Saturday, December 29, 2018

Thailand Iktiraf Ganja Dan Ketum Untuk Tujuan Perubatan


Kerajaan Thailand telah meluluskan pindaan terhadap undang-undang narkotik negara itu yang menyaksikan penggunaan produk ganja dan ketum untuk tujuan perubatan tidak lagi menjadi satu kesalahan dari segi undang-undang.

Thailand Canabis
Pokok Ganja.

Keputusan itu sekali gus menjadikan Thailand sebagai negara pertama di rantau Asia, yang mempunyai undang-undang dadah paling ketat di dunia, dalam membenarkan penggunaan dadah tersebut.

Usul untuk pindaan tersebut diluluskan oleh Dewan Perundangan Kebangsaan (NLA) Thailand setelah mendapat 166 undi yang menyokong dengan 13 undi berkecuali dan tiada yang menentang.

Dengan pindaan tersebut, jawatankuasa kawalan narkotik mempunyai kuasa untuk membenarkan pemilikan, pengeluaran, penggunaan, import dan eksport ganja dan ketum, serta undang-undang (regulations) yang berkaitan dengannya.

“Ini adalah hadiah tahun baru daripada NLA kepada kerajaan dan rakyat Thai,” kata Somchai Sawangkarn, pengerusi jawatankuasa penggubalan tersebut, seperti dilaporkan oleh Al-Jazeera.

Kebenaran tersebut tertakluk pada penggunaan ganja dan ketum untuk tujuan perubatan, rawatan pesakit, kajian dan penyelidikan, pertanian, perdangangan, sains dan juga industri.

Amaun tertentu pengguna

Thailand Ketum
Pokok Ketum.

Bagaimanapun, pengguna masih boleh membawa amaun tertentu produk tersebut bagi tujuan rawatan penyakit sekiranya mereka mempunyai preskripsi daripada golongan profesional dalam bidang tertentu.

Amaun pemilikan dadah tersebut pula tertakluk kepada syarat yang ditetapkan oleh jawatankuasa kawalan narkotik, lapor Bangkok Post.

Sementara itu, lesen untuk penggunaan ganja dan ketum pula adalah untuk organisasi kerajaan yang bertanggungjawab terhadap penyelidikan dan pendidikan dalam bidang perubatan serta pertanian, selain organisasi kawalan narkotik (narcotics suppression).

Organisasi lain yang terlibat adalah Persatuan Palang Merah Thailand, profesyen perubatan orang asli dan tradisional, universiti perubatan, organisasi petani berasaskan komuniti yang berdaftar, pengendali pengangkutan antarabangsa, serta pesakit yang melakukan perjalanan antarabangsa- yang perlu membawa narkotik dan bahan-bahan yang dibenarkan oleh kementerian kesihatan awam Thailand.

Sesiapa yang didapati melangar undang-undang boleh dihukum penjara antara lima hingga 15 tahun, dan atau denda sehingga 1 juta baht, bergantung pada jumlah ganja dan ketum yang dimiliki secara haram.

Konspirasi

Tahukah anda bahawa perubatan moden merupakan industri kedua terbesar didunia selepas industri minyak?

Tahukah anda mengapa Presiden Amerika dan juga DEA (Drug Enforcement Administration) tidak membenarkan daun Marijuana dibuat kajian?

Pada 18 September 2014, seorang doktor di Amerika bernama Stephen Bloomer telah dihukum penjara selama 5 tahun hanya kerana merawat seorang pesakitnya menggunakan daun Marijuana (ganja) sedangkan pesakitnya yang menghidap kanser itu telah pun sembuh selepas itu!

Penyakit adalah bisnes lumayan bagi doktor anda!

BACA INI JUGA:

sumber: malaysiakini

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon