Friday, November 09, 2018

Kenapa Sarapan Pagi Sangat Penting Terutamanya Untuk Anak Yang Bersekolah


Sarapan pagi bukan sahaja penting dan mustahak, sebaliknya pemilihan sajian juga perlu diberikan perhatian kerana ia turut mempengaruhi kecerdasan individu kerana kajian menunjukkan pengambilan sarapan pagi dapat membantu seseorang terutama kanak-kanak memberi tumpuan penuh ketika di sekolah dan membantu meningkatkan prestasi pembelajaran.

Sarapan Pagi Sangat Penting

Sama ada tidak tahu atau tak ambil kisah, segelintir ibu bapa masih tidak memberi perhatian serius terhadap kepentingan sarapan pagi untuk memastikan anaknya dapat menumpukan sepenuh perhatian pengajaran di dalam kelas.

Anak-anak mungkin berhadapan dengan situasi kelaparan yang amat sangat, misalnya pada jam 9 pagi dikelas lantaran tidak makan apa-apa, sejak masuk tidur jam 10 malam dan bangun 6.00 pagi.

Begitu juga jika ibu bapa tersalah pilih jenis sarapan, anak untuk beberapa jam awal persekolahan mungkin bertenaga, tetapi apabila guru mulai mengajar dan murid lain menumpukan perhatian pada papan hitam, fikirannya mulai mengelamun kerana mengantuk

Pemilihan Sajian

Sarapan pagi tidak saja mustahak, sebaliknya pemilihan sajian juga perlu diberikan perhatian kerana ia turut mempengaruhi kecerdasan individu.

Kajian menunjukkan pengambilan sarapan pagi dapat membantu seseorang terutama kanak-kanak memberi tumpuan penuh ketika di sekolah dan membantu meningkatkan prestasi pembelajaran.

Tanpa sarapan pagi, kanak-kanak sukar untuk menumpukan sepenuh perhatian, tidak bermaya dan mengantuk di awal pagi persekolahan.

Serat

Satu kajian yang dijalankan di Universiti Cardiff, Wales menunjukkan mereka yang makan sarapan berserat tinggi kurang mengalami keletihan sebanyak 10 peratus.

Golongan ini juga berkebarangkalian mendapat kemurungan yang paling rendah dan menunjukkan kemahiran kognitif yang lebih baik.

Serat membantu memperlahankan penyerapan makanan dalam perut, menyebabkan seseorang yang mengambilnya mempunyai tenaga lebih lama berbanding mereka yang tidak mengambil sarapan.

Hidangan untuk sarapan sebaiknya mudah, namun mempunyai nilai khasiat yang tinggi. Ini amat penting terutama pada waktu pagi sebab pada waktu pagi kanak-kanak mungkin tidak ada selera untuk makan.

Jadi, sebagai ibu perlu tahu untuk bangkitkan selera anak dengan memberi minuman suam atau panas.

Salah satu cara memberi sarapan pagi terbaik ialah dengan hidangan minuman Horlicks panas segelas setiap pagi, kerana minuman malt ini diperkaya dengan serat dan khasiat yang diperlukan untuk kesihatan badan.

Mungkin ramai yang tidak tahu Horlicks pada asalnya adalah pengganti susu sebagai makanan bayi.

Kombinasinya yang terdiri daripada kalsium, vitamin A, B1, B2, C dan D, asid folik, zat besi dan serat memastikan kanak-kanak mendapatkan keperluan khasiat terbaik untuk sarapan mahupun minum petang.

Tambahan lagi, Horlicks memberikan dua kali ganda kalsium berbanding susu biasa.

Lebih penting lagi mereka yang berhadapan dengan penyakit seperti gastrik atau penyakit yang memerlukan mereka makan makanan berbentuk cecair boleh menikmati Horlicks yang mudah dan berkhasiat ini.

Otak Lebih Bertenaga

Sarapan pagi amat penting bagi memulakan hari individu dengan lebih bertenaga selepas lebih lapan jam tidur, terutama otak.

Bagi kanak-kanak sekolah rendah berusia enam hingga 12 tahun, makanan yang rendah kandungan lemak, sederhana protein dan karbohidrat serta tinggi kandungan serta vitamin dan mineral adalah yang terbaik untuk kanak-kanak sekolah rendah.

Antara makanan yang paling mudah adalah bijirin sarapan. Apabila dicampur dengan susu. Mereka turut mendapat pelbagai khasiat seperti protein dan kalsium yang amat penting untuk pertumbuhan tulang dan gigi.

Selain itu, roti bakar dan susu, roti dan keju ataupun nasi goreng atau mi goreng yang digoreng kurang minyak dan ditambah pelbagai jenis sayur-sayuran boleh dijadikan hidangan sarapan.

Kuih-muih yang dibakar atau dikukus seperti popia basah dan apam kukus juga pilihan yang baik.

Cuba kurangkan makanan diproses kerana ia tinggi lemak dan garam. Paling penting pelbagaikan hidangan supaya anak tidak cepat bosan.

Keperluan Khasiat Harian

Dari segi saintifik, kanak-kanak perempuan (sekolah rendah) memerlukan 1,200-1,600 kalsium/harian (kcal/hari) manakala kanak-kanak lelaki memerlukan 1300-1800 kcal/hari.

Kebiasaannya, mereka perlu makan 4-6 kali sehari dan perlu makan dengan kerap tetapi pastikan dengan saiz hidangan kecil yang lebih baik berbanding makan banyak pada satu masa.

Disebabkan kanak-kanak lama di sekolah dan perlu tumpu kepada pelajaran, makanan yang tinggi lemak dan gula jika diambil dalam jumlah yang berlebihan akan menyebabkan mengantuk.

Ibu bapa tidak perlu terlalu risau memikirkan sajian pilihan kerana rata-rata kanak-kanak dewasa ini memasuki tadika dan pastinya makan di awal pagi bukan lagi satu yang asing.

Segelas susu di campur coklat ataupun koko sebenarnya sudah memadai dan jika ingin membeli minuman dalam kotak, pastikan ia berasaskan susu kerana minuman berasaskan susu adalah makanan lengkap memadai untuk keperluan di pagi hari. Jangan lupa melihat tarikh luput untuk setiap makanan komersil.

Anak Enggan Makan

Tidak dinafikan ada kanak-kanak yang enggan makan pagi seperti peribahasa ‘alah bisa tegal biasa’, namun sebagai ibu bapa kena bijak menanganinya secara perlahan-lahan.

Pastikan pelbagai makanan dapat dihidangkan setiap hari. Mulakan dengan makanan kesukaan mereka dan kemudian apabila mereka sudah biasa mengambil sarapan pagi dan merasai nikmatnya kepada tubuh, kenalkan kepada makanan yang lebih berkhasiat.

Ibu bapa bukan saja perlu kreatif, tetapi pastikan waktu makan semua ada di meja.

Kalau si ibu suruh anak makan, ibu kenalah juga makan, bukannya hanya memerhati dan mengarah “makan cepat” dari dalam bilik.

Tidak sempat menyediakan sarapan, bukan alasan tidak menyediakan makanan untuk anak kerana segelas susu atau sekotak susu sudah memadai untuk sarapan pagi bagi mereka memulakan hari mereka.

Sarapan pagi amat penting untuk memastikan anak-anak dapat memaksimumkan potensi mereka di sekolah.

Pemakanan Anak Obes

Sarapan pagi perlu untuk semua kanak-kanak termasuk mereka yang mengalami berat badan berlebihan atau obesiti.

Tanggapan kanak-kanak obesiti biasanya akan makan sesuka hati terutama jika diberikan belanja sekolah boleh mengundangnya makan banyak atau memilih makanan tidak sihat seperti bergoreng dan manis, adalah tidak betul sama sekali.

Pendidikan mengenai apa itu makanan sihat amat penting kepada semua anak-anak ini.

Ibu bapa tidak seharusnya menyekat mereka yang obes untuk mengambil makanan pada waktu pagi kerana itu boleh menyebabkan kanak-kanak memberontak, sebaliknya perlu diberi secara berpatutan.

Kerjasama pihak sekolah dan kantin sekolah amat penting dengan tidak sewenang-wenangnya menjual makanan yang tidak berkhasiat.

Pihak sekolah perlu memastikan makanan dijual adalah berkhasiat, selain menggalakkan aktiviti bersukan sekerap mungkin.

Kanak-kanak obes perlu makan seperti kanak-kanak lain. Apa yang penting kualitinya, selain yang rendah lemak dan tinggi kandungan serat.

Galakkan mereka makan sayur dan buah serta minum susu dua kali sehari. Elakkan makanan ringan dan yang diproses serta minuman manis dan bergas.

Yang paling penting, pastikan mereka bergerak, bukan duduk saja di tepi padang melihat kawan lain bermain.

Bekal Dari Rumah

Membawa bekal juga mungkin idea yang baik untuk memastikan berat badan terkawal, selain terjamin khasiatnya, kebersihan dan kesegaran makanan.

Makanan yang mudah basi termasuk berlemak tidak sesuai dibuat bekal ke sekolah dan pada peringkat ini ibu bapa perlu mengajar anak-anak mengenal pasti makanan yang rosak melalui bau, warna dan rasanya kerana ia boleh mengundang keracunan makanan.

INFO

Sarapan bukan saja memberi tenaga untuk memulakan hari baru, tetapi banyak faedah untuk kesihatan termasuk kawalan berat badan dan prestasi yang lebih baik.

Pentingnya sarapan pagi kerana;
  • Pemakanan berkhasiat dan lengkap, kaya nutrien, vitamin dan mineral memberikan tenaga kepada tubuh badan.
  • Dapat memberi lebih tumpuan serta prestasi di dalam kelas.
  • Lebih tenaga atau kudrat untuk terbabit dalam aktiviti dalam kelas atau di atas padang.
  • Membantu merendahkan tahap kolesterol.

Panduan Asas Jenis Sarapan;

Roti bakar dan susu, roti dan keju atau nasi goreng atau mi goreng yang digoreng kurang minyak dan ditambah pelbagai jenis sayur-sayuran boleh dijadikan hidangan sarapan.

Kuih-muih yang dibakar atau dikukus seperti popia basah dan apam kukus juga pilihan yang baik.

Kurangkan makanan terproses kerana makanan seperti ini adalah tinggi lemak dan garam. Yang paling penting adalah pelbagaikan supaya mereka tidak cepat bosan.

Makanan yang tinggi lemak dan gula sekiranya diambil dalam jumlah yang berlebihan akan menyebabkan rasa mengantuk.

Semoga memberi manfaat.

BACA INI JUGA:

sumber: majalahsains | utusan

Add Comments

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon