Ahad, Oktober 21, 2018

Turun 16 Kg Sebulan, Gadis Kongsi Rahsia Elak Ambil 2 Makanan Ini!


Turun berat badan 16 kg dalam masa satu bulan? Nampak macam mustahil tapi inilah yang dilakukan oleh gadis bernama Nur Shaerah Abdul Karim kerana tidak sanggup lagi melihat diri yang rendah tapi gempal, dia nekad membuat perubahan.

Turun 16 Kg Sebulan, Gadis Kongsi Rahsia Elak Ambil 2 Makanan Ini!

Semoga perkongsian ini jadi Inspirasi untuk anda yang dalam usaha menguruskan badan.

Hari ni I nak share tips macam mana I loss my weight from 59kg to 43kg in 1 month.

Untuk pengetahuan semua, I punya tinggi 145cm. So can you imagine dengan ketinggian tu then berat 69kg? Tak tertanggung badan rasa.

So time tu I nekad nekad nekad, I kene diet (sebab masa tu nak masuk praktikal).

1. Hati kena kental

Kalau kejap nak diet kejap tak nak, jangan beranganlah berat tu nak turun. Serious talk. Yang penting uols kena ada goal korang.

2. Ini kena elak

Dari segi pemakanan, I tak makan langsung NASI, KUEW TIAW, MEEHOON, MEE, SPEGETTI, MAGGIE DAN ROTI (azab jugaklah).

In one month tu memang i tak makan semua tu langsung. Mula mula tu nangis jugaklah tengok orang kat rumah ni makan nasi tu semua.

3. Next, jangan sentuh ini

I tak sentuh langsung semua benda yang manis manis. Coklat, Aiskrim, air gas dan segala adik beradik dia (tapi kadang kadang terlepas jugak). Lagi satu paling pantang mak bapak dalam rules diet ni NO FAST FOOD.

4. Nak makan apa?

So mesti korang bengang kan, semua tak boleh nak makan. Habis nak makan apa kan? Actually, banyak je makanan yang boleh makan.

PAGI: Telur 2 biji

TENGAH HARI: Ambil lauk ayam, ikan, udang, ketam, dan sewaktu dengannya. Sayur! Itu paling penting nanti uols sembelit pulak.

PETANG: Makan lauk jugak. Menyirap jugaklah ibu sebab selalu habiskan lauk kat rumah.

MALAM: Jarang makan malam, tapi incase kalau lapar, makan buah atau kudap kudap.

KUDAPAN: Kalau lapar atau mulut korang memang jenis nak kena ada makanan dalam mulut kan.

Caranya goreng ikan bilis letak dalam tupperware. So kalau lapar mengonyel je lah makan ikan bilis tu.

5. Okey, part yang paling penting

EXERCISE. Pagi, petang, siang, malam buat zumba. Boleh pergi kat youtube search persian zumba. I follow step zumba yang tu.

Hari hari buat sampai naik hafal jugak lah step dia. Tak kan boleh kurus kalau korang malas exercise, trust me.

6. Lastly, minum air putih

Paling penting korang kena minum air putih. Putih tau bukan oren, purple hijau tu semua. Kalau korang rasa lapar je, minum air, lapar je minum air.

So tu je lah yang i buat dalam 1 bulan. Alhamdulillah hilang 16 kg. So good luck pada korang yang nak start diet tu ye.

There is no success without sacrifice.

BACA INI JUGA:

sumber: karangkraf

Seorang blogger yang suka berkongsi ilmu untuk individu yang suka membaca.

2 comments

hahaha mudah ja ..disiplin kena teguh tu SP..hebat tipsnya tu

dia tak sebut burger, maknanya burger aku boleh bedallah!

TERIMA KASIH KERANA SUDI MEMBERIKAN KOMEN. INSYAA ALLAH SAYA AKAN KOMEN DI BLOG ANDA JUGA.
EmoticonEmoticon