Monday, December 31, 2018

4 Pantang Larang Apabila Makan Suplemen Untuk Kesan Maksimum


Anda baru sahaja melaburkan wang untuk vitamin untuk kesihatan yang lebih baik namun, masih tidak merasa manfaatnya setelah mengambil suplemen dan vitamin setelah beberapa lama.

Panduan Makan Suplemen

Mari kita ‘check-it-out‘ sama-sama senarai semak dan pantang larang tentang pemakanan suplemen ini kerana mungkin ada perkara yang kita terlepas pandang atau anggap remeh.

Beberapa Faktor Kenapa Vitamin Tidak Berkesan

Saya memang yakin ramai yang tahu tentang keberkatan amalan yang istiqamah. Dalam hal supplemen atau vitamin pun konsepnya sama.

Kita perlu beristiqamah atau konsisten bagi mendapatkan kesan optimum hasil dari pengambilan supplemen. Berapa lama kita perlu istiqomah itu?

Menurut pakar nutrisi, kita disarankan untuk makan suplemen ini secara konsisten sekurang-kurangnya selama 3 bulan untuk benar-benar mendapatkan keserasian dan kesan yang optimum.

Tambah pula, sel-sel tubuh kita kita hidup antara 90 ke120 hari.

Ada segelintir kumpulan pengamal vitamin yang merasakan mereka tidak mendapat apa-apa manfaat dari pengambilan vitamin atau suplemen.

Setelah diselidik, ada beberapa faktor yang menyebabkan perkara ini terjadi iaitu:

1. Memandang Remeh Pengambilan Air Kosong Seperti Yang Disarankan

Ramai yang ada masalah untuk amalkan minum air masak kosong dan lebih suka minuman yang bergula dan berperisa.

Air yang manis bukan sahaja meningkatkan kepekatan darah malah punca utama masalah kegemukan atau obesiti.

Kita disarankan mengamalkan banyak minum air masak apabila mengamalkan pengambilan vitamin supaya penyerapan vitamin oleh tubuh berlaku dengan lebih baik iaitu sekurang 3 liter sehari (lebih kurang 8 gelas).

Sebenarnya pengambilan air masak yang mencukupi ini bukan sahaja untuk pengambilan vitamin, tetapi memang disyorkan oleh pakar perubatan untuk kesihatan berkekalan.

Kekurangan pengambilan air akan menyebabkan sel tubuh keliru sama ada kita berasa lapar atau haus.

2. Elakkan Makan Vitamin Secara Banyak Sekali gus Dalam Satu Masa

Apabila kita makan semua sekali vitamin secara sekali gus, ini akan meningkatkan kepekatan darah kita hanya pada masa-masa tertentu sahaja.

Biasanya, ramai yang suka amalkan perkara ini apabila waktu hendak tidur sedangkan pada masa selepas itu kita akan kurang minum air.

Justeru, cubalah untuk agih-agihkan pengambilan vitamin anda mengikut kesesuaian dan keperluan tubuh agar kepekatan darah tidak meningkat secara mendadak pada satu-satu masa sahaja.

Ini untuk membantu buah pinggang tidak terlalu dibebankan untuk bekerja pada satu-satu masa tertentu sahaja.

3. Elakkan Pengambilan Vitamin Bersama Ubat

Sekiranya anda dalam pemantauan doktor atas masalah kesihatan, elakkan mengambil ubat serentak dengan pengambilan vitamin kerana ini akan menyebabkan darah bercelaru dan tidak dapat menyerap vitamin dengan baik.

Cuba sediakan jadual, sekiranya selepas makan pagi anda mengambil ubat doktor maka anda boleh amalkan vitamin pada waktu tengahari atau malam.

Namun, sekiranya anda perlu makan ubat secara berturutan, pagi dan petang, maka amalkan vitamin selepas anggaran masa 1 jam ke 2 jam selepas pengambilan ubat doktor.

4. Kurangkan Pengambilan Kafein Dalam Diet Harian

Tahukah anda pengambilan kafein boleh merosakkan vitamin yang sudah sedia ada dalam badan?

Maka pengambilan minuman yang berkafein tinggi seperti kopi secara berterusan, boleh membazirkan vitamin yang kita amalkan selama ini.

Kita mungkin tidak akan mendapat kesan seperti yang diharapkan sama sekali disebabkan penyerapan vitamin terjejas disebabkan pengambilan kafein secara berterusan.

Namun, bukan bermakna tidak boleh minum kopi. Boleh. Cuma hadkan kepada 1 cawan sehari atau jangan minum kopi sekurang-kurangnya 3 jam sebelum makan vitamin atau suplemen.

BAHAYA MAKAN UBAT BANYAK-BANYAK SERENTAK

Apabila menghidap sesuatu penyakit, kadangkala kita mungkin diberikan dengan lebih dari satu jenis ubat. Selain itu, mungkin ada antara kita yang ada mengambil vitamin atau suplemen tambahan setiap hari.

Timbul persoalan samada ubat-ubatan tersebut boleh diambil secara serentak atau tidak. Sebagai contoh, seorang pesakit darah tinggi tercedera dan luka dengan teruk. Doktor kemudiannya mempreskripsi ubat tahan sakit dan antibiotik.

Kini, selain dari ubat darah tinggi, pesakit itu perlu mengambil ubat tahan sakit dan antibiotik. Jadi bagaimana caranya untuk mengetahui cara yang betul untuk mengambil ubat-ubat tersebut?

Ubat-ubatan boleh memberi interaksi antara satu dengan lain apabila dua atau lebih ubat diambil pada satu-satu masa. Ia boleh menyebabkan kesan ubat bertambah, kesan sampingan menjadi teruk atau kesan sesuatu ubat berkurangan. Ia juga dipanggil sebagai interaksi ubat-ubat ( drug-drug interaction).

Interaksi ubat-ubat

Kebanyakan ubat akan diproses di dalam hati dengan bantuan enzim-enzim tertentu. Ia kemudian akan dipecahkan kepada molekul yang lebih kecil dan disingkirkan melalui buah pinggang.

Namun, sesetengah ubat berupaya mengganggu proses metabolisme dan penyingkiran ubat lain.

Sekiranya ubat A boleh menghalang enzim yang memproses ubat B di dalam hati, ia akan menyebabkan kepekatan ubat B di dalam darah menjadi tinggi.

Ini boleh menyebabkan risiko kesan sampingan berlaku lebih tinggi. Dalam situasi ini, dos ubat B akan dikurangkan untuk mengelakkan kesan sampingan.

Pada keadaan lain, sekiranya ubat A meningkatkan aktiviti enzim yang memproses ubat B, kepekatan ubat B dalam darah akan menjadi rendah. Ini akan menyebabkan ubat B kurang berkesan dan sekiranya ia berlaku, dos ubat B akan dinaikkan.

Interaksi ubat-ubat juga boleh berlaku dengan cara yang lain. Contohnya, menyebabkan perbezaan kadar serapan dari usus dan kadar penyingkiran melalui buah pinggang.

Interaksi ini boleh menyebabkan situasi kepekatan ubat menjadi tinggi atau rendah seperti yang diterangkan di atas.

Ubat-ubatan yang mempunyai kesan sampingan yang sama boleh menyebabkan kesan sampingan menjadi lebih teruk sekiranya diambil serentak.

Contohnya, ubat selsema yang boleh menyebabkan mengantuk, diambil dengan ubat tahan sakit yang juga menyebabkan mengantuk, kesannya akan lebih tinggi.

Sewaktu anda mengambil ubat dari ahli farmasi, mereka akan menyemak interaksi ubat-ubat ini sebelum mendispen ubat kepada anda.

Oleh itu, amat penting untuk anda mendapatkan ubat dari sumber yang betul dan ubat anda diperiksa sebelum sampai kepada anda.

Bagaimana untuk mengelakkan ia dari berlaku?

Sebagai pesakit, anda juga boleh memainkan peranan bagi mengelakkan interaksi ubat-ubat yang boleh mendatangkan kesan yang tidak diingini berlaku kepada anda.

Antara perkara yang anda boleh lakukan adalah:-

1. Sentiasa baca label dan patuh pada arahan pemakanan ubat. Selain dos, waktu pengambilan ubat juga perlu dipatuhi.

2. Baca sisipan ubat dalam bungkusan ubat yang diberi kepada anda. Beri perhatian pada amaran-amaran yang diberikan.

3. Beritahu ahli farmasi sekiranya anda ada mengambil ubat-ubatan lain, selain yang dipreskrib oleh doktor. Interaksi ubat-ubat boleh berlaku diantara ubat yang dipreskrib dan suplemen atau ubat tradisional.

4. Dapatkan rawatan dari satu klinik atau ambil semua ubat dari satu farmasi sahaja. Ini untuk memastikan rekod ubat-ubatan anda tepat dan mudah untuk disemak.

5. Simpan preskripsi ubat-ubatan anda dengan baik.

6. Rekodkan semua ubat yang anda ambil termasuk suplemen dan ubat tradisional beserta dengan dos yang terkini.

7. Elakkan dari membeli ubat dari sumber yang tidak sah.

Semoga perkongsian ini dapat membantu anda dalam memahami cara pengambilan ubat yang betul.

Interaksi ubat-ubat ialah satu perkara yang perlu diambil serius. Tanya ahli farmasi sekiranya anda tidak pasti.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: 1 | 2

1 comment

  1. kalau kita makan vit c adakah kita boleh memakan pemakanan seperti seafood ?

    ReplyDelete

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon