebar menerusi media sosial itu kononnya remaja berusia 18 tahun ke bawah tidak dibenarkan keluar rumah melebihi pukul 10 malam dan kanak-kanak berusia 12 tahun pula tidak dibenarkan keluar.

"Mulai malam ini berkuatkuasa serta-merta adik-adik di bawah umur 18 tahun (13 - 16) tidak dibenarkan berada di luar dari kawasan rumah melebihi jam 10 malam.

"Manakala yang berumur 12 tahun dan ke bawah tidak dibenarkan berada di luar dari kawasan rumah melebihi 8 malam kecuali hal yang tidak dapat dielakkan," kata mesej palsu yang tular itu.

Cadangan Perintah Berkurung Remaja Bawah 18 Tahun

Perintah berkurung bagi remaja di bawah 18 tahun ke bawah pastinya berita yang menggembirakan ibu bapa seusia itu sementelah ia bagi mengelak anak-anak terlibat sebarang gejala negatif.

Cadangan ini biarpun wajar dilakukan, namun perlu dilaksanakan secara berperingkat.

Timbalan Pengerusi Pertubuhan Anak Kelahiran Negeri Pahang (PAKP), Haslihelmy DM Zulhasli berkata, cadangan itu tidak seharusnya dilaksanakan secara tergesa-gesa, sebaliknya perlu dikaji dengan teliti dengan mengambil contoh beberapa negara yang telah melaksanakannya.

Menurutnya, perintah berkurung kanak-kanak di Iceland mungkin boleh dikaji kerana dilaporkan membawa kepada penurunan masalah sosial dalam kalangan belia.

Di bawah Akta Perlindungan Kanak-kanak Iceland 2002, kanak-kanak berumur 12 tahun atau ke bawah tidak boleh berada di luar rumah selepas jam 8 malam melainkan ditemani seorang dewasa.

Kanak-kanak 13 hingga 16 tahun pula tidak boleh berada di luar rumah selepas jam 10 malam melainkan mereka dalam perjalanan pulang daripada program anjuran sekolah, organisasi sukan atau kelab belia.

Sejak undang-undang itu dilaksanakan, Iceland mendahului senarai remaja paling berkelakuan baik di Eropah.

Usia seperti mereka bukan sahaja terlalu mentah, bahkan mudah terpengaruh dengan rakan-rakan sebaya serta yang lebih dewasa.

Menurutnya, ini juga dapat menyelesaikan isu merayau dan penglibatan belia dalam aktiviti tidak bermoral serta jenayah.

Jika mahu dilaksanakan, boleh dimulai pada jam 10 malam sehingga 5 pagi bagi memastikan pengawasan lebih baik oleh ibu bapa.

Bagaimanapun, perkara ini tidak terpakai kepada mereka yang belajar di pusat pengajian tinggi kerana mereka perlu menghadiri kelas serta pelbagai aktiviti lain sehingga larut malam.

Jadi, perintah berkurung ini harus ditumpukan kepada remaja di bawah usia 17 tahun di samping tidak melarang remaja yang keluar rumah bersama ibu bapa mereka.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

2 comments

  1. Macam Rabia,Rabia keluar malam dengan ibubapa je

    ReplyDelete
  2. dedulu budak2 keluar malam untuk mengaji ja. sekarang dah mudah bebudak nak keluar malam, sebab ada kenderaan macam motosikal kan

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon