Sunday, November 18, 2018

6 Jenis Hantu Paling Popular Masyarakat Jawa


Kali ini mari kita mengenali kepercayaan tentang jenis-jenis hantu yang diyakini sudah termasuk dalam kategori popular di Tanah Jawa. Meskipun hal ini dianggap tabu di kalangan masyarakat setempat tetapi masih ramai yang meyakininya.

Kita sebagai manusia memang harus percaya terhadap yang perkara-perkara ghaib, namun terpulang kepada anda untuk percaya atau tidak.

Jenis-jenis hantu yang diakui di tanah Jawa telah disenaraikan di bawah. (Gambar hiasan semata-mata).

1. Genderuwa

Hantu Popular Jawa

Genderuwa (dalam pengucapan Bahasa Jawa: “Genderuwo”) adalah mitos Jawa tentang sejenis bangsa jin atau makhluk halus yang berupa manusia mirip kera yang bertubuh besar dan kekar dengan warna kulit hitam kemerahan, tubuhnya ditutupi rambut lebat yang tumbuh di sekujur tubuh.

Genderuwa dikenal paling banyak dalam masyarakat di Pulau Jawa, Indonesia. Orang Sunda menyebutnya “gandaruwo” dan orang Jawa umumnya menyebutnya “gendruwo”.

Habitat kegemarannya adalah batu berair, bangunan tua, pohon besar yang teduh atau sudut-sudut yang lembap sepi dan gelap.

Menurut mitos, makhluk ini dipercayai berada di daerah hutan seperti Hutan Jati Cagar Alam Danalaya, kecamatan Slogohimo, sekitar 60 km di sebelah timur Wonogiri dan di wilayah Lemah Putih, Purwosari, Girimulyo di Kulon Progo, sekitar 60 km ke barat Yogyakarta.

Asal-usul genderuwa dipercayai berasal dari arwah orang yang meninggal secara tidak sempurna, boleh jadi akibat bunuh diri, pengebumian yang tidak sempurna ataupun kecelakaan sehingga arwah tersebut merasa penasaran dan belum dapat menerima kematiannya.

Genderuwa tidak dapat dilihat oleh orang biasa tapi pada saat tertentu dia dapat menampakkan dirinya bila merasa terganggu.

Dipercayai bahawa tidak semua genderuwo jahat, kerana ada pula yang baik dan sikap mereka tergantung kepada bagaimana sikap manusia, apakah mahu berteman atau bermusuhan dengan genderuwa tersebut.

2. Pocong

Hantu Popular Jawa

Pocong adalah hantu yang popular di kalangan masyarakat Indonesia. Pocong berupa sosok yang berpakaian orang mati (berkain kafan). Cara berjalannya adalah dengan melompat-lompat kerana terdapat ikatan pada bahagian kakinya.

Pocong biasanya tinggal di kuburan seseorang, yang konon semasa hidupnya bergelumang dengan dosa, contohnyanya menjadi lintah darat, memelihara toyol atau mengamalkan ilmu hitam dan ia tidak rela atas kematiannya.

Pocong suka bergantungan di pokok, bersandar di dinding atau terbaring di tepi jalan (kalau di tengah jalan, boleh jadi pocong tersebut leper jika dilanggar oleh kereta yang lalu-lalang), dan juga mengejar orang yang ketakutan.

Meskipun cara berjalannya adalah dengan melompat, tapi boleh mengalahkan orang yang berlari laju. Jika anda tidak percaya akan soal ini, boleh diadakan acara lumba lari antara atlet pelari kita dengan mereka.

3. Wewe Gombel

Hantu Popular Jawa

Wewe Gombel adalah makhluk ghaib atau hantu perempuan dalam mitologi Jawa. Dikatakan bahawa Wewe Gombel yang menculik kanak-kanak.

Mitos ini dikatakan digunakan untuk menakutkan kanak-kanak supaya tidak bermain di luar rumah pada waktu maghrib dan supaya tidak keluar dari rumah pada waktu malam.

Secara tradisinya, Wewe Gombel digambarkan sebagai seorang wanita dengan buah dada yang panjang dan tergantung.

Hantu itu dinamakan Wewe Gombel kerana ia berkaitan dengan satu peristiwa yang menurut cerita rakyat kuno berlaku di Bukit Gombel, Semarang, di mana lama dahulu terdapat sepasang suami isteri yang hidup di situ.

Mereka telah berkahwin selama bertahun-tahun, tetapi lama-kelamaan si suami sedar bahawa isterinya mandul dan berhenti mencintai dia.

Si suami mula mengabaikan isterinya dan meninggalkannya bersendirian untuk jangka masa yang lama, jadi isterinya tinggal dalam kesedihan.

Satu hari isteri mengikutinya dan si suami ditangkap sedang berhubungan seks dengan wanita lain. Terluka oleh pengkhianatan suaminya dia menjadi marah dan membunuhnya.

Berhadapan dengan jenayah itu, jiran-jirannya marah dan menghalau dia keluar dari kampung. Kecewa kerana dihalau dari kampung dan gangguan berterusan, dia membunuh diri. Selepas kematiannya, kerana dendam yang mendalam beliau menjadi Wewe Gombel.

Cerita rakyat Sunda mengatakan bahawa dia tinggal di atas pokok kabung, di mana dia mempunyai sarang dia dan menyimpan anak-anak yang dia tangkap di situ.

Wewe Gombel tidak menyakiti anak-anak tersebut dan apabila mereka berada di bawah cengkaman beliau mereka tidak takut kepadanya.

Mengikut kepercayaan masyarakat setempat, anak-anak yang dilarikan oleh Wewe Gombel kebanyakannya telah dizalimi atau diabaikan oleh ibu bapa mereka.

Dia menjaga kanak-kanak tersebut dengan penuh kasih sayang, menjaga mereka dan melindungi mereka sehingga ibu bapa mereka bertaubat, di mana dia mengembalikan mereka semula.

Wewe Gombel mempunyai pertalian dengan hantu yang dikenali sebagai Hantu Kopek dalam cerita rakyat Melayu.

4. Sundel Bolong

Hantu Popular Jawa

Dalam mitologi Indonesia, Sundel Bolong adalah hantu mitos dari Nusantara yang biasanya digambarkan sebagai seorang wanita dengan rambut panjang yang indah dan pakaian putih yang panjang (bentuk beliau adalah sama dengan Kuntilanak).

Nama dan mitos Sundel Bolong berkait rapat dengan pelacur, yang bermaksud “pelacur dengan lubang di dalamnya”, merujuk kepada lubang besar yang dikatakan muncul di belakang beliau.

Dalam cerita rakyat, Sundel Bolong dikatakan roh wanita yang meninggal dunia ketika dia sedang mengandung dan oleh itu melahirkan dalam kuburnya, atau yang meninggal dunia semasa melahirkan anak dan bayi itu keluar daripada belakangnya (inilah sebabnya mengapa terdapat lubang yang terbentuk di belakang beliau). Lubang ini disembunyikan daripada pandangan lelaki dengan rambut hitam panjang beliau.

Sundel Bolong juga dikatakan sebagai roh yang sensitif dan jika ditolak oleh seorang lelaki, dia dikatakan akan memandulkan lelaki tersebut.

5. Kuntilanak

Hantu Popular Jawa

Kuntilanak adalah sejenis hantu perempuan dalam mitologi Indonesia. Ia juga dikenali sebagai matianak atau kuntilanak, kadang-kadang dipendekkan kepada Kunti.

Kuntilanak dikatakan sebagai roh wanita yang mati ketika hamil. Kuntilanak sering dikelirukan dengan makhluk yang berkaitan iaitu Lang Suir, hantu seorang wanita yang meninggal dunia semasa melahirkan.

Perkataan pontianak dilaporkan berasal dari Malaysia yang bermaksud perempuan mati beranak, atau wanita yang meninggal dunia ketika melahirkan anak.

Bandar Pontianak di Indonesia dinamakan sempena makhluk jahat ini, yang dikatakan telah dihantui sultan pertama yang pernah menetap di sana.

Kuntilanak biasanya digambarkan sebagai wanita berkulit pucat dengan rambut panjang hitam, bermata merah, dan pakaian putih yang berlumuran darah, tetapi mereka dikatakan boleh berubah rupa sebagai seorang perempuan yang cantik kerana mereka menjadikan lelaki dan orang yang tidak berdaya sebagai mangsanya.

Dalam cerita rakyat, Kuntilanak biasanya mengumumkan kehadiran beliau melalui bunyi bayi menangis dengan nyaring. Jika tangisan itu perlahan, bermakna Kuntilanak itu berada jauh tetapi dan jika ia kuat, bermakna dia berada berdekatan.

Ada yang percaya bahawa jika anda mendengar anjing melolong pada waktu malam, ini bermakna Kuntilanak berada jauh tetapi jika anjing merengek, ini bermakna pontianak berada berhampiran.

Kehadiran beliau kadang-kadang boleh dikesan dengan haruman bunga yang wangi diikuti dengan bau busuk seperti bau bangkai selepas itu.

6. Jerangkong

Hantu Popular Jawa

Jerangkong adalah hantu pencuri telur di dalam mitologi masyarakat jawa kuno, khususnya Jawa Timur. Pada saat memakan telur yang dicurinya, Jerangkong digambarkan berwujud sebagai kerangka tulang manusia dengan kepala tengkorak.

Setelah makan telur, jerangkong pergi dan lenyap dalam bentuk asap putih. Kononnya telur yang dimakan oleh jerangkong tetap utuh atau tidak pecah, namun isinya kosong.

Makhluk halus ini makan telur dengan cara menghisapnya melalui lubang pori-pori pada kulit telur.

Jerangkong dipercayai berasal dari arwah orang mati yang semasa hidupnya suka mencuri. Setelah dia mati, arwahnya bergentayangan dan menjadi jerangkong.

Jerangkong dipercayai sering keluar masuk melalui salah satu lubang kecil di kuburan miliknya, keluar petang hari dan pulang menjelang fajar. Ketika Jerangkong pulang, maka ia akan masuk ke sebuah lubang di kuburan miliknya.

Wallahu a'lam.

BACA INI JUGA:

sumber: kisahseram

1 comment

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon