Thursday, November 01, 2018

Permatang Kristal Bukit Tabur Terpanjang Di Dunia Terletak Di Malaysia


Bukit Tabur adalah lokasi yang mana terletaknya Klang Gates Quartz Ridge sepanjang 16 kilometer, merupakan permatang kuartza terpanjang di dunia, dengan ketinggian lebih kurang 800 meter dan bakal tersenarai dalam Tapak Warisan Sedunia UNESCO.

Permatang Kristal Bukit Tabur

Bukit Tabur terletak di Taman Melawati, Malaysia, juga dikenali sebagai Bukit Hangus dan amat menonjol serta boleh dilihat dari Jalan Lingkaran Tengah 2 Kuala Lumpur (MRR2).

Bukit ini setinggi 396 meter (1,300 kaki), merupakan genting quartz, mempunyai hutan Dipterokarp dan boleh ditemui banyak flora yang mempunyai nilai perubatan.

Hiking

Pendaki akan masuk melalui denai Kampung Klang Gates, 50 meter dari pintu Empangan Klang Gates, di belakang Taman Melawati bagi pendakian cepat 3-4 jam.

Hutan Simpanan Gombak dan Empangan Klang Gates terletak di sisi bukit.

Puncaknya memberikan pemandangan empangan yang mengagumkan dan bukit ini mempunyai beberapa puncak yang boleh disusuri.

Namun begitu apabila sudah melalui beberapa puncak, pendaki akan menuju ke satu jalan mati. Disitulah puncak terakhir dimana pendaki dapat melihat keseluruhan pemandangan disekelilingnya.

Biasanya bukit tabur didaki untuk tujuan latihan bagi pendaki-pendaki yang akan mendaki gunung yang lebih tinggi.

Namun begitu, ketika tahun baru, ramai pendaki akan berada di bukit ini pada pukul 12.00 malam untuk menyambut tahun baru.

Dari puncak ini akan kelihatan keseluruhan bandaraya Kuala Lumpur dan sekelilingnya.

Mereka boleh melihat dan menikmati keindahan pertunjukan bunga api dengan menikmati angin puncak bukit yang nyaman sekali.

Kepada pendaki yang ingin melihat panorama matahari terbit disarankan memulakan pendakian seawal 6.30 pagi.

Bagi pendaki yang masih baru, bukit tabur ini mempunyai jalan "trek" yang agak berbahaya. Dengan batuan-batuan granit yang keras serta dakian dan penurunan sehingga 90 darjah pasti membuat pendaki merasa gayat.

Adalah dinasihatkan kepada sesiapa yang ingin mendaki bukit ini supaya memastikan tahap kecergasan dalam keadaan baik disamping peralatan yang lengkap dengan menggunakan peralatan terutama pakaian dan kasut yang sesuai.

"Trek" perjalanan di Bukit Tabur amat berbeza sekali dengan laluan gunung di malaysia kerana walaupun laluan agak pendek sekitar 1 jam setengah pendakuan, namun oleh kerana laluan yang mencabar dan tebing-tebing yang berbahaya membuatkan perjalanan ke puncak terasa amat perit sekali.

Ada dua laluan dimana pendaki perlu menuruni jalan curam menggunkan tali dimana jurang setinggi 100 kaki.

Permatang Kristal Bukit Tabur

Dikawasan tebing inilah sering berlaku kemalangan kepada pendaki terutama kepada pendaki yang tidak berpengalaman.

Namun, keperitan pendakian terasa hilang sedikit demi sedikit apabila tiba di puncak gunung di mana disitu pendaki dapat merehatkan badan di atas "grass carpet" yang lembut dan sejuk.

Dinasihatkan kepada pendaki yang ingin menawan bukit ini agar membuat persiapan rapi.

Dikatakan bahawa, walaupun pendaki adalah seorang profesional, jika tidak mementingkan aspek keselamatan, maka pendakian boleh menjadi malapetaka buat mereka.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: wikipedia

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon